Mustafa Kemal Paşaya Savaşlarda Gösterdiği Askeri Başarılar Nedeniyle Verilen Nişan ve Madalyalar ve Unvanlar

Üstün komutanlık vasıflarını, Çanakkale'de, Suriye-Filistin'de, Doğu Anadolu'da, Sakarya ve Büyük Taarruzda ispatlamış olan Mustafa Kemal Paşanın, bu savaşlardan özellikle Türk İstiklâl Harbi'nde Türk Milletinin milli varlığını korumada, dünya milletleri arasında saygın yerini almasında göstermiş olduğu başarı, bu üstün nitelik ve azmin somut bir delilidir. Milletin, bütün kaynaklarını el ve gönül birliği ile seferber ederek, dişini tırnağına katarak kazanmış olduğu bu büyük mücadelede Mustafa Kemal Paşanın yeri elbette ki en önde ve en baştadır. Mustafa Kemal Paşa, olağanüstü bir insandır. En kritik anlarda ortaya çıkmış, muharebelerin seyrini ve sonunda da Türkiye'nin kaderini değiştirmiştir. Bütün bunlar kolay işler değildir. İşte bu nedenledir ki, Mustafa Kemal Paşanın başarıları gerek kendi, devleti ve gerekse İttifak Devletleri'nce çeşitli ödül, nişan ve madalyalarla değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada Mustafa Kemal Paşanın askeri başanları ve bu başarılardan dolayı kazandığı nişan ve madalyalar ve terfileri verilmeye çalışılacaktır. Konu ele alınırken Mustafa Kemal Paşanın askerlik mesleğinde üstlendiği görevler kronolojik bir çerçeve içerisinde ele alınıp, incelenecektir.

Mustafa Kemal Pasha who proved his superior commandership skill in Çanakkale, Syria-Palestine, East Anatolia, Sakarya and Great Attack, and his success to protect the presence of Turkish Nation especially in Turkish Independence War and to take respectful place in world nations is the concrete evidence of this superior quality and determination. Mustafa Kemal Pasha's place in this great struggle which was won by the nation's mobilization of all sources in unity and trying everything is of course on the top of the front. Mustafa Kemal Pasha is an extraordinary person. He appeared in the most critical moments and changed the progress of the battles and finally fate of Turkey. All these are not easy matters. For that reason Mustafa Kemal Pasha's success was tried to evaluate by either his own State or the Central Powers with various rewards, orders and medals. In this study Mustafa Kemal Pasha's military success is going to be given. Mustafa Kemal Pasha's duties in military field are going to be studied and considered in chronological frame while discussing this subject.

___

Arısoy, M. Sunullah, (1989), Mustafa Kemal Atatürk'ün Söyleyip Yazıkları, II. Baskı, Ankara.

Atatürk, Mustafa Kemal, (1984), Nutuk, I. Cilt, Yay. Haz. Zeynep Korkmaz, Başbakanlık Basımevi, Ankara.

Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı,(1981), Asker Yönüyle Atatürk, Ankara.

Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı, Atatürk'ün Nişan ve Madalyaları, (1986), Haz. Nusret Baycan, Ankara.

Genel Kurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı,(1985), Atatürk ve Askerlik Sanatı, Ankara.

Genel Kurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı, (1985), 1911-1912 Osmanlı İtalyan Harbi ve Kolağası Mustafa Kemal, Ankara.

İğdemir, Uluğ, Atatürk'ün Yaşamı,(1980), c.l, TTK Basımevi, Ankara.

Okyar, Ali Fethi, (1980), Üç Devirde Bir Adam, İstanbul.

Şapolyo, Enver Behnan,(1958), Mustafa Kemal ve Milli Mücadele Tarihi, III.Baskı, İstanbul.

Tezer, Şükrü, (1989), Atatürk'ün Hatıra Defteri, II.Baskı, Ankara..

Ünaydın, Ruşen Eşref, (1981), Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal İle Mülakat,II.Baskı, Ankara 1