İL ÖZEL İDARELERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN DÜZENLİLİK VE PERFORMANS DENETİMLERİNE AİT BULGULARIN ANALİZİ

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’na göre, Sayıştay denetimleri, kamuda hesap vermesorumluluğu ve mali saydamlık esasları çerçevesinde, kamu idarelerinin etkili, ekonomik,verimli ve hukuka uygun olarak çalışması ve kamu kaynaklarının öngörülen amaç, hedef,kanunlar ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olarak elde edilmesi, muhafaza edilmesive kullanılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) adına yapılan denetimleri ifadeetmektedir. Sayıştay denetimleri kapsamında, genel yönetim kapsamındaki mahalli idareleriçinde yer alan il özel idareleri de bulunmaktadır. Tanımda yer alan, kamu kaynaklarınınöngörülen amaç, hedef, kanunlar ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olarak eldeedilmesi, muhafaza edilmesi ve kullanılması kavramının ayrıntılı düzenlemeleri ise 5018sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve ilgili mevzuatla düzenlenmektedir. 5018sayılı Kanun’la Türk kamu mali yönetimine birçok alanda yenilikler getirilmiştir. Bunlardanbiri de iç denetim ve iç kontrol sistemi kavramlarıdır. Bu bağlamda iç denetim ile dışdenetim olarak adlandırılan Sayıştay denetimleri ve denetlenen idareler arasında önemlietkileşimler bulunmaktadır.Çalışmada 2015 yılında il özel idarelerine ait Sayıştay denetim raporlarıincelenerek, bu raporlardaki bulgular gerek nicel gerekse nitel özellikleri yönünden analizedilmiştir. Çalışma ile il özel idareleri yöneticilerinde ve bu idarelerde görevli iç denetçilerde,Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünde, İç Denetim Koordinasyon Kurulunda ve diğerilgililerde, bu analizlerden elde edilen sonuçlardan yararlanarak, il özel idarelerinde en sıkrastlanan eksiklik ve hataların giderilmesine dair alınacak önlemlere yönelik bir farkındalıkoluşturulması amaçlanmıştır

___

  • T.C. Sayıştay Başkanlığı, 2015 Yılı İl Özel İdareleri Düzenlilik ve Performans Denetimi Raporları (http://www.sayistay.gov.tr/tr/?p=2&CategoryId=103).
  • İç Denetim Koordinasyon Kurulunun 07.12.2017 Tarihli "Kamu İdarelerindeki İç Denetçi Kadroları Listesi" Başlıklı Duyurusu, 2016 (http://www.idkk.gov.tr/ Sayfalar/HaberDetay.aspx?rid=148&lst=DuyurularListesi).
  • 6085 sayılı Sayıştay Kanunu.
  • 5018sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu.
  • 5302sayılı İl Özel İdaresi kanunu.