KUŞAKLAR ARASINDAKİ İLETİŞİMDE ETKİLİ VE KALICI DİL EĞİTİMİNİN ÖNEMİ

Kuşaklar arasında iletişimin kurulması dil yoluyla gerçekleşir. Etkili bir dil eğitimi bu bağın güçlenmesini sağlayacaktır. Aralarında anlaşmakta bile zorluk çeken bireylerin atalarının yarattığı kültür, dil ve edebiyat ürünlerini (hatta bazen otuzkırk yıl önceki) anlamalarını beklemek oldukça zor görünmektedir. Peki, o halde, yurdumuzda Türkçe eğitimi kuşaklar arasında bir bağ, bir köprü görevini sağlayan dili ne ölçüde kazandırmaktadır? Aksaklıklar var mıdır? Nasıl giderilir? Kaldı ki son yıllarda eskiden olduğu gibi otuz-kırk yılda bir değil, on yılda bir yeni neslin ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bunun belirleyicilerinden biri de acaba dil midir? Unutulmamalıdır ki iyi bir anadili eğitimi çocuğun kendi kendisini tanımasının yanı sıra önceki kuşakları anlamasında, ulusal kültürün kazanılmasında, kültürü oluşturan unsurların özümsenmesinde birinci derecede önemlidir. Psiko-linguistik kuramlar tüm insanların genetik olarak dil öğrenmeye programlanmış bir şekilde dünyaya geldiğini belirtir. Normal olarak gelişen her çocuk, dil öğrenir. Her birey doğuştan bir ‘dil kazanma mekanizması’na sahiptir. Dil kazanma mekanizması, çocuğun çevresinde konuşulan dili içselleştirmesini, kurallarını anlamasını ve daha sonra gramer kurallarına uygun olarak konuşmasını sağlar. İyi bir anadili öğrenimi, çocuğun kendi kendisini tanımasının yanı sıra önceki kuşakları anlamasında, ulusal kültürün kazanılmasında, kültürü oluşturan unsurların özümsenmesinde birinci derecede önemlidir ve okuma, yazma, dinleme, konuşmadan oluşan dilin dört temel becerisi, her şeyden öte, eğitimle kazanılacak ve geliştirilecek bir beceridir.

COMMUNICATIONS BETWEEN GENERATİONS EFFECTIVE AND LASTING IMPORTANCE OF LANGUAGE TRAINING

Language occurs through the establishment of communication between generations. The strengthening of this bond will provide effective language training. Even if an agreement among them individuals who have difficulty created by the ancestors of culture, language and literature, its products (and sometimes even thirty or forty years ago) seem to be difficult to understand the wait. Well, then, our country is a bond between generations, Turkish education, provides a bridge to what extent the language gives? Are there any defects? How to troubleshoot? Moreover, in recent years as it was not thirty-forty years, ten years is considered a new generation emerged. Is one of the determinants of language that I wonder? It should be noted that self-recognition of the child's mother tongue instruction as well as a good understanding of previous generations, winning the national culture, the culture of assimilation of the elements is important in the first degree. Psycho-linguistic theories of all human beings are genetically programmed to learn language in a way that indicates to the world. Normally, each child develops, learns the language. Each individual is an innate 'language has a winning Mechanism. Language of winning the mechanism, the language spoken around the child to internalize, understands the rules and then allows you to speak in accordance with the rules of grammar. A good first language learning, the child's own recognition of itself as well as the understanding of previous generations, winning the national culture, the culture of assimilation of the elements in the first degree is important, and reading, writing, listening, speaking of the four basic skills of language, above all, education is a skill gained and developed. 

___

  • Baydur, Suat Yakup, Dil ve Kültür, Ankara 1964, Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Demircan, Ömer, İletişim ve Dil Devrimi, İstanbul 2000, Yaylım Yayıncılık.
  • Demirel, Özcan, Melek Şahinel, Türkçe ve Sınıf Öğretmenleri İçin Türkçe Öğretimi, Ankara, 2006, Pegem A Yayıncılık.
  • Feyzioğlu, Y., “Masallar Çocuklar İçin Neden Gereklidir?”, II. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu (Gelişmeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri) 04-06 Ekim 2006 (Haz. Sedat Sever), Ankara, 2007, AÜ. Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları, s. 831-843.
  • Gökler, Bahar,“Gelişim Sürecinde Dilin Yeri ve Önemi; Dil Gelişimini Etkileyen Süreçler”, II. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu (Gelişmeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri) 04-06 Ekim 2006 (Haz. Sedat Sever), Ankara, 2007, AÜ. Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları, s. 763-765.
  • Güz, Nüket, “İletişim ve Dil”, VIII. Dilbilim Kurultayı 27 Mayıs 1994, İstanbul, 1994, İÜ. İletişim Fakültesi Yayınları, s. 3-4.
  • Kaplan, Mehmet, Kültür ve Dil, İstanbul, 2006, Dergâh Yayınları.
  • Özkan, N., B. Yılmaz, “Çocuk Kitaplarında Dil Sorunları”, II. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu (Gelişmeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri) 04-06 Ekim 2006 (Haz. Sedat Sever), Ankara, 2007, AÜ. Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları, s. 767-778.
  • Selçuk, Ziya, Eğitim Psikolojisi, Ankara, 2008, Nobel Yayın Dağıtım.
  • Sever, Sedat, Türkçe Öğretimi ve Tam Öğrenme, Ankara, 2004, Anı Yayıncılık.