Sosyal Medyanın Kültürlerarası Yetinin Edinilmesi Üzerindeki Rolü

İçinde yaşadığımız dijitalleşme çağında neredeyse artık herkes sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanmaktadır. Bunun olumsuz yönleri olduğu gibi yabancı dil olarak Almanca dersleri için olumlu etkileri de vardır. Örneğin hedef dilin kullanıldığı ülkeden ve kültüründen uzakta yaşayan yabancı dil öğrencileri, bir Almanın günlük hayatını yansıttığı İnstagramdaki hikayelerinden ya da YouTubedeki bir video kanalından hedef dilin kültürünü tanıma şansını yakalar. Kısacası sosyal medya aracılığla öğrenciler, yabancı dil derslerinin en önemli hedefi olan farklı kültürleri tanıma imkanını bulur. Bu çalışmanın amacı Selçuk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Alman Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencilerinin katıldığı bir anket yardımıyla, öğrencilerin sosyal medya aracılığyla hedef dilin ülke bilgisi hakkında bilgi edinip edinemedikleri ortaya çıkarmak ve sosyal medyanın ülke bilgisi öğrenimindeki rolünü belirlemektir.

___

  • Bolten, J. (2012). Interkulturelle Kompetenz. Thüringen: Landeszentrale für politische Bildung.
  • Europarat - Rat für kulturelle Zusammenarbeit (2001): Gemeinsamer Europäischer Referenzrahmen für Sprachen: lernen, lehren, beurteilen. Berlin: Langenscheidt.
  • Loenhoff, J. (2014). Kulturelle Differenz, interkulturelle Kommunikation und die Funktion impliziten Wissens. In: Dialog und (Inter-)Kulturalität. Theorien, Konzepte, empirische Befunde. (Hrsg.: Simon Meier, Daniel H. Rellstab, Gesine L. Schiewer). Tübingen: Narr Francke Attempto Verlag.
  • Padrós, A; Markus, B. (2003). Didaktik der Landeskunde. (Hrsg. Gerhard Neuner). Berlin: Druckhaus Langenscheidt.
  • Scheffler, H. (2014). Soziale Medien - Einführung in das Thema aus Sicht der Marktforschung. In: Soziale Medien – Gegenstand und Instrument der Forschung. (Hrsg.: Christian König, Matthias Stahl, Erich Wiegand). Wiesbaden: Springer VS.
  • Wille, K. (2016). Interkulturelle Kompetenz als übergreifendes Ziel in der schulischen Bildung. In: International Dialogues on Education: Past and Present. Volume 3, Number 1. 52-69.
  • Winkler, O. (2014). Dialog und Kulturalität in der historischen Dialogforschung – Überlegungen am Beispiel von Dramentexten. In: Dialog und (Inter-)Kulturalität. Theorien, Konzepte, empirische Befunde. (Hrsg.: Simon Meier, Daniel H. Rellstab, Gesine L. Schiewer). Tübingen: Narr Francke Attempto Verlag.
  • Internet I: https://www.instagram.com/ubstuttgart/ Zugriff am: 07.01.2021
  • Internet II: https://www.instagram.com/1live/ Zugriff am: 07.01.2021