Travma sonucu santral dişlerde gelişen ekstrüzyon yaralanması ve tedavisi: Olgu sunumu

Kavga, düşme, trafik kazası, spor yaralanmaları ve oyun kazaları gibi çeşitli travmalara bağlı olarak sıklıkla dentoalveolar yaralanmalar gelişir. Dentoalveolar yaralanmalar, ya doğrudan dişlere gelen travma sonucu ya da dolaylı olarak meydana gelebilir. Bu vakalara genellikle ağız çevresi yumuşak doku yaralanmaları da eşlik eder. Daimi dişlerin travmatik yaralanmaları, genellikle çocuk ve genç erişkinlerde görülmekte ve en sık olarak üst kesici dişlerde ortaya çıktığı bildirilmektedir. Bu vakalarda dişin çekilmeden sağlıklı bir fonksiyon, fonasyon ve estetik sağlayarak ağızda devamlılığı istenir. Doğru bir teşhis, tedavi planlaması ve takip; olumlu bir tedavi sonucu elde edilmesi açısından önemlidir.

Treatment of traumatized central teeth with extrusion: A case report

Dentoalveolar traumas often develop depending on various traumas such as fights , fallings, traffic accidents, sports injuries and game accidents. Dentoalveolar injuries may result from directly or indirectly trauma to the teeth. These cases are usually accompanied by soft tissue injuries around the mouth. Traumatic injuries of permanent teeth is usually reported to happen to children and young adults and most commonly occur in the upper incisors. In these cases, it is intended to maintain the optimum function, phonation and aesthetic of the tooth. An accurate diagnosis , treatment planning and follow-up; is important to obtain a therapeutic result.

___

  • Alaçam T, 2012. Travma Nedeniyle Oluşan Diş Yaralanmaları Ve Tedavileri, In: Endodonti, Ed; Alaçam T, Özyurt Matbaacılık, Ankara, pp; 985-1058.
  • Andreasen FM, 1989. Pulpal healing after luxation injuries and root fracture in the permanent dentition. Endod Dent Traumatol, 5, 111–131.
  • Andreasen JO, Andreasen FM, Skeie A, Hjørting-Hansen E, Schwartz O, 2002. Effect of treatment delay upon pulp and periodontal healing of traumatic dental injuries - a review article. Dent Traumatol, 18, 116-128.
  • Andreasen JO, Andreasen FM, Andersson L, 2007. Textbook and color atlas of traumatic injuries to the teeth, 4th edn. Oxford, UK: Wiley-Blackwell.
  • Baratieri, LN, Monterira, S, De Andrade, MAC, 1990. Tooth fracture reattachment: case report. Quintessence International,21, 261-270.
  • Çetin AR, Özcan E, 2013. Travma geçirmiş anterior dişlerde gelişen kök kırıklarında restoratif tedavi yaklaşımı (üç olgu nedeniyle). S.D.Ü Sağlık Bilimleri Enstitusu Dergisi, 4, 3,125-129.
  • Flores MT, 2002. Traumatic injuries in the primary dentition. Dent Traumatol, 18,287-298.
  • Glendor U, 2008. Epidemiology of traumatic dental injuries – a 12 year review of the literature. Dent Traumatol, 24, 603–611.
  • Kramer PF, Zembruski C, Ferreira SH, Feldens CA, 2003. Traumatic dental injuries in Brazilian preschool children. Dent Traumatol, 19,299–303.