İşletmelerde düşünce aşamasından patent aşamasına uzanan süreçte yenilik stratejileri ve buluş yönetimi

Küresel bilgi ekonomisinde keskin rekabet ortamı hem kamu sektörünü hem de aynı zamanda özel sektörü olağanüstü biçimde etkilemektedir. İşletmeler çalkantılı rekabet ortamında daha çok pazar payı elde etme yarışının bir sonucu olarak sürekli yeni ürünler piyasaya sürme ve işletme içi kesintisiz yenilik yaratma çabasına ve proaktif stratejilere yönelmişlerdir. Geçtiğimiz yüzyılda artan küresel rekabet ve etkilerinin sıra-dışı biçimde büyümesi sadece ürün kalitesinin arttırılmasını değil aynı zamanda müşteri beğeni ve beklentileri doğrultusunda yeni ürünler üretme ve bunları başarılı biçimde pazara sunma zorunluluğunu da gündeme getirmiştir. Çalışmada, bilgi çağının temel dinamiklerinden olan bilgi ve teknoloji üretiminin stratejik öneminden hareketle, Ar-Ge’ ye dayalı yenilik stratejilerini izleyen işletmelerin geliştirdikleri ürünlerden patent alımına kadar uzanan süreç incelenmiştir. Bu bağlamda, özellikle Ar-Ge stratejisi ve taklitçi stratejileri izleyen firmalarda uygulanan süreçler irdelenmiştir.

In the global information economy, severe competitive environment remarkably affects both public and private sector. In this turbulent competitive environment, companies have started to launch continuously new products into the marketplace and to strive for in-house on-going innovations and proactive strategies in order to gain more market share. In the last century, increasing global competition and the extraordinary growth of its effects bring out not only the necessity of augmenting product quality but also manufacturing new products just as to match the tastes and expectations of customers as well as launching them successfully into the marketplace. Since creation of information and technology, which is one of the basic dynamics of the knowledge age, has great importance, processes beginning from product development to patent possession have been analyzed in this study within the companies which implement innovation strategies based on R&D. Consequently, especially processes of companies that follow R&D and imitation strategies have been examined.

___

“Ar-Ge Yönetimi”, (2006), www.focusinnovation.net/rnd.html.

ARPACI, A., Ö., (2007), “Ar-Ge Giderlerinde Eski ve Yeni Teşvik Sistemi”, Maliye Bakanlığı.

AYHAN, A., (2002), Dünden Bugüne Türkiye’de Bilim ve Teknoloji ve Geleceğin Teknolojileri, İstanbul: Beta Yayınevi.

BDOTI, (2005), “International R&D Scoreboard Report”, The British Department of Trade and Industry, London, England.

BEBA, A., (2007), “Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Alanında Yürütülen Avrupa Birliği Çerçeve Programları (Framework Programs)”, http://www.rrbilimsel.com/FP7_web/cerceve_programlari.htm.

BERNAY, R. F., (2005), “Üniversitelerimiz ve AR –GE”, Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık, 19 Mayıs Üniversitesi, Samsun.

“Buluş Nedir?”, (2000), www.turkpatent.gov.tr/sorucevap/brosurler/Patent.htm.

COMPTON, W. D., (1997), Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi, Çeviren: G. Okudan, İstanbul: Beta Yayınevi.

DORF, C. R., (1999), The Technology Management Handbook, University of California, Boca Raton.

DURNA, U., (2002), Yenilik Yönetimi, Ankara: Nobel Yayınevi.

EĞE, A., (2002), “OECD Ülkelerinde Yenilik Sistemleri ve Türkiye İçin Durum Değerlendirmesi”, DPT Uzmanlık Tezleri, Ankara: D.P.T.

ERNST, H., (1998), “Industrial Research as a Source of Important Patents”, Instute for Research in Innovation Management, Kıel University.

FREEMAN, C., L. Soete, (1997), Yenilik İktisadı, Çeviren: Ergun Türkcan, Ankara: Tübitak Yayınları.

GAYNOR, H., (1996), Handbook of Technology Management, McGraw-Hill Companies, New York.

GENBİLİM EDİTÖR, (2006), “Ar-Ge nedir?”, http://www.genbilim.com/content/view/1956/89/ .

GÜLEŞ, H. K., H. Bülbül, (2004), Yenilikçilik – İşletmeler İçin Stratejik Rekabet Aracı, Ankara: Nobel Yayınları.

“İnovasyon Nasıl Yönetilir?”, (2006), http://www.focusinnovation.net/management.html.

MATSUMURA, S., (2000), “Patent Management in Enterprise”, Japan Patent Office Asia-Pacific Industrial Property Center.

MICROSOFT, (2007), “Gelecek Ar-Ge’siz ve Teknolojisiz Olmaz”, http://www.microsoft.com/turkiye/girisimci/evrim/arge.mspx.

NAS, A., “Firma Değeri, AR-GE ve Kamunun Rolü”, http://www.vergiportali.com/Content.aspx?Type=NewsD&Id=564.

ÖĞÜT, A., (2003), Bilgi Çağında Yönetim, Ankara: Nobel Yayınları.

ÖĞÜT, A., H., Bülbül, (2003), “Yenilik Yönetiminde Zaman Boyutu ve Zaman Temelli Rekabet”, S.Ü. İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Konya, ss. 115-136.

PCT, (2006), “The International Patent System in 2005”, Worl Intellectual Property Organization.

PRV Patent, (2001) , www.prv.se.

“Risk Sermayesinin Türkiye’de ve Dünya’da Uygulamaları”, (2003), www.kobinet.org.tr/hizmetler/bilgibankasi/finans/003d.html.

SARIHAN, H. İ., (1998), Rekabette Başarının Yolu Teknoloji Yönetimi, İstanbul: Desnet Ltd.

SHYU, J., (2001), “A Cross-national Comparative Analysis of Innovation Policy in the Integrated Circuit Industry”, National Chiao-Tung University.

ŞİMŞEK, Ş., H. B., Akın, (2003), Teknoloji Yönetimi ve Örgütsel Değişim, Konya: Çizgi Kitabevi.

TAĞRAF, H., (2002), “Küreselleşme Süreci ve Çokuluslu İşletmelerin Küreselleşme Sürecine Etkisi”, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt:3, Sayı:2, ss. 33-47.

TAŞ, R., (2007), “Ar-Ge Yoğunluğu-Rekabet Gücü İlişkisi Açısından Türkiye-AB Karşılaştırmalı Analizi”, http://maliyesempozyumu.pamukkale.edu.tr/rtas.pdf .

TEKİN, M., H. K. Güleş,T. Burgess, (2000), Değişen Dünyada Teknoloji Yönetimi, S. Ü. İktisadi İdari Bil. Fak., Konya: Damla Ofset.

TÜBİTAK, (2006), “Sanayi Yenilik ve Ar-Ge Günü”, www.teydeb.tubitak.gov.tr.

TÜZMEN, K., (2006), “Kürşad Tüzmen’in 17 Ekim 2006 Tarihli İnovasyon Konferansı Açılış Konuşması”.