MÜDÜR YARDIMCILARI VE YÜKSEKOKUL SEKRETERİ ARASINDAKİ AST-ÜST İLİŞKİSİ ÖRNEĞİ ESASINDA MESLEK YÜKSEKOKULLARINDA YAŞANAN GÖREV VE YETKİ UYUŞMAZLIKLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Meslek yüksekokulları akademik ve idari olmak üzere iki yapıya sahiptir. İki ana kolona sahip bir ev şeklinde tasavvur edebileceğimiz meslek yüksekokulunun idari ve akademik kolonu ile yönetim çatısının içerisinde barındırdığı tüm unvan ve görevler yükseköğretim mevzuatında tanımlanmış ve birbiriyle ilişkilendirilmiştir. Ancak bazı unvan ve görevler ile ilgili yanlış değerlendirmeler söz konusudur. Mevcut yanlış değerlendirmelerin yanı sıra bilgi ve tecrübe eksiklikleri nedeniyle de bazı idari ve akademik görevlerin ilgililerince mevzuatta yer alan hükümler doğrultusunda ifa edilmemesi idari yapıdaki ast-üst ilişkilerinde ve görev-yetki dağılımlarında hukuka aykırı uygulamalara neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı yüksekokul teşkilatında yaşanan/yaşanabilecek görev ve yetki uyuşmazlıklarını tespit etmek ve bu uyuşmazlıklar nedeniyle ortaya çıkan/çıkabilecek sorunlara çözüm önerileri geliştirmektir. Mevzuata aykırı olarak gerçekleştirilen bu uygulamaların en önemli nedenleri yüksekokul sekreterlerinin görev ve yetkilerinden uzaklaştırılarak istihdam edilmeye çalışılması ile müdür yardımcılarının görev ve yetki tanımlarının yapılmaması.

THE CONFLICTS BETWEEN DUTY AND AUTHORIZATION IN VOCATIONAL HIGHSCHOOLS BECAUSE OF MISINTERPRETATIONS OF THE LEGISLATION: THE CASE OF SUPERIOR-SUBORDINATE RELATIONSHIP BETWEEN VOCATIONAL SCHOOL SECRETARY AND VICE MANAGER

Vocational highschools have two structures as academic and administrative management. In the form of home vocational highschool can be seen as having two main columns wich are academic and administrative management with a manegement roof where all the titles and duties are discribed and associated with each other according to the legistlation of higher education. However because of some reasons that we will explain in our study some duties and titles are misinterpreted. In this study we aim to eliminate the negative practices which are often confronted in vocational highschool the conflict of duty and authorization and to give solutions. In addition to misinterpretations, because of lack of knowledge and experience, some administrative and academic duties which are not implied acording to the legistlations by authorised people, cause unlawful implementations of superiorsubordinate relation as well as unlawful implementations of distributions of duty and authorization with not describing the vice manager"s duty and authorization and/or limiting their management skills only to a few job.

___

  • BAHgG, Nermin, "Meslek Yüksekokullarının Sorunları ve Yöneticilerinin Tutum ve Davranışları Üzerine Bir Araştırma", Ç.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 20(2), 2011, s.165-178.
  • BÜTE, Mustafa, "Meslek Yüksekokulu Yöneticilerinin Kişisel ve Örgütsel Vizyonları", Atatürk Üniversitesi GGBF Dergisi, Sayı: 24(4), 2010, s.175-193.
  • DERDGMAN, Ramazan Cengiz, Gdare Hukuku, Alfa Aktüel yayınları, 4. Baskı, Bursa, 2011.
  • GÖZLER, Kemal, Gdare Hukuku, Ekin Yayınları, 2. Baskı, 2 Cilt, Bursa, 2009.
  • GÖZLER, Kemal, Anayasa Hukukunun Genel Teorisi, Ekin Yayınları, 1.Baskı, 2 Cilt, Bursa, 2011.
  • GÖZÜBÜYÜK, A.geref ve TAN, Turgut, Gdare Hukuku, Turhan Yayınevi, 2 Cilt, Ankara, 2012.
  • GÜNAY, DurmuG, "Üniversitenin Neliği, Akademik Özgürlük ve Üniversite Özerkliği", First Inernational Kongress on University Education in the 21 st Century, Fatih Üniversitesi, İstanbul, 2004. http://www.durmusgunay.com/linkler/12.%C3%9Cniversitenin% 20Neli%C4%9Fi,%20Akademik%C3%96zg%C3%BCrl%C3%BCkve% C3%9Cniversite%C3%96zerkli%C4%9Fi_.pdf (EriGim: 10/09/2013)
  • GÜNAY, DurmuG ve GÜNAY, Aslı, "1933"den Günümüze Türk Yükseköğretiminde Niceliksel Gelişmeler", Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, Sayı: 1(1), 2011, s.1-22.
  • GÜNDAY, Metin, Gdare Hukuku, Gmaj Yayıncılık, 10.Baskı, Ankara, 2011.
  • İLYAS, Gbrahim Emre, Yükseköğretimin Finansmanı: Türkiye için Model Önerisi, Kalkınma Bakanlığı Yayınları, 1.Baskı, Ankara, 2012.
  • KÜÇÜKCAN, Talip ve GÜR, Bekir S.,Türkiye'de Yükseköğretim: KarGılaGtırmalı Bir Analiz, Seta Yayınları, 1.Baskı, Ankara, 2009.
  • TOPALOĞLU, Cafer, "Yönetim Kuramları ve Örgütiçi Çatışmalar", GiriGimcilik ve Kalkınma Dergisi, Sayı: 6(1), 2011, s.249- 265.
  • TOPRAKÇI, Erdal ve BGLBAY, Asuman, "Üniversite Yöneticilerinin Yeterlikleri", Uluslararası Yükseköğretim Kongresi: Yeni YöneliGler ve Sorunlar Bildiriler Kitabı, 2.Cilt, Gstanbul, 2011, s.1536-1542.
  • YILDIRIM, Ramazan, İdare Hukuku Kavramları Sözlüğü, Mimoza Yayınları, Konya, 2006.
  • YÜCEL, Cemil ve KARATAg, Ebru ve DEMGRHAN, Gökhan, "Yükseköğretim Kurumlarının Sınıflandırılması", 7.Ulusal Eğitim Yönetimi Kongresi Bildiriler Kitabı, Pegem Akademi Yayınları, Malatya, 2012.
  • http://www.mevzuat.gov.tr/ (EriGim: 10.09.2013)
  • http://www.tassausa.org/ (EriGim: 10.09.2013)
  • http://www.yok.gov.tr/ (EriGim: 10.09.2013)