İn Vivo Şartlarda Fe ve Mn Uygulamalarının Lüpen (Lupinus albus L.) Bitkisinin Fide Gelişimine Etkilerinin Araştırılması

Bu çalışmada, Fe ve Mn uygulamalarının Lüpen (Lupinus albus L.) bitkisinin gelişimine etkisi in vivo şartlarda araştırılmıştır. Denemede kullanılan lüpen tohumları %28.7 kireç oranı ve 8.07 pH’ya sahip olan Konya toprağı içeren saksılara ekilmiş, bitkilerin çıkış ve gelişimleri gözlemlenmiştir. Tüm denemeler “tesadüf parselleri” deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Bit-kilerin gövde uzunlukları, gövde yaş ve kuru ağırlıkları değerlendirildiğinde, gövde uzunluğu için Mn uygulamasının olumlu yönde sonuç verdiği gözlenmiştir. Gövde yaş ağırlığı için Fe uygulamasının etkisi olumlu gözlenirken, FexMn interaksiyonunun sadece çiçeklenme döneminde etkili olduğu tespit edilmiştir. Gövde kuru ağırlığı için yapılan araştırmalarda ise en iyi sonuç kloroz başlangıcında FexMn interaksiyonundan alınmıştır. Araştırmanın kök uzunlukları, kök yaş ve kuru ağırlıkları kısmında, kök uzunluğu için en iyi sonuç kloroz başlangıcında FexMn interaksiyonundan ve çiçeklenme döneminde Fe uygulamasın-dan alınırken, kök yaş ağırlığı için her iki dönemde de uygulanan dozların etkisiz olduğu tespit edilmiştir. Kök kuru ağırlığı için yapılan araştırmalarda ise en iyi sonuç çiçeklenme döneminde Fe uygulamasından elde edilmiştir. Sonuç olarak, materyal olarak kullanılan Lüpen bitkisinin Fe ve Mn elementlerine gösterdiği tepkiler incelenmiş ve uygun yetiştirme koşulları sağlandığında bitkinin belirli oranlarda yetiştirilebileceği gözlenmiştir. Bu çalışmada Lüpen bitkisi, ekimden hasada kadar incelenmiş ve Fe uygulaması yapılan her dozda sınırlı sayıda da olsa bakla elde edilmiştir.

Investigation of Effects of Fe and Mn on Growth of Seedling Lupin (Lupinus albus L.) at In Vivo Conditions

In this study, the effect of Fe and Mn applications on Lupine plant (Lupinus albus L.) has been researched in vivo conditions. The seeds of Lupine used in the experiment have been planted in pots that have soil from Konya and have %28.7 calcerous and 8.07 pH. The experiment was conducted following randomized complete block experimental design involving three replications. When height of plants, fresh and dry weight evaluated, the application of Mn showed a positive effect on height of plants. While the application of Fe has been observed as positive on fresh stem weight, FexMn application was determined as effective only during blooming period. In the study conducted for the fresh stem the best results have been gained in the begining of chlorosis from FexMn ap-plication. While the best results for the research, lenght of roots, root's fresh and dry weight have been obtained in the beginning of chlorosis from FexMn application and during the blooming period from Fe application, for dry root weight it has been observed that during both periods the applied dozes are ineffective. In the experiment conducted for the dry root weight the best result has been gained during blooming period from Fe application. As a result, the responses of Lupine plant used as a material to Fe and Mn elements have been examined and when suitable conditions maintained, the plant could be grown. In this study Lupine has been examined from sowing to harvesting and broad bean has been taken when Fe applied with every dosage.