Geçmişten Günümüze Türkiye’de Yabancı Gerçek Kişilerin Taşınmaz Edinimi

Bir ülkenin sınırları içinde başka bir ülke vatandaşının mülkiyet edinmesi geçmişten bugüne önemli konular arasında yer almıştır. Ülkemizde de yabancıların taşınmaz edinimi çok önemsenmiş, bir hayli mevzuat değişikliğine uğramış ve neredeyse düzenlemelerin tamamı Anayasa Mahkemesinin incelemesine konu olmuştur. Türkiye’de yabancıların taşınmaz edinimi konusunda ki en temel düzenleme 2644 sayılı Tapu Kanunu’dur. Bu düzenleme günümüze kadar birkaç defa değiştirilmiş ve yapılan değişiklikler Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. En kapsamlı değişiklik 2012 yılında 6302 sayılı Kanun ile yapılmış ve ciddi yenilikler getirmiştir. 6302 sayılı Kanun ile yabancıların taşınmaz ediniminde adeta mihenk taşı görevi gören karşılıklılık ilkesi kaldırılmış ve hangi ülkelerin Türkiye’de taşınmaz edinebileceğini belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna bırakılmıştır. Ayrıca taşınmaz ediniminde öne sürülen sınırlamalar bir hayli esnetilmiş ve yabancıların taşınmaz edinimi kolaylaştırılmıştır. Bu çalışmamızda geçmişten günümüze yabancıların taşınmaz edinimi konusunda yapılan düzenlemelerin tamamı incelenmiş ve kıyaslanmıştır. Ayrıca 6302 sayılı Kanun ile getirilen yenilikler ortaya konulmuş ve sonuçları tartışılmıştır

ACQUISITION OF REAL ESTATE BY FOREIGN NATURAL PERSONS IN TURKEY FROM PAST TO PRESENT

The acquisition of real estate by the citizens of other countries within the borders of a country has been one of the important issues from past to present. In Turkey, the acquisition of real estate by foreigners has been considered highly important, the relevant legislation has been largely amended and almost all arrangements have been subject to the examination of the Constitutional Court. The main legislation regulating the acquisition of real estate by foreigners in Turkey is the Land Register Law No. 2644. This law has so far been amended several times but the Constitutional Court cancelled these amendments. The most comprehensive amendment was made in 2012 by the Law No. 6302 that brought about noticeable changes. With the Law No. 6302, the reciprocity principle which served almost as a cornerstone in the acquisition of real estate by foreigners was abrogated and the authority to determine the countries allowed to acquire real estate in Turkey was granted to the Council of Ministers. In addition, restrictions on the acquisition of real estate by foreigners were made substantially flexible and the acquisition of real estate by foreigners was facilitated. In this study, all regulations made so far with respect to the acquisition of real estate by foreigners were examined and compared. Moreover, the amendments brought by the Law No. 6302 were presented and their consequences were discussed

___

  • Altuğ, Yılmaz (1976), Yabancıların Arazi İktisabı Meselesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayınları, İstanbul
  • Doğan, Vahit (2006), 29.12.2005 Tarih ve 5444 sayılı Kanuna Göre Yabancıların Türkiye’de Gayrimenkul Edinmeleri, Yetkin Yayınevi, Ankara.
  • Doğan, Vahit (2012), “Türkiye’de Yabancıların Taşınmaz Edinimi ve Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi”, TÜBİTAK Projesi.
  • Ekşi, Nuray (2012), Yabancıların Türkiye’de Taşınmaz İktisabı, Beta Yayınevi, İstanbul.
  • Erdoğan, Özcan (2010), “Mülk Edinen Yabancı Uyruklu Gerçek Kişiler Ülkemizin G e l e c e ğ i İçin Bir Tehdit Mi?”, Türk İdare Dergisi, Sayı 469, s. 91-118.
  • Gelgel, Günseli Öztekin (2003), “Yabancıların Taşınmazlara İlişkin Mülkiyet ve Sınırlı Ayni Haklardan Yararlanmasında Mütekabiliyet İlkesi”, Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Özel Hukuk Bülteni, s. 405-422.
  • Güven, Pelin (2011), “Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Yabancı Uyruklu Gerçek Kişilerin Türkiye’de Taşınmaz ve Sınırlı Ayni Hak Edinmesinde Tapu Kanunu 35’inci Maddesinde Değişiklik Öngören Kanun Tasarısının Değerlendirilmesi”, Milletlerarası Özel Hukuk Bülteni, Sayı 2.
  • Kırmacı, Kadir (2007), Yabancıların Taşınmaz Mal Edinme Süreci: Hukuki ve Mekânsal Boyutların Analizi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi
  • Levi, Selim (2006), Yabancıların Taşınmaz Mal Edinmeleri, Legal Yayınevi, İstanbul.
  • Mat, Hidayet (2012), “Son Yasal Düzenlemelere Göre Yabancıların Türkiyeıde Gayrimenkul Edinimi”, Lebib Yalkın Dergisi, sayı 106.
  • Mutlu, Levent (2005), “Yabancı Kişilerin Taşınmaz Mal Edinimi Yönünden Avrupa Birliği ve Türkiye”, TBB Dergisi, Sayı 59. s. 264-309.
  • Özcan, Selim (2010) , “Yabancıların Taşınmaz Mal Mülkiyeti Edinimleri: Amasya Örneği”, History Studies Dergisi.
  • Sargın, Fügen (1997), Yabancı Gerçek Kişilerin Türkiye’de Taşınmaz Mal Edinmeleri ve Sınırlı Ayni Haklardan Yararlanmaları, Yetkin Yayınları, Ankara.
  • Yılmaz, Alper Çağrı (2013), “6302 Sayılı Kanun Hükümleri Uyarınca Yabancı Gerçek Kişilerin Türkiye’de Taşınmaz Edinimi”, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt: 17, Sayı: 1-2.