Türk insansız hava aracı ANKA’nın uçuş simulasyon ortamı

TUSAŞ’ın geliştirmekte olduğu Özgün Türk İnsansız Hava Aracı ANKA, MALE (Medium Altitude Long Endurance – Orta İrtifa-Uzun Süre Havada Kalış) olarak bilinen sınıfta yer alan bir insansız bir hava aracıdır. ANKA geliştirme projesinde uçuş fazları öncesi, tümleşik sistem ve yazılım entegrasyonu ve doğrulaması, Sistem Entegrasyon Laboratuarı (SEL) olarak adlandırılan ortamda yapılmaktadır. Bu ortamda, hava aracı dinamiğinin yerde ve havada benzetimini sağlayan modelleme yazılımı (“PLANT”), hava aracının alt sistem ve ekipmanlarının benzetimini sağlayan ekipman simülasyon yazılımları, hava aracının uçuş fonksiyonlarını yöneten Uçuş Kontrol Bilgisayarı (UKB), hava aracını yerden kontrol etmeyi sağlayan Hava Aracı Kontrol Bilgisayarı (HAKB), uçuş görev planının oluşturulmasını ve haritadan takip edilebilmesini sağlayan GPY (Görev Planlama Yazılımı) yazılımı ve bu yazılımların üstünde koştuğu sistemler mevcuttur. Bu bildiri kapsamında ANKA SEL ortamında yer alan sistem ve yazılımlar hakkında bilgiler verilmiş, bunlar arasındaki arayüzlere de değinilerek, uçuş simülasyon ortamının bir bütün olarak nasıl çalıştığı ve testlerin nasıl yapıldığı anlatılmıştır. SEL bütününün yanı sıra, SEL’in ANKA’ya özel çekirdeğini oluşturan hava aracı modelleme yazılımı (“PLANT”) ile hava aracı ekipman simülasyon yazılımları da ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Flight simulation environment of the indigenous Turkish unmanned aerial vehicle (ANKA)

Indigenous Turkish Unmanned Aerial Vehicle ANKA, which is developped by TAI (Turkish Aircraft Industries) is a MALE (Medium Altitude Long Endurance) class UAV (Unmanned Aerial Vehicle). In ANKA development project, before the flight phases, system and software integration and verification is done in an enviroment called System Integration Laboratory (SIL). In this environment, modeling software (“PLANT”) to simulate air vehicle dynamics on ground and in air, sensor simulation software to simulate sub-systems and equipments of air vehicle, Flight Control Computer to manage the flight functions, Air Vehicle Control Computer to control the air vehicle from ground, Mission Planning Software to create mission plans and follow air vehicle from map and systems on which all these software runs, are available. Within the scope of this paper, information about systems and software in ANKA SIL environment is given, the interfaces between software and systems are mentioned, how the flight simulation environment works as a whole and how the tests are done, are explained. Beside ANKA SIL as a whole, air vehicle modelling software (“PLANT”) and air vehicle sensor simulation software, which forms the core speciality of ANKA SIL, are explained in detail

___

  • The MathWorks, Inc. (2002). The MathWorks: Aerospace Blockset User’s Guide, For Use with Simulink, Version I.
  • U.S. Military Specification MIL-F-8785C (1980). Flying Qualities of Piloted Airplanes.
  • McDonnell Douglas Corporation, Douglas Aircraft Division and Flight Control Division, Air Force Flight Dynamics Laboratory (1978). The USAF Stability and Control DATCOM. Wright-Patterson Air Force Base, OH.
  • ESDU, Esdu International (1972). Low-Speed Longitudinal Aerodynamic Characteristics of Aircraft in Ground Effect. Item no. 72023.
  • Spitzer, C.R. (2000). Digital Avionics Handbook. Second Edition - 2 Volume Set (Electrical Engineering Handbook).
  • McMahon, R. (1999). Modeling and Simulation Return on Investment (ROI) “Real Savings” Vs. Indirect Savings and Cost Avoidance. US Army Research Laboratory, Human Research and Engineering Directorate.
  • Ambler, S. (1998). A Realistic Look at Object-Oriented Reuse. www.drdobbs.com/184415594 adresinden alınmıştır.
  • Gamma, E., Helm, R., Johnson, R. ve Vlissides, John M. (1995). Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software. Addison-Wesley, pp. 395. ISBN 0201633612.
  • www.tai.com.t
  • www.flightger.org, The Flight Gear.
Savunma Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-6831
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Milli Savunma Üniversitesi Alparslan Savunma Bilimleri ve Millî Güvenlik Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Koridor Analizi ve En Uygun Güzergahın Belirlenmesi

Serkan Gazel, Serdar AK

Dağıtık Simülasyon Sistemlerinde Performans Analiz Altyapısı

Cemil Akdemir, Cüneyt Ay, Hüsnü Karakücük, Yasemin Timar

Araç Dinamiği Modellenmesi, Simülasyonu ve Görselleştirilmesi

Engin FIRAT, Vahap Oğuz TOKMAK, Veysi İşler

Ağların Hareketli Yol-Kesici Tarafından En Kısa Güzergah Kullanılarak Kesilmesi

Ahmet Kabarcık, Levent Kandiller, Haluk Aygüneş

Değiştirilebilir Sanal Enstrümanlar Teknolojisi ile Kalibrasyon Otomasyonu Uygulamalarında Performans Artırılması

Osman TORUNOĞLU, Nurhan KARABOĞA

Civa Kadmiyum Tellürüt Kızılötesi Foto Algılayıcıların Performans Parametrelerinin Simülasyonu

Hasan KOÇER, Yılmaz DURNA, Murat DEMİR, Önder Haluk TEKBAŞ

Dağınık Aviyonik Mimari Kullanan Bir Uçak İçin Küçük Ölçekli İki Simülatör Tasarım ve Uygulama Örneği: Temel Uçuş Göstergeleri ve Uyarı Sistemi Benzetimleri

Yasin Kaygusuz, Soner Uyar, Çağrı İlçe, Tolga İnal Koray Özel

Taktik Data Link Teknolojilerinde Birlikte Çalışabilirlik ve Kritik Simülasyon Bileşenleri

Mert Tuğcu, Oral Gürel

Genel Amaçlı Araştırma Simülatörü: Donanım ve Yazılım Altyapısının Tasarlanması ve Geliştirilmesi

Aslı Yılmaz, Deniz Yılmaz, Abdullah Murat Şenyiğit, Bilge Kaan Görür, Veysi İşler

Konumsal Bilgi Sunumunda Çok Ekranlı Sistemlerin Kullanılması ve Örnek Bir Sistem Tasarımı

Mehmet ERBAŞ, Hakan ŞAHİN, Feyzi KANTAR