Amyand fıtığı: İki olgu sunumu

Karın duvarı fıtıkları ve akut apandisit genel cerrahi kliniklerinde ve acil servislerde sık görülen cerrahi hastalıklar olmakla beraber birliktelikleri nadir görülür. Bu durum tanı karmaşasına neden olabilmektedir. Amyand hernisi, fıtık kesesi içinde apendiks vermiformisin bulunması olarak tanımlanır. Fıtık kesesi içerisinde akut apandisit ile karşılaşılması ise çok daha nadir görülen bir durumdur. Bu yazıda inkarsere inguinal herni tanısı ile acil şartlarda ameliyat edilen ve herni kesesi içerisinde akut apandisit saptanan iki olguyu sunarak nadir bir klinik tablo olan amyand herni tanısını hatırlatmayı amaçladık.

Amyand hernia: Two cases report

Inguinal hernia and acute appendicitis are more common problems in surgery and emergecy services. Rarely this two problems can be together and can cause diagnostic confusion. In this paper, we presented two cases who operated with the diagnosis of strangulated inguinal hernia and detected acute appendicitis, hereby, we aimed to remind that the amyand hernia diagnosis which is a rare clinical presentation.

___

  • Gupta S, Sharma R, Kaushik R. Left-sided Amyand’s hernia. Singapore Med 2005;46:424-5.
  • Solecki R, Matyja A, Milanowski W. Amyand’s hernia: a report of two cases. Hernia 2003; 7: 50-1.2.
  • Meinke AK. Review article: appendicitis in groin hernias. J Gastrointest Surg 2007;11:1368-72.
  • Burgess PL, Brockmeyer JR, Johnson, et al. Amyand hernia repaired with bio-a: A case report and review. Journal of Surgical Education 2011;68:62-6.
  • House MG, Goldin SB, Chen H. Perforated Amyand’s hernia. South Med J 2001; 94: 496-8.
  • Schwonbeck M, Göken I. Perforierte Appendixspitze in chronischenBauchdeckenabsceß Chirurg 1998; 69: 1386-7. als Ursache für einen
  • Ofili OP. Simultaneous appendectomy and inguinal herniorgraphy could be beneficial. Ethiop Med J 1991;29:37-8.