Hacimde Bir Tasarım Parametresi Olarak Renk

Renk konusu, iç mimari tasarımda, hacim ölçeğindeki önemli tasarım parametrelerindenbir tanesidir. Tasarım sürecinde malzeme seçimiyle, mekan donatılarıyla, aydınlatmasistemiyle (ışık kaynaklarının renk özellikleri) birlikte planlanması gereken renk konusu,mekana kimlik kazandırmak, mekan psikoloji ve kişisel izlenimler açısından, üzerindedikkatle çalışılması gereken bir konudur. Renk kullanımı iyi planlanmazsa pozitif algıveya negatif algı gibi, istenilen renk duyulanmasından daha farklı bir sonuç ilekarşılaşılabilir. Bu nedenle renk kullanımı için mekan türüne bağlı olarak bir renk düzenikurulmalı ve mekan algılamayla olan ilişkisi planlanmalıdır. Bu çalışma, renktanımlamasında etkin olan tasarım değişkenlerini, ışık kaynağının renksel özelliklerininnesne ve çevre alan içerisindeki etkileşimini ele alarak incelemektedir. Çalışmada,tanıtılan genel bilgiler doğrultusunda farklı kullanım amaçlarına uygun olarakkurgulanmış hacimler içerisinden, rastgele seçilmiş örnekler üzerinde renk ve mekanalgılama ilişkisi incelenmektedir
Anahtar Kelimeler:

-

___

  • The IESNA Lighting Handbook- Reference and Application, haz.Mark Rea, 9.basım, 2000.
  • American National Standard Practice for Office Lighting, Office Lighting Committe of the ESNA, ANSI / IESNA RP-1, 1993.
  • Mahnke F. Color, Environment, Human Response. Van Nostrand Reinhold, New York,1996.
  • Mahnke, Meerwein, Rodeck. Color Communication in Architectural Space,:Birkhauser, Basel,2007.
  • Küller R,Mikellides B, Janssens J, “Colour,Arousal and Performance; A Comparison of Three Experiments”, Color Research and Application, Vol 34, No:2, 2008:141-152.
  • Manav,B., Güler,Ö.,Onaygil,S.,Küçükdoğu,M.Ş. “Effects of Different Colour Temperatures and Illuminance Levels on The Preference of Wall Colours at Offices”, 26th Session of the CIE, Beijing, China, 2007: D3-82- D3-85.
  • M. Yavuz, R. Ünver; “Yapı Yüzeylerinin Görünen Renkleri Üzerine Bir İnceleme”, 7.Ulusal Aydınlatma Kongresi, ATMK, İstanbul, 27-28 Kasım 2008: 51-59.
  • Fraser,T. Banks, A. The Ultimate Book for the Colour Conscious: The Complete Quide to Colour, The Ilex Press Ltd, China, 1994.