MUHASEBECİLİK MESLEĞİNİN TOPLUMDA ALGILANMA BİÇİMİÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Mesleklerin gelişmesi ile toplumda ne kadar tanındıklarıarasında doğrusal bir ilişki bulunmaktadır. Bu bağlamda muhasebecilik mesleğinin de toplumda nasıl tanındığı, bilindiği ve değerlendirildiği bu mesleğin gelişmesinde önemli bir yer tutar. Bu çalışmada Türkiye’de muhasebecilik mesleğinin ne kadar ve nasıl tanındığıölçülmeye çalışılmıştır. Bu amaçla çeşitli toplum katmanlarından oluşan toplam 353 deneğe uygulanan anket SPSS programında değerlendirmeye alınarak ANOVA ve Tukey testi yapılmışve bu mesleğin yeteri kadar tanınmadığısonucuna ulaşılmıştır. Mesleğin yeterince tanınmasıve gelişmesi için ilgili meslek kuruluşlarına ve eğitim kurumlarına önemli görevler düşmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Muhasebecilik, toplum

There is a straight corelation between the development of occupations and their acknowledgment in a society. In this connection, its very important how the occupation of accountancy was known and evaluated in the society. In this study, we try to determine the occupation of accountancy acknowledgment in Turkey. For this purpose 353 respoundent was realised randomly. Data was evaluated SPSS statistical programme by using ANOVA and Tukey statistical tests. As a result, occupation of accountacy is not known in Turkey sufficiently. Development and acknowledgment of the occupation, there are very important mission to the occupational establıshment and educational instıtution
Keywords:

Accountancy, society,

___

  • BEKTÖRE, Sabri(1998), Muhasebe ,İlkeleri ve Uygulaması, Eskişehir
  • http//turmob.org.tr/turmobistatstikler/sağ.htm,güncelleme31.08.2000, erişim tarihi 13.07.2004
  • KIRLIOĞLU, Hilmi, Akyel,Nermin(2003), “Mesleki Etik ve Ülkemizde Muhasebe Denetimi” Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 17.
  • MUGAN, Can Şımga(2003), “ Ahlak , Toplumsal ve Kişisel Değerler: Muhasebe Mesleği ve Eğitimi Üzerindeki Etkileri” , Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, MÖDAV yayınları , cilt 1, sayı :2.
  • KARASİOĞLU, Fehmi(2001), İnternet Tabanlı Finansal Raporlama, Birinci Baskı Nonel Yayınevi, Ankara.