Yerel Yönetimlerin Sosyo Ekonomik Gelişimi ve Tanıtımı Açısından Film Platolarının Önemi: Midwood Örneği

Yerel yönetimler, yerel ölçekte yerel halkın ihtiyaçlarını karşılayan kurumların başında gelir. Yerel yönetimlerin temel görev alanı yerelde yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılamaktır. Ancak küresel bir köye dönüşen dünyada yerel yönetimlerin, küresel düzeyde de adından söz ettirebileceği faaliyetlerinin olduğu görülmektedir. Bunlardan bir tanesi film platolarıdır. Bu film platoları, film endüstrisi için yerel düzeyde kurulan uluslararası alanda faaliyet gösterebilen yapay yaşam alanlarıdır. Bu platoların bulunduğu bölgede yaşayan insanların, kentin fiziksel alanını ve sosyo-ekonomik yapısını derinden etkileyen bir niteliği bulunmaktadır. İstanbul ilinde Büyükçekmece Belediyesi sınırları içinde inşası devam eden ve dünyanın üçüncü büyük film platosu olacağı öngörülen “Midwood” adı verilen projenin o bölgede yaşayan insanlara, yerel yönetim birimlerine sosyo-ekonomik katkısı olacağı ve bölgenin tanıtımına büyük faydası olacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda çalışma kapsamında öncelikle yerel yönetimlerin sosyo-ekonomik açıdan geliştirilmesinde film platolarının rolü olgusu, Büyükçekmece’de inşaatı devam eden “Midwood Projesi” üzerinden irdelenecektir. Çalışma kapsamında Proje sorumlusu Ahmet SAN ile röportaj gerçekleştirilmiştir

SIGNIFICANCE OF FILM STUDIOS IN TERMS OF SOCIO-ECONOMIC DEVELOPMENT AND PROMOTION OF LOCAL GOVERNMENTS: THE CASE OF MIDWOOD

Local governments are the leading institutions that meet local needs at the local level. Their main task is to meet the needs of local people. However, it is seen that there are activities in which local governments can be mentioned at a global scale in this globalized village called earth. One of them is the film studios. The film studios are artificial living spaces founded at the local level for the film industry, and they can operate on an international level. People living in the places where these studios are located have a deeply influential role in the socio-economic and physical structure of the city. It is thought that the project named “Midwood”, which is being built within Büyükçekmece Municipality in Istanbul, Turkey and will be the third largest film studio complex in the world, will contribute to the local people and local governments in that region in a socio-economic manner, as well as to the advertisement of the region. In this context, the role of the film studios in the socioeconomical development of the local governments will be examined through the “Midwood Project” which is under construction in Büyükçekmece. Within the scope of the study, an interview was conducted with Ahmet SAN, the project manager

___

  • Adorno, T. W. (2003), “Kültür Endüstrisini Yeniden Düşünürken”, Cogito, 36, 76
  • Akçakaya, M. (2017), “Yerel Yönetimlerde Performans Yönetimi ve Karşılaşılan Sorunlar”, Third Sector Social Economic Review, 52(1).
  • Başaran, A. ve Kurtulmuş, M. M. (2016), “Türk Film Endüstrisinde Çalışma İlişkileri ve Sendikalaşma”, Çalışma ve Toplum, 48(1).
  • Büker, N. (2017), Sinema–Televizyonda Mesleki Yeterlilik ve Ekonomik Kalkınmaya Katkısı: Sayısal Verilerle Avrupa Ülkeleri ve Türkiye Karşılaştırması.
  • Coşkun, T. (1997), “Mahalli İdarelerde Kültür Hareketine Bakış”, Salı Meclisi Bülteni, Yimder Yayım Organı, Cilt L, Sayı 1.
  • Crane, D. (2014), Cultural Globalization and the Dominance of the American Film lndustry: Cultural Policies, National Film lndustries, and Transnational Film”, International Journal of Cultural Policy, 20(4), 365-382.
  • Çarkçı, A. (2008), Ulusal Kalkınma İçin Yerel Teklifler: Ulusal Kalkınma İçin Yerel Uygulama Modelleri, Şehir Yayınları, İstanbul.
  • Çetin, M. (2006), “Yerel Kalkınma Ajansları”, Ege Academic Review, 6(2).
  • Çetin, M. (2007), “Yerel Ekonomik Kalkınma Yaklaşımı ve Uluslararası Organizasyonlar”, Yönetim ve Ekonomi”, Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(1), 153-170.
  • Daniels T., Lapping, M. B., Keller J. W. (1995), The Small Town Planning Handbook, American Planning Association.
  • Darıcı, B. (2007), “Yerel Kalkınma’da Küresel Yaklaşımlar ve Türkiye’nin Konumu”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, (3).
  • Dede, O. M. ve Güremen, L. (2010), “Yerel Yönetimlerin Turizm Sektörü İçindeki Önemi, Rolleri ve Görevleri”, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, 19(4), 47- 61.
  • Dzhandzhugazova, E. A., Ilinaa, E. L., Latkin, A. N. ve Koshelevava, A. I. (2016), “Development of Creative Potential of Cinema Tourism”, International Journal of Environmental and Science Education, 11(11), 4015-4024.
  • Eceral, T. E. ve Özmen, A. C. (2009), “Beypazarı’nda Turizm Gelişimi ve Yerel Ekonomik Kalkınma”, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(2), 46
  • Egeli, H. ve Diril, F. (2012), “Türkiye’de Yerel Yönetimlerde Mali Özerklik ve Vergilendirme Yetkisi”, Sayıştay Dergisi, 84, 26-44.
  • Erkılıç, H. ve Toprak, A. G. (2012), “Belgesel Sinemanın Alternatif Dağıtım ve Gösterim Olanağı Olarak İnternet”, The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, 2(2),10-16.
  • Erus, Z. Ç. (2007), “Film Endüstrisi ve Dağıtım: 1990 Sonrası Türk Sinemasında Dağıtım Sektörü”, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, 4(4), 5-16.
  • Göymen, K. (2004), “Yerel Kalkınma Önderi ve Paydaşı Olarak Belediyeler”, Yerel Kalkınmada Belediyelerin Rolü, İstanbul Politikalar Merkezi, Sabancı Üniversitesi, www.Sabanciuniv.Edu/İpm/Tr/Arastirmaalanlari/ Documents/Korelgoymen.Pdf, (Erişim Tarihi: 22.06.2017).
  • Göymen, K. (2009), “Türkiye’de Özel Girişimin Yerel Kalkınmaya Katkısının Sağlanması”, Yerel Kalkınmanın Yönetişimi Uluslararası Konferansı, 24-25 Ekim 2008, İstanbul.
  • Gül, H. (2004), “Ekonomik Kalkınmada Yerel Alternatifler”, Kentsel Ekonomik Araştırmalar Sempozyumu, Ankara.
  • Gürkan, H. (2016), “Yeni Medya ve Sanat İlişkisi: Sinemanın Dönüşümü”, Akdeniz