TÜRKİYE'DE BELEDİYELER VE ŞİRKETLERİ ARASINDAKİ İHALE İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmada, Türkiye'deki belediyeler ve şirketlerinin ihale ilişkileri, elde edilebilen somut veriler etrafında ve büyükşehir belediyeleri örnekleminde irdelenmeye çalışılmaktadır. Bu çerçevede, araştırma kapsamındaki büyükşehir belediyeleri ve bağlı idarelerinin düzenledikleri ihalelerden ne kadarının (sayı ve tutar olarak) belediye şirketlerince alındığı, bu ihalelerde rekabet koşullarının bulunup bulunmadığı ve söz konusu ihaleler neticesinde gerçekten belediyelere bir kaynak dönüşü sağlanıp sağlanamadığı ve bu ihalelerin sonuçları itibariyle belediyelerin lehine dolayısıyla da kamu yararı doğrultusunda gerçekleşip gerçekleşmediği ortaya konulmaya çalışılacaktır

A STUDY ON THE RELATIONSHIPS BETWEEN MUNUCIPALITIES AND THEIR CORPORATIONS IN PROCUREMENT IN TURKEY

This study aims at analyzing the relationships between municipalities and their corporations based on the concrete data obtained and on the examples of metropolitan municipalities. In this wise, this study attempts to determine the extent to which the tenders announced by metropolitan municipalities as well as their affiliates are awarded to municipal corporations (in terms of number and quantity of tenders); whether there is a competitive environment and whether such tenders have been finalized in the favor of the municipalities and thus, the public benefit

___

  • Atik, Ebru Tüzemen (2009), "Belediye İktisadi Teşebbüsleri ve İktisadi Açıdan Değerlendirilmeleri", Ulusal Kalkınma ve Yerel Yönetimler Sempozyumu Bildirileri, TODAİE Yayını, Ankara.
  • Bozlağan, Recep (2000), "Belediyelerin İktisadi Teşebbüsleri ve Özelleştirme Tartışmaları", Yerel Yönetimler Sempozyumu Bildirileri, TODAİE Yayını, Ankara.
  • Devlet Planlama Teşkilatı (1994), "Devlet Planlama Teşkilatı Rekabet Hukuku ve Politikası Özel İhtisas Komisyonu Raporu" http://ekutup.dpt.gov.tr/hukuk/ oik432/o432.pdf (Erişim Tarihi: 06.02.2013).
  • Kamu İhale Kurumu (2010), "Kamu Alımları İzleme Raporu, Dönem:2009", http:// www1.ihale.gov.tr/istatistik/2009_kamualımlarıraporu.pdf (Erişim Tarihi: 06.02.2013).
  • Kavruk, Hikmet (2005), "Yerel Yönetim Şirketleri", Yerel Yönetimler Üzerine Güncel Yazılar I, Hüseyin Özgür, Muhammet Kösecik (Ed.), Nobel Yayınları, Ankara.
  • Köksal, Tunay (1993), "Belediye Şirketlerinin Hukuki Rejimi ve Şirketleşme Uygulamaları", Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt:2, Sayı:6.
  • Meşe, Mustafa (2011), "Belediye Şirketleri Üzerine Bir Değerlendirme", Dış Denetim Dergisi, S.4.
  • Özdemir, Gürbüz (2011), "Belediye İktisadi Teşebbüsleri'nin Kuruluş Amacı, Hukuki Dayanakları ve Güncel Durum", SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, C.16, S.22.
  • Sayan, İpek Özkal, Murat Kışlalı (2008), "Belediye Şirketlerinin Yararı Var mı? Hurafeler ve Gerçekler" Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt:17, Sayı:1.
  • Yeter, Enis (1993), "Belediyelerin İktisadi ve Ticari Teşebbüsleri", Türk İdare Dergisi, Yıl: 65, Sayı:400.