Panoramik Radyografi Üzerinden Yaygın Görülen Dental Durumların Yaş ve Cinsiyetle İlişkisinin Değerlendirilmesi

AmaçBu çalışmanın amacı, yaş ve cinsiyetin panoramik radyografide dolgu, kanal tedavisi, kron, çürük ve eksik diş varlığı üzerinde etkisinin değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntemler277 kadın ve 180 erkek hastaya ait toplam 457 panoramik radyograf rastgele seçildi.  Hastalar hastalar dekatlarına göre 5 farklı gruba; cinsiyet açısından da erkek ve kadın olarak iki farklı gruba ayrıldı. Panoramik radyografta üst ve alt çeneler anterior ve posterior olarak segmentlere ayrıldı. Bu bölgelerdeki kök kanal tedavisi (KT), dolgu (D), kron (K), çürük (Ç) ve eksik diş (E) varlığı her bir hasta için kaydedildi. Elde edilen veriler Pearson ki-kare, Pearson kesin (Exact) ki-kare testi ve Mann Whitney U testi yapıldı (α=0.05).BulgularÜst ve alt posterior bölgelerde KT görülme sıklığı birbiriyle ilişkili olarak bulunmuştur (p<0.05). Üst anterior bölgede dolgu görülme sıklığı üst ve alt posterior bölgelerde görülme sıklığıyla; üst posteriorda dolgu görülme sıklığı alt posterior ve üst anterior bölgelerde dolgu görülme sıklığı ile anlamlı derecede ilişkili olarak bulunmuştur (p<0.05). Üst ve alt posterior bölgelerde çürük görülme sıklığı birbirleriyle, üst anterior bölgede çürük görülme sıklığı alt anterior ve alt posterior bölgede görülme sıklığıyla ilişkili olarak bulundu (p<0.05). Herhangi bir bölgede eksik diş görülme sıklığı diğer bölgelerde görülme sıklıklarıyla ilişkili olarak izlendi (p<0.05). SonuçEskişehir iline ait bir popülasyonda yapılan bu çalışmada, ağızda farklı bölgelerde eksik diş görülme sıklıkları birbiri ile ilişkili olarak bulundu. Alt ve üst posterior bölgelerde dolgu varlığı kadınlarda önemli derecede fazla izlendi.  

___

  • 1. Akarslan ZZ, Akdevelioglu M, Gungor K, et al. A comparison of the diagnostic accuracy of bitewing, periapical, unfiltered and filtered digital panoramic images for approximal caries detection in posterior teeth. Dentomaxillofac Radiol 2008;37:458-463.
  • 2. Akkaya N, Kansu O, Kansu H, et al. Comparing the accuracy of panoramic and intraoral radiography in the diagnosis of proximal caries. Dentomaxillofac Radiol 2006;35:170-174.
  • 3. Choi JW. Assessment of panoramic radiography as a national oral examination tool: review of the literature. Imaging Sci Dent 2011;41:1-6.
  • 4. Pretty IA, Sweet D. A look at forensic dentistry--Part 1: The role of teeth in the determination of human identity. Br Dent J 2001;190:359-366.
  • 5. Khorate MM, Dinkar AD, Ahmed J. Accuracy of age estimation methods from orthopantomograph in forensic odontology: a comparative study. Forensic Sci Int 2014;234:184 e181-188.
  • 6. Cameriere R, De Luca S, Aleman I, et al. Age estimation by pulp/tooth ratio in lower premolars by orthopantomography. Forensic Sci Int 2012;214:105-112.
  • 7. Barbieri AM, Almeida RC, Naressi SCM, et al. The Importance of Panoramic Radiography as an Auxiliary Instrument in Clinical and Legal Dental Practices. ARC J Forensic Sci 2016;1:1-9.
Selcuk Dental Journal-Cover
  • ISSN: 2148-7529
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Selcuk Universitesi Dişhekimliği Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Klorheksidin uygulamasının bulk-fill ve nanofil kompozitlerin tamir bağlanma dayanımı üzerine etkisi

VAHTİ KILIÇ, FERİDUN HÜRMÜZLÜ

An evaluation of mesiodentes: A retrospective study with cone-beam computed tomography

GÜLSÜN AKAY, MELİH ÖZDEDE, KAHRAMAN GÜNGÖR

Yeni iki tip kompozit materyalin mekanik özelliklerinin karşılaştırılması

Ali Rıza ÇETİN, Ahmet Ercan HATAYSAL, Bilal AKTAŞ

Panoramik Radyografi Üzerinden Yaygın Görülen Dental Durumların Yaş ve Cinsiyetle İlişkisinin Değerlendirilmesi

Esra YEŞİLOVA, ÖZGÜR IRMAK, MEHMET ALİ KILIÇARSLAN

Patolojik migrasyon sonucu meydana gelen diastemaların eliminasyonu: 2 Olgu sunumu

Ferhat DANIŞMAN, Mihtikar GÜRSEL

YENİ İKİ TİP KOMPOZİT MATERYALİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Ali Rıza ÇETİN, Ahmet Ercan HATAYSAL, Bilal AKTAŞ

Antibakteriyel gargara kullanımına bağlı diş renklenmesinin farklı beyazlatma teknikleri ile giderilmesi

ZEYNEP FATMA ZOR, PINAR ÇEVİK

Posterior Mandibulada Dental İmplant Cerrahisi Sırasında Lingual Kemik Perforasyon Riskinin Değerlendirilmesi: 3 Boyutlu İmplant Planlama Programı Kullanılarak Yapılan Retrospektif Çalışma

MURAT ULU, Furkan CICIK, FAHRETTİN KALABALIK, Keremcan KURU, HÜSEYİN AKÇAY, Şükrü ENHOŞ

Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne Başvuran Hastaların Dental Anksiyete Düzeylerinin Değerlendirilmesi

GÜLDANE MAĞAT

Mesiodenslerin Değerlendirilmesi: Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi ile Retrospektif Bir Çalışma

Gülsün Akay, Melih Özdede, Kahraman Güngör