Melez Atdişi Mısırda Farklı Taban Gübresi Çeşitlerinin Tane Verimi, Verim Unsurları ve Kalite Üzerine Etkileri

Bu araştırma, 2005 yılında Konya ili Ilgın ilçesinde farklı taban gübresi çeşitlerinin “OSSK-602” melez atdişi mısır çeşidinin tane verimi, verim unsurları ve kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. “Tesadüf Blokları Deneme Deseni”ne göre dört tekerrürlü olarak kurulan denemede 15 farklı taban gübresi uygulanmıştır. Araştırmada en yüksek tane verimleri 1328 kg/da ve 1324 kg/da ile “20.20.0” ve “10.20.20+6S+Zn” gübre çeşitlerinden elde edilmiştir. Araştırmada farklı taban gübresi çeşitlerinin tane verimi ile birlikte koçanda tane sayısı, koçanda tane ağırlığı ve bin tane ağırlığı özellikleri üzerine etkileri de istatistiki açıdan önemli bulunmuştur. Araştırma sonucunda, mısır yetiştiriciliğinde taban gübrelerinde yer alan N, P, K’a ilave olarak içerisinde mikro element içeren gübre çeşitlerinin etkinliğinin toprak yapısı ile çok yakından ilgili olduğu ortaya çıkmıştır.

The Effects of Different Based Fertilizer Kinds on Yield, Yield Components and Quality of Hybrid Dent Corn

This study was conducted to determine the effects of different based fertilizer kinds on yield, yield components and quality characters of “OSSK-602” hybrid dent corn variety in Konya-Ilgın ecological conditions in 2005. The experiment design was “Randomized Complete Block” with four replications. In the research, 15 based fertilizer kinds were applied on the maize. The “20.20.0” and “10.20.20.+6S+Zn” based fertilizer kinds were gave the maximum grain yield with 13280 kg ha-1 and 13240 kg ha-1 respectively. Grain yield, grain number per ear, grain weight per ear and 1000 kernel weight were significantly affected by different based fertilizer. The results show that the effects of basic fertilization that contain N, P, K and micro nutrients has to be correlated with based on soil properties.
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences-Cover
  • ISSN: 2458-8377
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2002
Sayıdaki Diğer Makaleler

Konya Yöresi Taze Ev Yapımı Yoğurtların Mikrobiyolojik Özelliklerinin Araştırılması

Yusuf DURAK, Fatma KELEŞ, Ahmet UYSAL, Mustafa Onur ALADAĞ

Sulama Pompaj Tesislerinde Enerji Tüketimi

Sedat ÇALIŞIR, Haydar HACISEFEROĞULLARI

Melez Atdişi Mısırda Farklı Taban Gübresi Çeşitlerinin Tane Verimi, Verim Unsurları ve Kalite Üzerine Etkileri

Hayrettin ELMALI, Süleyman SOYLU

Siyah Alaca İneklerde Dış Görünüş Özellikleriyle Süt Verim Ölçütleri Arasındaki Fenotipik Korelasyonlar

Erdal YAYLAK

Apartman Tipi Kafeste Uygulanan Askılı Aydınlatma Sisteminin Kahverengi Yumurtacı Hibritlerin Performans, Yumurta Kalite Özellikleri ve Stres Düzeyine Etkileri

İskender YILDIRIM, Sinan Sefa PARLAT, Ali AYGÜN, Ramazan YETİŞİR

Bor Uygulamasının Bazı Haşhaş (Papaver somniferum L.) Çeşitlerinin Verim ve Kalitesi Üzerine Etkisi – II(Kalite Özellikleri ve Bitki Bor Konsantrasyonları)

Hakan GÜNLÜ, Özden ÖZTÜRK

Börülce Tohumlarının Bazı Fiziksel Özellikleri ve Besinsel Bileşimleri

Cevat AYDIN, Mustafa PAKSOY, Ayşe ÖZER, Özlem ŞEN

Yaz Sezonunda Yetiştirilen Brokkolide (Brassica Oleracea L. Var. İtalica) Bazı Organik Maddelerin Bitki Gelişimi, Verim ve Kaliteye Etkileri

Zarife KARAKAYA, Mustafa PAKSOY

Konya Merinosu Koyunlarda Bazı Çevre Faktörlerinin Gebelik Süresine Etkileri

Mehmet GÖKMEN, Vahdettin SARIYEL, İsmail KESKİN, Birol DAĞ

Konya’da Şeker Pancarı Üretiminin Hasat Mekanizasyonunda İşgücü Özellikleri

Cevat AYDIN, Haydar HACISEFEROĞULLARI, Sedat ÇALIŞIR, Mehmet Hakan SONMETE