Obstrüktif uyku apnesi cerrahisini takiben ekstubasyon sonrası sonuçların belirleyicileri: Retrospektif kohort çalışma

Amaç: Obstrüktif uyku apnesi (OSA) hastaları ekstübasyon sırasında sık sık çeşitli zorluklarla karşılaşırlar. Bu retrospektif çalışma, OSA cerrahi olgularında trakeal ekstübasyon (TE)'da görülen çeşitli komplikasyonların sıklıklarını ve post-ekstübasyonel / postoperatif (PO) komplikasyonlar ile ilişkisini araştırdı. Yöntem: Bu çalışma, Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğine başvuran ve tek başına veya diğer OSA ile ilgili prosedürlere ek olarak uvulofaringoplasti yapılması planlanan ve Ekim 2011 ile Aralık 2013 arasında 22 OSA hastasını kapsamaktadır. OSA cerrahisi vakaları, OSA ve OSA’lı hastaların özelliklerini, ve OSA ile ilişkili komplikasyonların tipi ve sıklığı konuularında literatür ve bizim deneyimimize dayanan bir protokol, hasta ve hasta yakınları ile temas kurularak doğrulanan, verileri toplamak için kullanıldı. OSA cerrahisi olgularında TE ve PO sırasında görülen başlıca komplikasyonlar ve bu komplikasyonlar arasındaki ilişki araştırıldı. Bulgular: En sık görülen TE komplikasyonu hipertansiyondur (% 31.8), en sık görülen PO komplikasyonları ise hemoglobin oksijen desatürasyonu (% 18.2) idi ve bunu yutma zorluğu (% 13.6) izledi. Aşağıdaki komplikasyonlar arasında anlamlı ilişkiler vardı (p <0.05): Üst hava yolu obstrüksiyonu TE ile hem PO deliryum hem de yutma güçlüğü arasında, öksürük TE ile hem PO deliryum hem de desatürasyon, larengomalazi-pulmoner aspirasyon TE ile PO tekrar entübasyon, hipertansiyon TE ile PO desatürasyonu, taşikardi TE ile PO desatürasyonu ve ritim bozukluğu TE ile PO deliryumu, yoğun bakım ünitesine beklenmedik kabul ve desatürasyon. Sonuç: TE komplikasyonları PO komplikasyonlarını tahmin etmek için kullanılabilir. Ek olarak, TE disritmi gösteren hastalar yakından izlenmelidir.

___

  • 1. Chung F, Yegneswaran B, Liao P, Chung SA, Vairavanathan S, Islam S, et al. STOP questionnaire: a tool to screen patients for obstructive sleep apnea. Anesthesiology 2008; 108: 812−21.
  • 2. Dixon JB, Schachter LM, O'Brien PE. Predicting sleep apnea and excessive day sleepiness in the severely obese: indicators for polysomnography. Chest 2003;123(4):1134−41.
  • 3. Hillman DR, Platt PR, Eastwood PR. Anesthesia, sleep, and upper airway collapsibility. Anesthesiol Clin 2010; 28: 443−55.
  • 4. Romero-Corral A, Caples SM, Lopez-Jimenez F, Somers VK. Interactions between obesity and obstructive sleep apnea: implications for treatment. Chest 2010; 137: 711−19.
  • 5. Boushra NN. Anaesthetic management of patients with sleep apnoea syndrome. Canadian J Anaesth. 1996;43(6):599−616.
  • 6. Mendes LA, Connelly GP, McKenney PA, Podrid PJ, Cupples LA, Shemin RJ, et al. Right coronary artery stenosis: an independent predictor of atrial fibrillation after coronary artery bypass surgery. J Am Coll Cardiol. 1995;25(1):198-202.
  • 7. Zacharias A, Schwann TA, Riordan CJ, Durham SJ, Shah AS, Habib RH. Obesity and risk of new-onset atrial fibrillation after cardiac surgery. Circulation 2005;112(21):3247−55.
  • 8. Maesen B, Nijs J, Maessen J, Allessie M, Schotten U. Post-operative atrial fibrillation: a maze of mechanisms. Europace. 2012 Feb;14(2):159-74.
  • 9. Kezirian EJ, Weaver EM, Yueh B, Deyo RA, Khuri SF, Daley J, et al. Incidence of serious complications after uvulopalatopharyngoplasty. Laryngoscope 2004; 114: 450−53.
  • 10. Kim JA, Lee JJ, Jung HH. Predictive factors of immediate postoperative complications after uvulopalatopharyngoplasty. Laryngoscope 2005; 115: 1837−40.
  • 11. Liao P, Yegneswaran B, Vairavanathan S, Zilberman P, Chung F. Postoperative complications in patients with obstructive sleep apnea: a retrospective matched cohort study. Can J Anaesth 2009; 56: 819−28.
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-7416
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Lösemi patogenezinde miRNA 15a/16–1 lokus delesyonlarının ve Protein L-isoaspartate O-methyltransferase (PCMT1) enziminin rolü

Burcu BİTERGE-SÜT, Dilara Fatma BALI

İki Yıl Boyunca Bilateral Multilobar Rezorbe Olmayan Konsolidasyonlarla Seyreden Mikropapiller Adenokarsinoma

Hıdır ESME, Meryem İlkay EREN KARANİS

SDÜTF ÖĞRETİM ÜYELERİNİN PROBLEME DAYALI ÖĞRENME KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Giray KOLCU, Kevser VATANSEVER, Ayşenur BEYAZIT ÜÇGÜN, İbrahim TAMAM, Aysel BAŞER, Ahmet Nesimi KİŞİOĞLU

Üniversite öğrencilerinin beden imajı üzerine etkili sosyal baskılar var mı?

Fatma Selcen Çiftçi, Ersin Uskun

Obstrüktif uyku apnesi cerrahisini takiben ekstubasyon sonrası sonuçların belirleyicileri: Retrospektif kohort çalışma

Menekşe Okşar, Şemsettin Okuyucu, Ertap Akoğlu, Sait Çolak, Selim Turhanoğlu

TARSAL TUNNEL SENDROMU TEDAVİ SEÇENEKLERİ VE CERRAHİ MÜDAHALE SONUÇLARININ İNCELENMESİ

Kemal ERTİLAV, Zeki Serdar ATAİZİ, Serdar ERCAN

Ön Çapraz Bağ Yırtığına Eşlik Eden Anterolateral Bağ Yırtığı Ön Çapraz Bağ Tamiri Sonuçlarını Etkilemez

Yüksel Uğur YARADILMIŞ, Mustafa Caner OKKAOĞLU, Hakan ŞEŞEN, Mahmut ÖZDEMİR, İsmail DEMİRKALE, Murat ALTAY

Fetüslerde Nervus Fibularis Communis’in Terminal Motor Dallarının Giriş Noktaları

Büşra CANDAN, Soner ALBAY

Robot Yardımlı Parsiyel Nefrektomi: İlk 56 Hastamızda Cerrahi Teknik ve Onkolojik Sonuçların Değerlendirilmesi

Ekrem İSLAMOĞLU, Çağatay ÖZSOY, Kaan KARAMIK, İbrahim EROL, Mutlu ATEŞ, Murat SAVAŞ

Nonobstrüktif Azospermi Olgularında Yeni Yaklaşımlar

Murat Serkant ÜNAL, Mehmet Caner ÖZER