SHAKESPEARE’İN OLAY ÖRGÜSÜ VE KOMEDİDEKİ USTALIĞI: YOK YERE YAYGARA

William Shakespeare’in, pek çok çağdaşı gibi, oyunlarını yazarken daha önce yazılmış olan edebi ve edebi olmayan kaynaklardan etkilenmiş olduğu bilinen bir gerçektir. Ne var ki Shakespeare, ilham aldığı kaynaklara ne içerik ne biçem açısından sadık kalmıştır. Antik Yunan’da ortaya çıkmış olan Yeni Komedi türünün özelliklerinden yararlanarak yazdığı Yok Yere Yaygara adlı oyunu, Shakespeare’in hiç şüphesiz olay örgüsü ve komedideki ustalığının bir göstergesidir. Adı geçen oyunda, Yeni Komedi türünden faydalanırken kendi dehasını da ortaya koyarak oyuna yenilikler getiren yazar, olay örgüsünü adeta ilmek ilmek örmüştür. Bu çalışma, Yok Yere Yaygara isimli oyunda Shakespeare’in olay örgüsü ve komedi yaratmadaki ustalığını incelemeyi, oyunu yazarken Yeni Komedi türünün hangi özelliklerinden faydalandığını göstermeyi ve oyunda tamamen Shakespeare’e özgü olan öğeleri araştırmayı hedeflemektedir.

SHAKESPEARE’S MASTERY OF PLOT AND COMEDY IN MUCH ADO ABOUT NOTHING

It is a well-known fact that William Shakespeare, just like many of his contemporaries, was influenced by earlier literary and non-literary sources while he was writing his plays. However, Shakespeare did not remain true to the sources by which he was inspired neither in terms of content nor form. Much Ado About Nothing, which he wrote by making use of the features of New Comedy genre that had emerged in the Ancient Greece, is undoubtedly an indicative of his mastery of plot and comedy. The playwright, while utilizing the genre of New Comedy, brought novelties to the play showing his genius and he knitted, so to speak, the plot structure in a conscientious manner. This study aims to analyse the mastery of Shakespeare in creating the plot structure and comedy, to show the features of the New Comedy he made use of and to investigate the elements which are purely Shakespearean in Much Ado About Nothing.

___

  • Abrams, M. H. and Harpham G. G. A Glossary of Literary Terms. Ninth Edition. Boston: Wadsworth Cengage Learning, 2009.
  • Boyce, C. The Wordsworth Dictionary of Shakespeare. Hertfordshire: Wordsworth Editions Ltd., 1996.
  • Danson, L. Shakespeare’s Dramatic Genres. New York: Oxford Univ. Press, 2000.
  • Garber, M. Shakespeare After All. New York: Anchor Books, 2004.
  • Leggatt, A. Shakespeare’s Comedy of Love. London and New York: Methuen, 1987.
  • Miola, R. S. Shakespeare and Classical Comedy. Oxford: Clarendon Press, 1994.
  • Riehle, W. Shakespeare, Plautus and the Humanist Tradition. Cambridge: Brewer, 1990.
  • Shakespeare, W. Much Ado About Nothing. (Edited by Claire McEachern). London: Arden Shakespeare, 2006.
  • Wolfensperger, P. Shakespeare: Impartial and Partial. Tübingen: Verlag, 1994.