Perdeli-çerçeveli sekiz katlı bir sistemde perde kalınlığının değişmesinin perdeler ve kolonlar arasındaki kesmekuvveti dağılımına etkisi

Bu çalışmada; deprem etkisindeki konut ve iş yeri türündeki 8 katlı perdeli çerçeveli 4 tip yapının, perde kalınlığının değişmesiyle perde ve kolonlara gelen kesme kuvvetlerinin değişimi incelenmiştir.

In this study the aim is; during an earthquake, having 8 floor with frame - share walled, 4 types of constructions total shear forces and changing of shear forces occurinon columns and shear - walls changing thickness are researched.

___

[1]Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yayını No : 25.

[2]TS 498 Yapı Elemanlarının Boyutlandııılmasında Alınacak Yüklerin Hesap Değerleri ", Türk Standartları Enstitüsü Yayını Ankara, Kasım 1987.

[3]TS 500 " Betonarme Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları Türk Standartları Enstitüsü Yayını Ankara, Şubat 1985.

[4]CELEP Z., KUMBASAR N., " Yapı Dinamiği ve Deprem Mühendisliğine Giriş ", Sema Matbaacılık İstanbul 1996.

[5]CELEP Z., KUMBASAR N., ';Betonarme Yapılar " Sema Matbaacılık İstanbul 1998.

[6]CELEP Z„ KUMBASAR N., " Örneklerle Betonarme ", Sema Matbaacılık İstanbul 1995.

[7]ÖZDEN K., PORTAKALCI A., "Perdeli Çerçeveli Yapıların Yatay Yüklere Göre Hesabı ", Deprem Araştırma Bülteni Sayı 39 Ankara 1982 .

[8]ÖZDEN K., KUMBASAR N., SARIAKÇALI S., " Betonarme Yüksek Yapılar İTÜ İnşaat Fak, Mat. İstanbul 1993.

[9]ÇAKIROĞLU A., ÖZMEN G., " Çerçeveler ve Boşluklu Perdelerden Oluşan Yapıların Yatay Yüklere Göre Hesabı İTÜ İnşaat Fakültesi Teknik Raporu 16 İstanbul 1973.

[10]AKA İ., KESKİNEL F., ARDA T. S., " Betonarmeye Giriş ", Birsen Kitapevi İstanbul 1981

[11]ERSOY U., " Betonarme Temel İlkeleri ve Taşıma Gücü Hesabı ", ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yayını, Evrim Yayınevi.

[12]ERSOY U., " Betonarme II Döşeme ve Temeller ", ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yayını, Evrim Yayınevi.

[13]BAYÜLKE N., " Depremde Hasar Gören yapıların Onarım ve Güçlendirmesi ", İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir 1999.

[14]KASAP H., YELGİN A. N., ÖZYURT M.Z , " Kiriş Rijitliklerindeki Değişimin Perde ve Çerçeveler Arasındaki Kesme Kuvveti Dağılımına Etkisi ", GAP II. Mühendislik Kongresi Bildiriler Kitabı, Harran Üniversitesi Yayınları. No ; 4.21-23, Mayıs 1998 .

[15]AKKAYÂ Y., " Deprem Kuvvetlerine Karşı Betonarme Perdelerin Davranışı ve Boyutlandırılması ", Yüksek lisans Tezi, İTÜ Kütüphanesi İstanbul 1997.

[16]GENCAY L, " Deprem Etkisindeki Çok Katlı Yapı Sistemlerinde Perde Tasarım Momentlerinin Hesabı İle İlgili İnceleme ", Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Kütüphanesi İstanbul 1995.

[17]BİBİOĞLU C., " Çerçeveler ve Perdelerden Oluşan Çok Katlı Yapıların Deprem Yatay Yüklerine Göre Hesabı İçin Uygulanan Yöntemlerin Araştırılması ", Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Kütüphanesi İstanbul 1997 .

[18]YILMAZ E,, " Kolon Boyut Oranı Değişiminin Perdeler ve Çerçeve Arasında Kesme Kuvveti Dağılımına ve Donatı Oranına Etkisi ", Yüksek Lisans Tezi, SAÜ Kütüphanesi Sakarya 2000.

[19]ASLANBAŞ H., " Çok Katlı Perdeli -Çerçeveli Yapıların Yatay Yükler Altında Dinamik Analizi ", Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Kütüphanesi İstanbul 1995.

[20]BIÇAKÇI H., " Perdeli - Çerçeveli ve Boşluklu Perdeli Çerçeveli Sistemlerde Perde En Kesit Alanının Kat Alanına Oramn Değişimiyle Kesme Kuvvetlerinin Kolon ve Perdelerde Değişimi", Yüksek Lisans Tezi, SAÜ Kütüphanesi Sakarya

[21]AKYÜNCÜ V., " Perde Eıı Kesitlerinin Değişimi İle Katlara Gelen Kesme Kuvvetlerinin Perdeli-Çerçeveli Yapılarda Perde ve Kolonlara Dağılımı Yüksek Lisans Tezi, SAÜ Kütüphanesi Sakarya.