DOĞADA HEYKELLEŞEN BEDEN: ANA MENDIETA’NIN SİLÜETA SERİSİ

Küba devrimi nedeniyle ABD’ye gönderildiği için çocukluğu yetimhanede ve koruyucu ailelerle geçen Ana Mendieta için okul hayatı boyunca karşılaştığı ırkçılık ve taciz, sanat hayatını etkileyen önemli unsurlardandır. Kimlik, köken ve beden, çalışmalarının temel öğeleri arasındadır. En önemli çalışmalarından Silüeta serisinde sanatçı bedenini doğaya taşımış, bedeninin doğada yarattığı izler üzerinden doğum ve ölüm ilişkisine odaklanmıştır. Sanatçı çalışmalarında doğal malzemeleri kullanarak kültürel ritüellerden yararlanmış ve bu çalışmalarını dönemin birçok sanatçısı gibi fotoğraf ve video ile belgelemiştir. Bu belgeleme yöntemi hem performanslarını görünür kılar, hem de çalışmalarının temelini oluşturduğunu düşündüğü sanat nesnesi konumundaki heykellerini kalıcılaştırır. Mendieta’nın çalışmaları, tek bir akım ya da tarz altında ele alınamayacak kadar geniş bir çeşitlilik barındırır. Sanatçının farklı sanat akımları üzerinden çalışmalarını incelemek, sanat anlayışını daha iyi analiz etmenin yanı sıra, döneme etki eden sanat hareketlerinin de sanatçının çalışmaları üzerindeki etkisinin anlaşılmasına yardımcı olur. Bu doğrultuda Mendieta’nın Silüeta serisinde sanatçının kullandığı yöntem ve malzemeler ile kavramsallaşan kadın bedeni ve bedenin doğada bıraktığı izler, Yeryüzü Sanatı, Süreç Sanatı ve Yoksul Sanat üzerinden incelenmiştir. Bu üç hareketin seçilmesinin ana nedeni, ortak nokta olarak doğal malzemeleri kullanmaları, sanat ve doğayı bir arada düşünerek onların birbirleriyle olan bağına odaklanmaları, zaman ve zamanın geçiciliğine vurgu yaparken aynı zamanda mekansal deneyimi de ön planda tutmalarıdır.
Anahtar Kelimeler:

Mendieta, Beden, Heykel, İz, Silüeta

THE BODY SCULPTED IN NATURE: ANA MENDIETA’S SILUETA SERIES

For Ana Mendieta, who spent her childhood in an orphanage and foster families because she was sent to the USA due to the Cuban revolution, the racism and harassment she encountered during her education are important factors affecting her artistic life. Identity, roots and the body are among the main elements of her works. In Silüeta series, one of her most important works, the artist carried her body to nature and focused on the relation between birth and death through the traces created by her body in nature. Like many artists of that time, she documented her works, in which she utilised natural materials and cultural rituals, with photography and video. This method of documentation both makes her performances visible and maintains her sculptures, which she considers to be the basis of her work, as an object of art. Mendieta's works contain a wide variety that cannot be handled under a single movement or style. Analysing the artist's works through different art movements helps to better analyse her understanding of art, as well as to understand the impact of the art movements that influenced the period on the artist's works. In this direction, in Mendieta's Silüeta series, the female body conceptualised with the methods and materials used by the artist and the traces left by the body in nature are examined through Land Art, Process Art and Arte Povera. The main reason for choosing these three movements is that they use natural materials as a common point, focus on their connection with each other by considering art and nature together, emphasise the temporality of time and time and prioritising the experience of space.

___

  • (2019). Ana Mendieta Earthbound - Press Release. Middelheim Museum.
  • Antmen, A. (2009). 20. Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar. İstanbul: Sel Yayıncılık.
  • Atakan, N. (2008). Sanatta Alternatif Arayışlar. İzmir: Karakalem Kitabevi.
  • Balkır, N. (2018). Bir Ana Mendieta Varmış, Bir Ana Mendieta Yokmuş. Sanat Tarihi Dergisi, 27 (1), 251-263.
  • Best, S. (2007). The Serial Spaces of Ana Mendieta. Art History, 30 (1), 57-82.
  • Blocker, J. (1999). Who is Ana Mendieta? London: Duke University Press.
  • Celant, G. (2016). Arte Povera'dan. C. Harrison ve P. Wood (Ed.), Sanat ve Kuram 1900-2000 Değişen Fikirler Antolojisi içinde (s.945-948). İstanbul: Küre Yayınları.
  • Eagleton, T. (2005). Kültür Yorumları (Çev: Özge Çelik). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Finkelstein, S. L. (2012). Ana Mendieta - A Search for Identity. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kansas City: University ofMissouri.
  • Kuspit, D. (1996). Ana Mendieta cuerpo autónomo. G. Moure (Ed.), Ana Mendieta içinde, (s. 35-8). Barcelona: Centro Galego de Arte Contemporanea.
  • Lippard, L. R. (1990). Mixed Blessings: New Art in a Multicultural America. New York: Pantheon Books.
  • Mendieta, A. (1996). Escritos personales. G. Moure (Ed.), Ana Mendieta içinde (s. 167-222). Barcelona: Centro Galego de Arte Contemporanea.
  • Montano, L. M. (2000). Ana Mendieta, Ana Mendieta. Performance Artists Talking in the Eighties içinde, (s. 394-399). Berkeley: University of California Press.
  • Özkan, Ö. N. (2001). İnsanın Dünyadaki Yerinin Yeniden Sorgulanması Üstüne. Felsefe Dünyası, 1 (33), (s. 11-23)
  • Perrault, J. (1987). Earth and Fire: Mendieta's Body of Work, Ana Mendieta: A Retrospective içinde. (s. 10-27), New York: A New Museum of Contemporary Art.
  • Rosenthal, S. (2013). Traces: Ana Mendieta. In S. Rosenthal, Traces: Ana Mendieta içinde (s. 8-19). London: Hayward Gallery Publishing.
  • Smithson, R. (2016). Aklın Tortulaşması: Toprak Projeleri 1968, C. Harrison ve P. Wood (Ed.), Sanat ve Kuram 1900-2000 Değişen Fikirler Antolojisi içinde (s. 924-928). İstanbul: Küre Yayınları.
  • Wildy, J. (2011). The Artistic Progressions of Ecofeminism: The Changing Focus of Women in Environmental Art. The International Journal of the Arts in Society: Annual Review, 6(1), (s. 53-66).