Farklı İçeriklere ve Uygulama Yöntemlerine Sahip Adeziv Sistemlerin Dentine Bağlanma Dayanımının Değerlendirilmesi

Amaç: Bu çalışmanın amacı, asitle ve yıka adeziv, iki basamaklı kendinden asitli adeziv, ışıkla polimerize olan üniversal adeziv ve kimyasal olarak polimerize olan üniversal adezivlerin termal döngü ile yaşlandırma sonrasında dentine olan makaslama bağlanma dayanımlarının değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 48 adet alt üçüncü büyük azı diş kullanıldı. Oklüzal yüzeydeki mine elmas disk ile uzaklaştırıldı. Standart bir smear tabakası oluşturmak için, dentin yüzeyleri 600 gritlik silikon karbit zımpara kullanılarak 60 sn süre ile su soğutması altında aşındırıldı. Dişler,  Optibond S Solo Plus, Optibond XTR, Single Bond Universal ve Tokuyama Universal Bond adeziv system gruplarına dağıtıldı (n=12). Adeziv uygulaması üretici önerilerine göre yapıldı ve mikrohibrit kompozit rezin ile restorasyon tamamlandı. Termal yorma sonrasında örneklerin makaslama bağlanma dayanımları değerlendirildi. Kırık tipleri Stereomikroskop ile 40X büyütmede incelendi. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey HSD testi kullanıldı.Bulgular: Değerlendirilen adeziv sistemlerin bağlanma dayanımları arasında anlamlı farklılık izlendi (p<0.05). Kendinden asitli ve iki aşamalı uygulanan Optibond XTR grubunda en yüksek bağlanma dayanımı görülürken, en düşük bağlanma dayanımı Tokuyama Universal Bond grubunda izlendi.Sonuç: Kendinden asitli iki aşamalı adeziv ile ışıkla polimerize olan universal adeziv benzer ve klinik olarak kabul edilebilir derecede bağlanma dayanımı göstermiştir. Kendinden asitli ve kimyasal olarak polimerize olan adeziv sistemin ise asitle ve yıka ya da kendinden asitli sistemlerden daha düşük bağlanma dayanımına sahip olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Asitle pürüzlendirme; Dentine bağlanma; Makaslama bağlanma dayanımı; Termal döngü.

