Ticari uçaklarda iklimlendirme sistemi ve konfor

Uçaklarda iklimlendirme sistemleri, hava taşımacılığında konfor kavramına etki eden basınç , sıcaklık , nem , hava miktarı gibi parametrelerin havacılık otoriteleri tarafından istenilen seviyelerde tutmak için dizayn edilmişlerdir. Yüksek irtifalar uçuş yüksekliği seçildiğinden ve bütün bu konfor faktörleri çoğu zaman hayati önem taşır. Bu faktörlerin iyileştirilmesi yolcuya rahat ve huzurlu bir seyahat imkanı sağladığı gibi gökyüzünde yaşamı sürdürmenin de şartıdır. Bu çalışmada uçak klima sistemi,paket klima üniteleri ve uçak klima sisteminin alt sistemleri olan sıcaklık kontrol, hava dağıtma ve basınçlandırma sistemleri incelenmiş ve uçak için enerji dengesi oluşturulmuştur.

Air conditioning systems are designed to keep the comfort parameters that is desired limits by JAA (Joint Aviation Authority) These parameters are so important for human health because the high altitudes are chosen for air transport. In this study air conditioning system, packets units and bottom systems of air conditioning systems were examined. These bottom systems are temperature control system, pressuring system and air blowing system.

___

[1]Airbus Industrie, (May 1982), Airesearch Study Guide Environmental Control System A300-A310, Field Service Technical Training Center, Los Angeles, California.

[2]Allied Signal, (Jun 10 / 96), Component Maintenance Manual Chapter 21-53-04, Allied Signal Technical Publication, Phoenix.

[3]ASHRAE, (1982)., Application Volume Section I - Chapter 9.

[4]AYBERS, N., (1954), Hava Taşıtlarının Isıtılması Soğutulması ve Havalandırılması,, Teknik Üniversite Matbaası, İstanbul.

[5]A 310 Genel Uçak Bilgisi, Turkish Airlines Training Center, İstanbul. British Aerospace, Flight Training (UK) Chapter One Air Conditioning Basic Principles.

[6]CARLILE, D., (March 1996, "Cabin Air Comfort", Fast Airbus Technical Digest, Number 19 March 1996, Airbus Industrie Customer Service, Cedex / France.

[7]ÇENGEL, Y„ (1983), Introduction to Thermodynamics and Heat Transfer, McGraw-Hill Book Co., Newyork.

[8]DAGSÖZ, A„ (1995), Isı Geçişi, Beta Basım Yaym Dağıtım A.Ş., İstanbul.

[9]J.P. Holman, (1986), Heat Transfer, McGraw-Hill Book Co., Singapore.

[10]Lufthansa Technical School, (Aug 1987), Training Manual A310 ATA 21 Air Conditioning, Lufthansa Technical School, Germany.

[11]Roberson / Crowe, Engineering Fluid Mechanics, Washington State University, Hough Mifflin Co., Boston.