ÇOCUĞA YÖNELİK SİMGESEL ŞİDDET ARACILIĞIYLA ERİL TAHAKKÜMÜN YENİDEN ÜRETİMİ: MASUMLAR APARTMANI ÖRNEĞİ

Etkili bir toplumsallaşma aracı olan televizyon, bağımlılık yapıcı program türleriyle çok fazla kişiye ulaşabilmektedir. Televizyon, kültür üretme kapasitesi ile toplumsal düzeni inşa etme gücüne sahiptir. Bu yönüyle televizyon, simgesel şiddetin uygulanmasına imkân sağlayan önemli bir şiddet aracıdır. Bourdieu’nun temel kavramlarından olan simgesel şiddet, kavranabilen, yumuşak ancak görünmez bir şiddet biçimidir. Şiddetin en kibar formu olarak simgesel şiddet, baskın olanın çıkarlarını korumak ve sürdürmek için hükmedilenin suç ortaklığını gerektirmektedir. Bu araştırma, TRT’de yayınlanan Masumlar Apartmanı dizisinde aile bağlarının en derinine gömülü eril tahakkümü ve bu tahakkümün yeniden üretimi bağlamında çocuğa yönelik simgesel şiddeti konu edinmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, Bourdieu’nun düşünümsel sosyolojik bakış açısı ile Masumlar Apartmanı dizisi özelinde toplumsal olana dair tüm kutsalın ardına gizlenmiş eril tahakkümün çocuğa yönelik simgesel şiddetini keşfetmek, anlamak ve görünür kılmaktır. Ataerkil ailede çocuk karakterlerin kurgulanma biçimi ve bağlamı, izleyicinin ve dolayısıyla toplumun çocuğa yönelik algı şemalarının oluşmasına katkı sağladığı düşünülmektedir. Araştırma, toplumdaki eril tahakkümün, eşitsizliklerin, hiyerarşinin, ikili ayrımlaşmanın dizi özelinde çocuğa yönelik simgesel şiddet yoluyla nasıl yeniden üretildiğini, içselleştirildiğini, sürdürüldüğünü ve meşrulaştırıldığını anlamak için büyük önem taşımaktadır. Bu makalede ilk olarak Bourdieu sosyolojisi, Bourdieu’nun kuramsal bakış açısı incelenmektedir. Daha sonra araştırma kapsamı bağlamında alan, habitus, sermaye, simgesel iktidar ve simgesel şiddet kavramları irdelenmiştir. Son olarak simgesel şiddetin nasıl işlediği analize tabi tutulan Masumlar Apartmanı dizisinin ele alınan sahnelerinde incelenmektedir. Bulgular, çocuğa yönelik simgesel şiddet aracılığıyla eril tahakkümün yeniden üretildiğini göstermektedir.

REPRODUCTION OF MASCULINE DOMINATION THROUGH SYMBOLIC VIOLENCE AGAINST CHILDREN: THE EXAMPLE OF THE MASUMLAR APARTMANI

Television, which is an effective socialization tool, can reach many people with its addictive program types. Television has the power to build the social order with its capacity to produce culture. In this respect, television is an important tool of violence that allows the practice of symbolic violence. Symbolic violence, one of Bourdieu's basic concepts, is a soft but invisible form of violence that can be grasped. Symbolic violence, as the kindest form of violence, requires the complicity of the dominated to protect and pursue the interests of the dominant. This research deals with symbolic violence against children in the context of masculine domination buried deep in family ties and the reproduction of this domination in the series of Innocent Apartments broadcast on TRT 1. The main purpose of this research is to discover, understand and make visible the symbolic violence of masculine domination against the child, hidden behind all the sacred about the social, in the series of Innocent Apartments, with Bourdieu's reflexive sociological perspective. It is thought that the way and context of the child characters in the patriarchal family contribute to the formation of the perception schemes of the audience and therefore the society towards the child. The research is of great importance in order to understand how masculine domination, inequalities, hierarchy and binary differentiation in society are reproduced, internalized, sustained and legitimized through symbolic violence against children in the TV series. In this article, firstly, Bourdieu's sociology and Bourdieu's theoretical perspective are examined. Then, how symbolic violence works is examined in the scenes of the series Innocent Apartments, which are analyzed. The findings show that masculine domination is reproduced through symbolic violence against children.