___

  • 1. Breschi L, Mazzoni A, Ruggeri A, Cadenaro M, Di Lenarda R, De Stefano Dorigo E. Dental adhesion review: Aging and stability of the bonded interface. Dent. Mater. 2008;24(1):90-101.
  • 2. Tjäderhane L. Dentin Bonding: Can We Make it Last? Oper Dent. 2015;40(1):4-18.
  • 3. De Munck J, Van Landuyt K, Peumans M, Poitevin A, Lambrechts P, Braem M, et al. A critical review of the durability of adhesion to tooth tissue: Methods and results. J. Dent. Res. 2005;84(2):118-32.
  • 4. PiochT., Staehle H.J., Wurst M., Duschner H., Dörfer C. The nanoleakage phenomenon: influence of moist vs dry bonding. J Adhes Dent. 2002;4(1):23-30.
  • 5. Peumans M, Kanumilli P, Munck De J, Landuyt Van K, Lambrechts P, Meerbeek Van B. Clinical effectiveness of contemporary adhesives: A systematic review of current clinical trials. J. Esthet. Restor. Dent. 2010;21(9):864-81.
  • 6. Thanaratil B, Santiwong B, Harnirattisai C. Self-etch or etch-and-rinse mode did not affect the microshear bond strength of a universal adhesive to primary dentin. Dent Mater J. 2016;35(2):174-9.
  • 7. Yaşa E, Yıldızeli D, Sayıner Z, Erdem A. İki farklı teknikle uygulanan üniversal bağlayıcı ajanların dentine olan makaslama bağlanma dayanımlarının incelenmesi. Acta Odontol Turc. 2017;34(3):91-7.
  • 8. Karaman E, Tuncer D, Yazıcı AR, Karahan S, Ertan A. Farklı adeziv sistemlerin dentine makaslama bağlanma dayanımı: in vitro çalışma. Acta Odontol Turc. 2015; 32(3):112-5. 9. Sai K, Takamizawa T, Imai A, Tsujimoto A, Ishii R, Barkmeier WW, et al. Influence of Application Time and Etching Mode of Universal Adhesives on Enamel Adhesion. J Adhes Dent. 2018;20(1):65-77.
  • 9. Sai K, Takamizawa T, Imai A, Tsujimoto A, Ishii R, Barkmeier WW, et al. Influence of Application Time and Etching Mode of Universal Adhesives on Enamel Adhesion. J Adhes Dent. 2018;20(1):65-77.
  • 10. Saikaew P, Chowdhury AFMA, Fukuyama M, Kakuda S, Carvalho RM, Sano H. The effect of dentine surface preparation and reduced application time of adhesive on bonding strength. J Dent. 2016;47:63-70.
  • 11. Wagner A, Wendler M, Petschelt A, Belli R, Lohbauer U. Bonding performance of universal adhesives in different etching modes. J Dent. 2014;42(7):800-7.
  • 12. De Munck J, Van Landuyt K, Peumans M, Poitevin A, Lambrechts P, Braem M, Van Meerbeek B. A critical review of the durability of adhesion to tooth tissue: methods and results. J Dent Res. 2005;84(2):118-32.
  • 13. Moll K, Fritzenschaft A, Haller B. In vitro comparison of dentin bonding systems: effect of testing method and operator. Quintessence Int. 2004;35(10):845-52.
  • 14. Ozer F, Blatz MB. Self-etch and etch-and-rinse adhesive systems in clinical dentistry. Compend Contin Educ Dent. 2013;34(1):12-4.
  • 15. Marchesi G, Frassetto A, Visintini E, Diolosà M, Turco G, Salgarello S, Di Lenarda R, Cadenaro M, Breschi L. Influence of ageing on self-etch adhesives: One-step vs. two-step systems. Eur J Oral Sci. 2013;121(1):43-9.
  • 16. Van Meerbeek B, Yoshihara K, Yoshida Y, Mine A, De Munck J, Van Landuyt KL. State of the art of self-etch adhesives. Dent Mater. 2011;27(1):17-28.
  • 17. Shinoda Y, Nakajima M, Hosaka K, Otsuki M, Foxton RM, Tagami J. Effect of smear layer characteristics on dentin bonding durability of HEMA-free and HEMA-containing one-step self-etch adhesives. Dent Mater J. 2011;30(4):501-10.
Selcuk Dental Journal-Cover
  • ISSN: 2148-7529
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Selcuk Universitesi Dişhekimliği Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Endodontistler Ve Diş Hekimleri Tarafından Molar Dişlere Yapılan Endodontik Tedavilerin Kalitesinin Karşılaştırılması: Retrospektif Bir Çalışma

Esma SARIÇAM, Selen İNCE YUSUFOĞLU

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencilerinin Protetik Diş Tedavisi Uzmanlığı Hakkındaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi

ALPER ÖZDOĞAN, Yakup KAPTI

Use of Negative Apical Pressure Technique for Removal of Apically Extruded Gutta-percha Fragment – A Case Report

Hakan ARSLAN, Ezgi DOĞANAY YILDIZ, ERTUĞRUL KARATAŞ

Kök Kanal Şekillendirilmesinde Kullanılan Farklı Döner Eğe Sistemlerinin Apikalden Taşan Debris Miktarına Etkisinin Karşılaştırılması

Seda ERKAN, Sadullah KAYA, Seda FALAKALOĞLU

ÜÇÜNCÜ MOLAR DİŞLERİN KONİK IŞINLI BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ (CBCT) İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Gaye KESER, Emre ERGUN, Filiz NAMDAR PEKİNER

PERİODONTAL HASTALIK VE ANTİOKSİDAN BİTKİLER

Didem Bezirci, Meltem Karşıyaka Hendek, Ebru Olgun

Apikalden Taşmış Gutaperka Parçasının Çıkarılması İçin Negatif Apikal Basınç Tekniğinin Kullanımı – Bir Olgu Sunumu

Ertuğrul KARATAŞ, Ezgi DOĞANAY YILDIZ, Hakan ARSLAN

Pedodonti Lisansüstü Eğitimine COVID-19 Pandemisinin Etkileri: Bir Anket Çalışması

Akif DEMİREL, Nur Sena ÖNDER, Pınar TOPALOĞLU, ŞAZİYE SARI

PERİODONTAL HASTALIK VE KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR

Siddika Selva SÜME KEŞİR, Meltem KARŞIYAKA HENDEK, Ebru OLGUN

Bulk-fill kompozit rezinlere güncel bakış

Özge Gizem CABADAĞ, Tuğba MİSİLLİ, Nihan GÖNÜLO