Görsel İletişimde Harf Olarak Rakamların Kullanımı ve Bunun Okunurluğa Etkisi

21. yüzyılda görsel iletişimin sınırlarını genişletmek ve zenginleştirmek anlamında pek çok yeni tipografik yaklaşımda bulunulmuştur. Bu yeni tarz yaklaşımlar görsel iletişime beklenmedik perspektifler kazandırmıştır. Örneğin grafik tasarımda harfler yerine rakamların kullanılması fikri, tasarımcıların yeni ifade biçimlerinde bulunmalarını sağlamıştır. Öyle ki, artık harflerin, hecelerin veya seslerin yazınsal ifadesi yerine rakamların kullanılmasına aşina olmuş durumdayız. Günümüzde bu alanda kullanılan 2 farklı yaklaşımla karşılaşmaktayız. İlk yaklaşımın amacı, rakamların harflerle ve hecelerle olan ses benzerliğinden yola çıkmak ve izleyicinin onları sesleri ifade eden semboller olarak algılamalarını sağlamaktır. İkinci yaklaşım ise rakamların harflere olan biçimsel benzerliğinden yola çıkmaktır. İzleyicinin rakamları hem oldukları gibi hem de harf olarak algılamasını sağlamaktır. Bu yaklaşımlar tasarımcılara yeni bir bakış açısı kazandırarak, tasarımcıları iki ya da daha fazla içeriği aynı anda ifade etme olanağına kavuşturmuştur. Söz dizimi kurallarının özü evrimleşmiştir. Bu makalenin amacı da harfler yerine rakamların kullanımının bir mesajı iletmede ne kadar etkili olduğunu incelemektir. Dahası okunurluğun bu durumdan nasıl etkilendiğini örnekler üzerinden göstermeye çalışmaktır. Bu makale, harflerin yerine rakamların kullanıldığı örnekleri inceleyen betimsel analize dayalı bir makaledir. İzleyicinin bu yaklaşımları nasıl algıladığı ve bu yaklaşımın bir mesajı izleyiciye daha etkili nasıl iletebileceği örneklerle gösterilmeye çalışılacaktır. 

Using Numbers As Letters In Visual Communication And The Effects Of This Use On Legibility

In the 21st century, typography has developed as a means to enrich and broaden the borders of visual communication providing a wide range of new approaches. These new approaches provide a challenging and unexpected perspective for visual communication, such as using numbers instead of letters to enable designers to create new ways of expressions. We are indeed familiar with numbers being used to represent letters, syllables or phonemes. Today we experience two basic approaches in using numbers instead of letters. The aim of the first approach is to use numbers as phonetic symbols, and make the viewer to perceive them in this manner. Second approach uses the shape resemblance of numbers to the letters. It aims to make the viewer to perceive the numbers as they are and also as letters. These new ways of graphic approaches have opened a new window in visual communication and enabled designers to express two or more concepts at the same time. Therefore, the essence of syntax has evolved. The purpose of this article is to represent the existing design approaches in using numbers as letters and discuss which ones are favorable to express, introduce or promote a message. Moreover, it aims to evaluate some examples to investigate how legibility is affected. This article is based on a descriptive analysis to define and sample the existing design approaches of using numbers as letters as well as how the viewer perceives them and how they should be designed in order to deliver the message more efficient. 

___

  • Becer, E. (1997). İletişim ve Grafik Tasarım [Communication and Graphic Design]. Dost: Ankara, Türkiye. Bruce, Miranda (2004). The Illustrated Book of Signs and Symbols. Barnes & Noble: China.
  • Bowers, John (2011). Introduction to Graphic Design Methodologies and Processes. John Wiley & Sons: Kanada. Brady, Philip (1988). Using Type Right. North Light Books: Ohio, USA.
  • Clair, Cate and BUSIC S. Cynthia (2005). A Typographic Workbook: A Premier History, Techniques and Artistry. John Wiley & Sons: New Jersey.
  • Carter, Rob, DAY, Ben and MEGGS, Philip (2002). Typographic Design: Form and Communication. John Wiley & Sons: New Jersey.
  • Ferrante, C. M., FERRANTE, Thomas, (2008). E-Leetspeak Puzzle Book. AuthorHouse: USA.
  • Jean, Georges (1999). Signs, Symbols and Chiphers. Thames Hudson: İngiltere.
  • Karabıyık, F. B. (2012). Sözün ve Sükutun Renkleri. İz Yayıncılık: İstanbul.
  • Karahancı, İbrahim (2016). Sözcük Birimlerin Üslup Oluşumuna Katkisi I, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi Sayı: 5/4: Türkiye
  • Katz, Joel (2012) Designing Information. Wiley & Sons: Canada
  • Lunde, Paul (2009), Şifreler Kitabı. NTV Yayınları: İstanbul, Türkiye
  • Meggs, Philip, PURVIS, Alston (2006), Meggs’ History of Graphic Design. Wiley & Sons: Canada
  • Sarıkavak, N. K. (2003) Çağdaş Tipografinin Temelleri. Seçkin Yayıncılık: Ankara, Türkiye.
  • Sharma, Bhu, Dev. (2016) Encyclopedia of Science: Salem Press.
  • Turgut, Erol (2013). Grafik Dil ve Anlatım Biçimleri. Anı Yayıncılık: Ankara, Türkiye.
  • Twemlow, A. (2006). What is Graphic Design for? Roto Vision: UK
  • Uçar, T. F. (2004). Görsel İletişim ve Grafik Tasarım [Visual Communication and Graphic Design]. İnkilap Publisher: İstanbul, Türkiye.
  • Vignelli, M. (2010). The Vignelli Canon. Lars Müller: Baden, Switzerland.
Sanat ve Tasarım Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-2264
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi