Gelişmekte Olan Ülkelerde Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Çevresel Tutum Üzerine Etkileri: Antalya Örneği

Çevre sorunlarının insan yaşamını doğrudan etkilemeye başlaması ile birlikte bu etkiye karşı insanların tepkilerinde de belirgin bir artış görülmüştür. Çevre sorunlarının engellenmesi için zaman içinde bireysel ve siyasal boyutlarda oluşan, çevresel tutum çevreye zarar verilmemesi ve onun sürdürülebilir bir düzeyde kullanımının önemini kavrama olarak tanımlanmaktadır. Çevresel tutumun geliştirilmesi çevre sorunlarının engellenmesinde tüm insanları aktif hale getirecek, toplumda oto kontrolü sağlayacaktır. Türkiye’nin en önemli turizm merkezi olan Antalya’da 2005 yılında yürütülen bu çalışmanın amaçları; a) bireylerin çevre sorunlarına konusundaki tutum düzeylerinin belirlenmesi ve, b) sosyo-ekonomik özellikler ile çevresel tutum arasındaki ilişkilerin irdelenmesidir. Araştırmada standart formlarla yerin-de anket yöntemi kullanılarak, karşılıklı görüşme yolu ile Antalya kentsel yerleşim alanında yaşayanlara 512 kişiye anket uygulanmıştır. Sonuç olarak Antalya’da yaşayanların % 53.9’unun çevresel tutum düzeyinin “orta”, % 24.2’sinin “fazla”, % 18’inin az, % 3.1’inin “çok fazla”, % 0.8’inin çok az olduğu ve sosyo-ekonomik özelliklerin çevresel tutum üzerinde etkili bulunduğu ortaya konulmuştur. Ki-kare analizi sonucunda ise kadınların, yüksek gelir düzeyine sahip olanların, herhangi bir ağaçlandırma faaliyetine katılanların, çevre ve doğa koruma konusunda ders alanların ve çevre ile ilgili herhangi bir kuruluşa üyeliği bulunanların diğer gruplara göre çevresel tutumun daha yüksek olduğu kanıt-lanmıştır.

Effects of Socio-Economic Characteristics on Environmental Attitudes in Developing Countries: Antalya Case in Turkey

With the reflection of environmental problems directly on human life quality, there has been an increase attention in the people’s response towards these problems. Defined with the individual and political extend, environmental attitude is regarded as the comprehension of the importance of not damaging environment and using it in sustainable way for the amelioration of environmental problems. Therefore improvement of environmental attitude can motivate active participation of people in restraining environmental problems and can ensure environmental auto-control in the community. The main objectives of the study which was carried out 2005 in Antalya; a) to indicate the level of environmental attitude of individuals towards environmental problems and, b) to examine the relationship between socio-economic characteristics and environmental attitude. Questionnaire based statistical study was used in stead of standardised forms and a face to face survey was conducted with 512 people in urban area. As a result environmental attitude level of inhabitants of Antalya city was found to be “medium” in 5.9%, while “high” in 24.2%, “low” in 18%, “very high” in 3.1% and “very low” in 0.8% and socio-economic characteristics were found to be effective on environmental attitude. Chi-square analyses have revealed that women, people with higher income, people participated in afforestation activities, people having courses on environmental and nature protection and people having membership in environmental non-governmental organisations showed higher level of environmental attitude than other groups.
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences-Cover
  • ISSN: 2458-8377
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2002
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yüzey Sulama Sistemlerinde Sulama İşletmeciliği Model Yaklaşımı

Murat TEKİNER, Mevlüt BEYRİBEY

Bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) Rasyonlarına İlave Edilen Ekmek Mayası (Saccharomyces cerevisiae) ve Laktik Asit Bakterilerinin (Pediococcus acidilactici) Performans Özelliklerine Etkileri

Sinan S. PARLAT, Rabia GÖÇMEN

Şeker Pancarı Üretiminde Farklı Tohum Yatağı Hazırlama Uygulamalarının Bazı Toprak ve Çimlenme Özelliklerine Etkisi

Ergün ÇITIL, Haydar HACISEFEROĞULLARI

Türkiye ve Avrupa Birliği’nde Gıda Standartları

Fethi Şaban ÖZBEK, Halil FİDAN

Farklı Ticari Etlik Piliç Genotiplerinin Verim Performansı ve Et Kalite Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması

Şenay IŞIK, Ramazan YETİŞİR

Patates Siğil Hastalığı Etmeni (Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc.)’un, Patotipleri, Dünya ve Türkiye’deki Durumu

Emel ÇAKIR, Salih MADEN

Fluviyal Yerşekilleri Üzerinde Oluşmuş Farklı Toprak Dağılımların Belirlenmesi ve Sınıflaması

Orhan DENGİZ, Ceyhun GÖL, Elif ÖZTÜRK, Tuğrul YAKUPOĞLU

Konya İlinde Tüketime Sunulan Meyve ve Sebzelerde Patojen Fungal Flora ve Bulunuş Oranlarının Belirlenmesi

Mehtap Hilal ÜNLÜ, Nuh BOYRAZ

Yapay Sinir Ağları ile Radyal Santrifüj Pompa Parametrelerinin Tahmini

Alper TANER, S. Sinan GÜLTEKİN, Kazım ÇARMAN

Gelişmekte Olan Ülkelerde Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Çevresel Tutum Üzerine Etkileri: Antalya Örneği

Sibel MANSUROĞLU, Osman KARAGÜZEL, Meryem ATİK, Pınar KINIKLI