Periodontitis ile ilişkili trabeküler kemik değişikliklerinin fraktal analiz ile incelenmesi

Amaç: Periodontitis kemik ve diş dokularını etkileyen patolojik bir süreçtir bu nedenle trabeküler kemik yapısı da etkilenmiş olabilir. Kemik yıkımının erken teşhisi tedavi planını etkiler ve kemik yıkımının önüne geçilmesinde önemlidir. Fraktal analiz fraktal yapıların karmaşıklığını tarif etmek için geliştirilmiş bir doku analizidir. Bu çalışmanın amacı sağlıklı diş etine sahip hastalar ile periodontitisli hastaların trabeküler kemik yapılarının Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) görüntüleri üzerinden fraktal analiz ile incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: 96 hastaya ait kayıtlar retrospektif olarak incelendi. Hastalar klinik ve radyolojik bulgular yardımıyla iki gruba ayrıldı. Mandibular birinci molar ve ikinci premolar dişin ortasındaki multiplanar KIBT kesitleri belirlendi. 64x64 piksel boyutundaki ilgili alanlar mandibular kanalın yukarısında, trabeküler kemiğin içerisinde olacak şekilde seçildi. Fraktal analiz kutu sayma metodu ile gerçekleştirildi. Bulgular: Sağlıklı dişetine sahip hasta grubunun ortalama fraktal boyut (FB) değeri 1.22 (±0.07), periodontitis hasta grubunun ortalama FB değeri 1.25 (±0.1) olarak bulunmuştur. Sağlıklı dişeti grubu ve periodontitis grubunun yaş ortalamaları 39.54 (±8.33) ve 43.72 (±10.53) idi. Sonuç: Sağlıklı dişetine sahip hastalar ile periodontitis hastalarının FB değerleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0.05). Daha yüksek hasta sayısına sahip ve hem konvansiyonel radyografi hem KIBT kullanılarak yapılan fraktal analiz çalışmaları hastalık süreci ve kemik yapısına etkisi hakkında daha çok bilgi verecektir. ANAHTAR KELİMELER  Periodontitis, Erişkin Periodontitis, sünger kemik, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi

___

  • 1. Pihlstrom BL, Michalowicz BS, Johnson NW. Periodontal diseases Lancet 366: 1809–1820. doi: 10.1016. S0140-6736 (05). 2005:67728-67728.
  • 2. Southard TE, Southard KA, Jakobsen JR, Hillis SL, Najim CA. Fractal dimension in radiographic analysis of alveolar process bone. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 1996;82(5):569-576.
  • 3. White SC, Rudolph DJ. Alterations of the trabecular pattern of the jaws in patients with osteoporosis. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod.. 1999;88(5):628-635. 4. Updike SX, Nowzari H. Fractal analysis of dental radiographs to detect periodontitis‐induced trabecular changes.J Periodontal Res. 2008;43(6):658-664.
  • 5. Sener E, Cinarcik S, Baksi BG. Use of fractal analysis for the discrimination of trabecular changes between individuals with healthy gingiva or moderate periodontitis. J Periodontol. 2015;86(12):1364-1369.
  • 6. Shrout MK, Roberson B, Potter BJ, Mailhot JM, Hildebolt CF. A comparison of 2 patient populations using fractal analysis. J Periodontol. 1998;69(1):9-13.
  • 7. Ibrahim N, Parsa A, Hassan B, van der Stelt P, Aartman IH, Wismeijer D. Accuracy of trabecular bone microstructural measurement at planned dental implant sites using cone-beam CT datasets. Clin Oral Implants Res. 2014;25(8):941-945.
  • 8. Majumdar S, Weinstein RS, Prasad RR. Application of fractal geometry techniques to the study of trabecular bone. Med Phys. 1993;20(6):1611-1619.
  • 9. Hildebolt C. Osteoporosis and oral bone loss. Dentomaxillofac Radiol. 1997;26(1):3-15.
  • 10. Shrout MK, Hildebolt CF, Vannier MW, Province M, Vahey EP. Periodontal disease morbidity quantification. I. Optimal selection of teeth for periodontal bone loss surveys. J Periodontol. 1990;61(10):618-622.
Selcuk Dental Journal-Cover
  • ISSN: 2148-7529
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Selcuk Universitesi Dişhekimliği Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Dental malformasyonlu bir grup olgunun KIBT ile değerlendirilmesi: Pilot çalışma

Fatma Güler DÖNMEZ, Gözde YILMAZ, Filiz NAMDAR PEKİNER

Literatürde anlatılan çenelerdeki ilaçlarla ilişkili osteonekroz vakalarının analizi

Mehmet Egemen AYDEMİR, Esin BOZDEMİR

Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanılarak mandibular kanal varyasyonlarının ve temporal kret kanallarının değerlendirilmesi

Selin YEŞİLTEPE, Gülçin KILCI, Özge DÖNMEZ TARAKÇI

Kayseri ili popülasyonunda diş anomalileri ve konjenital diş eksiklikleri prevalansı

Serkan YILMAZ, Fatma AVCI, Rıdvan AKYOL, Neşe İSPEKTER, Fatma Zehra TANYERİ, Hatice Cansu KIŞ, Mehmet AMUK

Non-sendromik dudak-damak yarıklı hastalarda 2.premolar ve 3.molar agenezisi

İmran GÜNER AKGÜL, Burcu EVLİCE

Maksilla ve mandibulada izlenen santral ameloblastomaların histopatolojik ve radyografik özelliklerinin değerlendirilmesi: Vaka serisi

Muhsin Said KARATAŞ, Cemile Özlem ÜÇOK, Wisam SULAİMAN, Umut PAMUKÇU, İlkay PEKER

Diş hekimliği öğrencilerinin dijital radyografi ve konik işinli bilgisayarli tomografi (kibt) hakkindaki bilgi düzeyinin ve tutumlarinin değerlendirilmesi

Gaye KESER, Gökhan CEM, Filiz NAMDAR PEKİNER

İntrakraniyal fizyolojik kalsifikasyonların görülme oranlarının konik işınlı bilgisayarlı tomografi ile retrospektif olarak incelenmesi

Melis MISIRLI GÜLBEŞ, Berfu ÇERCİ ONGUN, Nimet İlke AKÇAY, Kaan ORHAN

Bifosfonat kullanan hastaların mandibular kemik yapısının fraktal analiz ile incelenmesi

Neşe İSPEKTER, Aykağan COŞGUNARSLAN, Murat CANGER, Damla SOYDAN, Hatice Cansu KIŞ, Fatma Zehra TANYERİ

Derin öğrenme yöntemi ile panoramik radyografiden diş eksikliklerinin tespiti: Bir yapay zekâ pilot çalışması

Özer ÇELİK, Alper ODABAŞ, İbrahim Şevki BAYRAKDAR, Elif BİLGİR, Fatma AKKOCA