TÜRKİYE’DE ARAP DİLİ ALANINDA YAPILAN YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZLERİ -III (2004-2013)/M.A. AND PH.D. THESIS PREPARED IN ARABIC LANGUAGE IN TURKEY-III (2004-2013)

Öz: Arapça, yüzyıllardır insanoğlunun bildiği en köklü dillerden birisidir. Kur’an-ı Kerim’in Arapça olarak indirilmesi, bu dil ile İslamiyet’in ayrılmaz bir ikili olmasına zemin hazırlamıştır. Gerek Doğuda gerekse Batıda dünyanın her yerinde bu dil ile ilgili çalışmalar yapılmış, insanların hem İslamiyet ile ilgili daha fazla kaynaklara ulaşması sağlanmış hem de Arapçanın eşsiz fesahat ve belağat incelikleri insanlığın hizmetine sunulmuştur. Bu çalışmada, 2004-2013 yılları arasında Türkiye’de Arap dili ala­nında yapılan yüksek lisans ve doktora tezlerinin künye bilgileri verilmiştir. 2013 yılına kadar söz konusu alanda 253 yüksek lisans ve 73 doktora tezi yapılmıştır. Tezlerin yıllara, üniversitelere ve danışman öğretim üyelerine göre dağılımı tablolar hâlinde verildikten sonra tezlerin künye bilgilerini içe­ren liste sunulmuştur.Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Yüksek Lisans, Doktora, Tez, Türkiye. Abstract: Arabic is one of the most established language that the humankind has known for centuries. Coming of the Holy Quran in Arabic has prepared the ground that Islam is an inseparable binary with this language. both the east and west, anywhere in the world studies done on this language, people's access to more resources about Islam is provided, unique delicacy of fesahat and eloquence of Arabic has been submitted to the service of humanity. In this study, I collected a comprehensive list of Master and Ph.D dissertations on the Arabic language and literature prepared in Turkish Uni­versities between 2004 and 2013. The collection included 253 M.A and 73 Ph.D dissertations. In this article, a list of the dissertations is presented fol­lowing a brief summary and statistical data of the dissertations according to year, university and supervisor.Keywords: Arabic Language, M.A., Ph.D., Dissertation, Turkey.

___

  • https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ UZUNOĞLU, M. Vecih, Türkiye’de Arap Dili Alanında yapılan Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri-II, NÜSHA Şarkiyat Araştırmaları Dergisi, YIL: V, SAYI: 17, BAHAR 2005.
Şarkiyat Mecmuası-Cover
  • ISSN: 1307-5020
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1956
  • Yayıncı: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Araştırma Merkezi