Menfezlerin projelendirilmesinde kullanılan taşkın hesap metotlarının değerlendirilmesi

Menfezler belirli bir ihtimalle gelebilecek taşkınlara göre boyutlandırılır. Yol güzergahını kesen dereler üzerine inşa edildiklerinden taşkın havzaları nispeten küçüktür ve genellikle akını gözlem istasyonu bulunmadığından akını verileri tam olarak sağlanamamaktadır. Bu nedenle, bu çalışmaya konu olan Konya-Aksaray karayolunu kesen 5,6,7 ve 10 nolu derelerle Malatya-Gölbaşi yolundaki Şaşkaya deresi için 10 ve 100 yıllık tasanın debilerinin tahmininde, akım verilerine bağlı istatistiksel metotlar ve katsayının tespitinde gözlenmiş taşkın hidrografi gerektiğinden Snyder metodu kullanılmamıştır. Rasyonel, D.S.İ. Sentetik ve Mockus metotları belirtilen beş dere için uygulanmış ve Mockus metodunun diğerlerine göre daha büyük debi değerleri verdiği saptanmıştır.

Culverts are designed to the flood probabilities. They are built above the streams which crosses the road route, so the Hood basins are relatively small. The flow data can't be established completely because of the absence of flow observation stations. For the prediction of 10 and 100 years design discharges of Şaşkaya stream on Malatya-Gölbaşi road and 5, 6, 7, 10 streams which crosses Konya-Aksaray road, the Snyder method couldn't be used. Because this method needs flood hydrograph for the determination of the flow coefficient and statistical methods of flow data. Rational, Mockus and Synthetic methods were applied for the above streams. Its concluded that the Mockus method gives greater discharge values according to the others.

___

1.IC.G.M., 1990, "Hidrolik Sanat Yapılar", Ankara

2.Journal of Transportation Engineering, 1989, "Model Study of Safety Grating for Culvert Inlet", Vol. 115,No:2

3.Çağlarer, B., 1986, "Yol Yapım Tekniği", Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, K.G.M., No:259

4.Özdemir, H., 1978, "Uygulamalı Taşkın Hidrolojisi", D.S.İ., Ankara

5.Bayazıt, M., 1974, "Hidroloji", İ.T.Ü., İstanbul.

6.Sherman, L.K., 1932, "Stream flow from rainfall by the unit hydrograph method", Eng. News-Rec,v. 108, pp. 501-555

7.D.S.İ., Genel Müdürlüğü, 1978, "Taşkınlar Hidrolojisi", Ankara

8.USGS, 1957, "Hydrology Sec. 4", Supplement A in "National Eng. Handbook", U. S. Soil Conservation Service.

9.Mockus, V., 1957, "Use of storm and watershed characteristics in syntetic hydrograph analysis and aplication, USGS.

10.Benzeden, E., 1991, "DSİ Sentetik Birim Hidrograf Yöntemi", DSİ Su Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları Semineri, sayfa4.1-4.25, Şanlıurfa.