___

  • Batmaz, Veysel ve Aksoy, Asu. (1995). Türkiye’de Televizyon ve Aile, Ankara, Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu.
  • Bauman, Zygmunt (2017). Cemaatler Güvenli Olmayan Bir Dünyada Güvenlik Arayışı, Soysal N. (Çeviren), 2.Baskı. İstanbul, Say Yayınları.
  • Bourdieu, Pierre. (1990). The Logic of Practice, Cambridge, Polity Press.
  • Bourdieu, Pierre. (1991) Language and Symbolic Power, Raymond G. and Adamson M. (Translated), UK, Polity Press.
  • Bourdieu, Pierre. (1995). Pratik Nedenler, Tufan H. (Çeviren), 1.Baskı. İstanbul, Kesit Yayıncılık.
  • Bourdieu, Pierre. (1999). The Space of Points of View, In: Bourdieu P., Accardo A., Balazs G., Beaud S., Bonvin F., Bourdieu E., Bourgois P., Broccolichi S., Champagne P., Christin R., Faguer J.P., Garcia S., Lenoir R., Ceuvrard F., Pialoux M., Pinto L., Podalydes D., Sayad A, Soulie C., Wacquant L. The Weight of the World Social Suffering in Contemporary Society. First Edition, Stanford, Stanford University Press, 3-5.
  • Bourdieu, Pierre. Wacquant, Loic. (2003). Düşünümsel Bir Antropoloji İçin Cevaplar, Ökten N. (Çeviren), 1. Baskı. İstanbul, İletişim Yayınları.
  • Bourdieu, Pierre. (2015a). Ayrım: Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi, Fırat Şannan D. ve Günce Berkkurt A. (Çeviren), 1.Baskı. Ankara, Heretik Yayıncılık.
  • Bourdieu, Pierre. (2015b). Eril Tahakküm, Yılmaz B. (Çeviren), 2.Baskı. İstanbul, Bağlam Yayıncılık.
  • Bourdieu, Pierre. (2019). Televizyon Üzerine, Ilgaz T. (Çeviren), İstanbul, Sel Yayıncılık.
  • Budayıcıoğlu, Gülseren. (2021). Madalyonun İçi Bir Psikiyatristin Not Defterinden, 22.Baskı, Ankara, Remzi Kitabevi.
  • Çeğin Güney, Göker Emrah. (2015). Araştırmasından 50 Yıl, Kitabından 35 Yıl Sonra Ayrım, İçinde: Bourdieu P. Ayrım: Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi. Fırat Şannan D. ve Günce Berkkurt A. (Çeviren), 1.Baskı. Ankara, Heretik Yayıncılık, 9-21.
  • Çeğin Güney ve Özpolat Gürhan (2016). Tabiyet ve Simgesel Şiddet Kavramları Üzerinden Foucault ve Bourdieu’yü Birlikte Okumak, Praksis 42, 683-695.
  • Elias, Norbert (2004). Uygarlık Süreci I., Ateşman E. (Çeviren), 3. Baskı. İstanbul, İletişim Yayınları.
  • Emirbayer, Mustafa (2014). Charles Tilly ve Pierre Bourdieu, İçinde: ÇEĞİN G., GÖKER E. ve ÖKTEN N. (Editörler). Cogito Üç Aylık Düşünce Dergisi, S:76, Bahar, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları, 42-78.
  • Fernandez E. Galarza, Bedia R. Cobo and Cerda M. Esquembre. (2016). The media and the symbolic violence against women, Retrieved November, 2021., from: http://www.revistalatinacs.org/071/paper/1122/42en.html
  • Göker, Emrah (2014). Ekonomik İndirgemeci mi Dediniz?, İçinde: Çeğin G., Göker E., Arlı A. ve Tatlıcan Ü. (Editörler). Ocak ve Zanaat Pierre Bourdieu Derlemesi, 3.Baskı. İstanbul, İletişim Yayınları, 277-302.
  • Kaya, Nihan. (2019). İyi Toplum Yoktur Günlük Hayatta Toplumun Bireyi İstismar Biçimleri, 1. Baskı. İstanbul, İthaki Yayınları.
  • Koytak, Elyesa (2012). Tahakküme Hükmetmek: Bourdieu Sosyolojisinde Toplum ve Bilim İlişkisi. Sosyoloji Dergisi, 25(2), 85-101.
  • Lignier, Wilfried. (2021). The discovery of symbolic violence: How toddlers learn to prevail with words, From: sagepub.com/journals-permissions, doi: 10.1177/1466138119872522.
  • Mcluhan, Marshall. (2019). Yaradanımız Medya, Oskay Ü. (Çeviren), İstanbul, Merkez Kitapçılık Yayıncılık.
  • Morellato, Lucrezia. (2017). Symbolic Violence in Contemporary Japanese Children’s Literature: Case study of a Japanese folktale in its twenty-first century picture book renditions, From: www.ace.lu.se, 1-62.
  • Mouzelis, Nicos. (2014). Katılımcı-Toplumsal Bütün Sorunu: Parsons, Bourdieu, Giddens, İçinde: Çeğin G., Göker E., Arlı A. ve Tatlıcan Ü. (Editörler). Ocak ve Zanaat Pierre Bourdieu Derlemesi, 3.Baskı. İstanbul, İletişim Yayınları, 187-226.
  • Riches, David. (1989). Önsöz, İçinde: Riches D. (Editör). Antropolik Açıdan Şiddet, Hattatoğlu D. (Çeviren), 1.Baskı. İstanbul, Ayrıntı Yayınları, 7-9.
  • Schubert J. Daniel. (2014). Suffering/Symbolic Violence, In: Grenfell M. (Edited) Pierre Bourdieu: Key Concepts, 2.Edition. New York, Routledge, 179-194.
  • Swartz, David. (2011). Kültür ve İktidar, Gen E. (Çeviren), 1.Baskı. İstanbul, İletişim Yayınları.
  • Tanrıvermiş, Şenay. (2021). Masumlar Apartmanı’ndaki Psikolojik Hastalıkların Feminist Perspektifte Okuması, Turkish Studies – Social, 16 (3), 1257-1276.
  • Tatlıcan, Ümit, Çeğin Güney. (2014). Bourdieu ve Giddens: Habitus veya Yapının İkiliği, İçinde: Çeğin G., Göker E., Arlı A. ve Tatlıcan Ü. (Editörler). Ocak ve Zanaat Pierre Bourdieu Derlemesi, 3.Baskı. İstanbul, İletişim Yayınları, 303-366.
  • Türk H. Bahadır. (2014). “Sihirden Nefret Eden Bir İlüzyonist”: Bourdieu, Gelenek ve İdeoloji, İçinde: Çeğin G., Göker E., Arlı A. ve Tatlıcan Ü. (Editörler). Ocak ve Zanaat Pierre Bourdieu Derlemesi, 3.Baskı. İstanbul, İletişim Yayınları, 303-366.
  • www.trtizle.com/diziler/masumlar-apartmani