Ticari Bankalarının Yerli ve Yabancı Bankalar Açısından Performansları ve Performans Sürekliliklerinin Analizi: Türkiye Ölçeği (2002-2012)

Son yıllarda yaşanan küreselleşme çalışmalarından dolayı birçok sektörde olduğu gibi, ülkelerin bankacılık sektörlerinde de geniş çaplı değişiklikler olmuş ve olmaya da devam etmektedir. Finans sektörü içersinde hem fon toplayan hemde fon sağlayan birimler olarak bankaların üstlenmiş oldukları roller çok önemlidir. Sağlıklı bir ekonomik yapıda sağlıklı bir bankacılık sisteminin olması oldukça önemlidir. Bankaların performansının yüksek ve sürekli olması, bu sektörle doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkisi olan diğer sektörlere de pozitif yansıyacağı anlamına gelir. Bu çalışmada bankaların performanslarını ölçmede bağımlı değişkenler olarak ROA ve ROE kullanılmıştır. Veriler 2002-2012 yıllarını kapsayan yıllık verilerden oluşmaktadır. Çalışmada, ROA (Aktif getiri) ve ROE (Özkaynak getirisi) bağımlı değişkenleri yerli banka grupları olan KSMB ve ÖSMB grubunda uzun dönemde performans sürekliliği gösterdiği saptanmıştır. YSMB gurubu ise sadece ROA’ya göre uzun dönemde performans sürekliliği sergilediği tespit edilmiştir

Performance and Analysis of Performance Persistence of Commercial Banks Compared to the Local and Foreign Banks: Case Study for Turkey(2002-2012)

In recent years, there have been wide range of changes in the banking sectors of the countries as in many other sectors, due to the globalization effort. In the financial sector, banks have significant roles as both fund aggregator and fund provider units. The existence of a healthy banking system is vital in a healthy economical structure. The continuous and high performance of banks means that there will be positive reflections to the sectors that are directly or indirectly related with this sector. In this study, ROA and ROE are used as dependent variables to measure the performance of banks. Data used in the study consist of the annual data covering 2002-2012. In this study, it is determined that ROA (return on assets) and ROE (return on equity) dependent variables show long term performance sustainability for local bank groups KSMB and OSMB. For YSMB group, it is determined that it exposes long term performance sustainability only for ROA.