Midilli'de Geleneksel Çömlekçilik Sanatı ve Kültürel Etkileşim

Ege adaları  sosyal, politik ve kültürel olarak çeşitli şekilde ve zaman dilimlerinde Türk ve Yunan halklarının gündemine gelmektedir. İki toplumun kültürü ve geleneği ele alındığında  birçok ortak benzeşimler  ve değerler olduğu görülmektedir. Bu ortak değerler arasındaki geleneksel  el sanatları toplumların gelenek ve kültürlerini günümüze taşıyan  özgün değerlerdir. Toplumlar geleneklerini ve kültürlerini oluştururken başka toplumlardan da etkilenerek kendi  kültürel  değerleri doğrultusunda geçmiş ile günümüz arasında köprü kurarlar.  Çömlekçilik sanatı, toplum ve kültürlerin en eski geleneksel sanatlarındandır. Midillinin de geleneksel sanatlardan olan çömlekçilik, kendi içindeki geleneksel üretimini ve kültürünü gelecek kuşaklara taşımaya devam ettirerek üretimini sürdürmektedir.  Anadolu kültürü ile de etkileşen Midilli çömlekçilik sanatı; ada kültürü  ve yaşamını  yansıtan  dekorlarla bezenen özgün ürünler ortaya koymaya devam etmektedir. Bu makalede Midilli adasındaki kültür, yaşam , kültürler arası etkileşim  ve seramik sanatına yansımaları ile adadaki çömlekçi atölyelerinin günümüzdeki durumu değerlendirilerek incelenmektedir.  

Traditional Pottery and Cultural Interactivity in Lesvos Island

Aegean islands, social, political and culturally diverse manner and timeframe refers to the Turkish and Greek peoples of the agenda. It observed that many of the common affinity and values of the culture and tradition are the two communities discussed. This traditional crafts from shared values are the original values of tradition with contemporary society and culture. Communities affected by the traditions and cultures of other societies are creating bridges the gap between past and present for their own cultural values. Pottery art, society and culture of one of the oldest traditional art. Pottery from the Lesvos's traditional art, production continues to move to the next generation, continuing the traditional production and culture of its own. Lesvos pottery art of interacting with Anatolian culture; island culture and unique products adorned with decor reflecting the life continues to reveal. This article in culture on the Lesvos island, life, intercultural and status today on the island with their reflection in the ceramic art pottery workshop is evaluated investigated.

___

  • DEMİREL, Özcan (2015), Öğretim İlke ve Yöntemleri Öğretme Sanatı, Pegem Akademik Yayıncılık, 21. Baskı ANKARA http://www.asmandamados.com/ -en.htm. http://www.lesvosgreece.gr/tr/mandamadhos http://www.cerameus.gr/en/news-announcements/saturday-august-11th-mantam https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/1625769_244144610326_6006021_n.jpg?oh=f91bb27d5084067364430ad246aaf647&oe=563E6E9E http://www.cerameus.gr/en/news-announcements/saturday-august-11th-mantam https://www.google.com.tr/search?q=%C3%A7anakkale+seramikleri&tbm=isch&tbo=u Mandamadhos Broşürü,2008 MİRİTZİS, Panagiotis,Midill, Turizm Rehberi, Lesvos Panagiotis Stilianos usta ile 22 Ağustos 2015 tarihinde yapılan görüşme http://www.gundemturkiye.com/toplum/kultur-gelenek-ve-toplum-iliskisi.htm http://www.lesvosgreece.gr/en/mantamados-kapi-pelopi-kli