ZİLYETLİĞİN TESLİMSİZ NAKLİ

Zilyetliğin teslimsiz naklinin anlaşılması taşınır satış sözleşmelerinde taşınır eşyanın mülkiyetinin ne zamandan itibaren karşı tarafa geçtiği konusunda önem arz etmektedir. Zira bu sayede eşya üzerinde yarar ve hasarın kime ait olacağı sorusuna çözüm bulunabilir. Ayrıca taşınmazlar bakımından da taşınmaz zilyetliğine yapılan tecavüzlerin idari yoldan önlenmesine başvuruya kimin yetkili olduğu sorusu bakımından önemlidir. Zilyetliğin nakli aynı zamanda kazandırıcı zamanaşımında da kendini göstermektedir. Bu itibarla çalışmada önce zilyetliğin nakil yollarından bahsedilmiş ve zilyetliğin aslen, devren, tesisen ve irsen kazanma yolları anlatılmıştır. Daha sonra zilyetliğin teslimsiz naklinin türleri tek tek ele alınmış öğreti görüşleri ve yargı kararları doğrultusunda açıklanmıştır. Zilyetliğin temsilci aracılığıyla naklinde 4721 sayılı Türk Medenî Kanunuyla yapılan değişiklikler ve sağladığı kolaylıklar dile getirilmiştir. Ayrıca emtia senetleri yoluyla zilyetliğin naklinde ise 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile getirilen değişiklikler doğrultusunda taşıma senetlerinin hukuki niteliğinden bahsedilmiş ve bunun zilyetliğin naklinde ne şekilde anlaşılması gerektiğine açıklık getirilmesi amaçlanmıştır.

___

  • ADIGÜZEL, Burak, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda Eşya Taşıma Hukuku Alanında Getirilen Yenilikler, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi Özel Sayı, 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nu Beklerken 10-11-12 Mayıs 2012 Sempozyum/ Cilt 18/ sayı:2- 2012.
  • AKİPEK, Jale G./ AKINTÜRK, Turgut, Eşya Hukuku, İstanbul 2009.
  • AKÇAAL, Mehmet, Satış Sözleşmesinde Yarar ve Hasarın Geçişi, Konya Barosu Dergisi, sayı 24, 2013, s. 50-53.
  • ARIKAN, Mustafa/ AKÇAAL, Mehmet, Satış Sözleşmesine İlişkin Hükümler Bakımından Zilyetliğin Devri Kavramına İlişkin Değerlendirmeler, SÜHFD, Cilt 2, Sayı 2, 2013, s 163-189.