ARABULUCULUK UYGULAMASINDA GİZLİLİK İLKESİNİN UYGULANMASI VE ÖNEMİ

Biz bu çalışmamızın birinci bölümünde Türk Hukuku’nda arabuluculuğa hâkim olan ilkeler başlığı altında Türk Hukuku’nda arabuluculuğun tarihçesini, tanımı ve unsurlarını anlatmaya çalıştık. Sonrasında ise arabuluculuğa hakim olan ilkelerden gönüllülük ilkesi, hakimiyetin uyuşmazlığın taraflarında olması ilkesi, uyuşmazlıkların çözümünde menfaat ilkesine dayanılması ilkesi, arabulucunun tarafsızlığı ve bağımsızlığı ilkesi ve eşitlik ilkesinden kısaca bahsederek, gizlilik ilkesini genel hatlarıyla ele alıp incelemeye çalıştık.  Çalışmamızın ikinci bölümünde arabuluculukta gizlilik ilkesi başlığı altında, mukayeseli hukukta arabuluculukta gizlilik, gizlilik ilkesinin sınırları, gizlilik ilkesinin uygulanması ve gizlilik ilkesinin ihlalinin sonuçları konularını değerlendirmeye çalıştık. Konumuz kapsamı dışında olması sebebi ile de diğer alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini, arabuluculuğun amacını, arabuluculuk sürecini ve dava şartı arabuluculuk konularına değinmedik. 

In the first part of this study, we tried to explain the history, definition, and elements of mediation in Turkish Law under the title of principles which have mediation in Turkish Law. Afterward, we tried to examine the principle of confidentiality, the principle of voluntariness, the principle of dominance on the sides of the dispute, the principle of relying on the principle of interest in dispute resolution, the principle of impartiality and independence of the mediator and the principle of equality. In the second part of our study, we tried to evaluate the issues of confidentiality in the mediation law, the boundaries of the confidentiality principle, the application of the privacy policy and the consequences of the violation of the confidentiality principle under the title of confidentiality principle in mediation.We did not mention other alternative dispute resolution methods, the purpose of mediation, the mediation process and the mediation of litigation due to the fact that the subject is out of scope.

___

  • Goodman, A. (2017). Arabuluculukta Etkili Taraf Vekilliği . United Kingdom: Mediation Publishing Suite 74.
  • Özmumcu, S. (2016). Karşılaştırmalı Hukuk ve Türk Hukuku Açısından Zorunlaru Arabuluculuk Sisteme Genel Bir Bakış. Dergi Park, 809-816.
  • Tıktık, Ç. (2010). Arabuluculukta Gizliliğin Korunması. İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi.
  • Bilgin, H. (2009). Kıta Avrupası Hukuk Sistemlerinde Arabuluculuk. Ankara Barosu Dergisi , 9-21.
  • Bozdağ, G. (2016). Arabuluculuk ve Arabuluculuğun Ebeveynler Arasındaki Uluslararası İhtilaflarda Uygulanabilirliği. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 104-109.
  • Bulur, A. (2008). Alternative Dispute Resolutions and Mediation. Arabulucluk.com, 1-34.
  • Görkem, Z. (2015). Arabuluculuk Sürecinde Arabulucunun Hukuki Statüsü-Hakları ve Yükümlülükleri. Ankara: Ankara Üniversitesi.
  • Güler, B. (2014). Boşanmanın Hukuki Sonuçlarında Arabuluculuk. Antalya: Akdeniz Üniversitesi.
  • Karacabey, K. (2016). Zorunlu Arabuluculuğun Hukukun Temel İlkelerine Aykırılığı ve Uygulanabilirliğine Dair Sorunlar. Ankara Barosu Dergisi, 458-478.
  • Kekeç, E. (2016). Arabuluculuk Yoluyla Uyuşmazlık Çözümünde Temel Aşamalar ve Taktikler. Ankara: Adalet Yayın Evi,.
  • Kızıloğlu, S. (2014). Türk Hukukunda Toplu İş Uyuşmazlığının Barışçı Çözüm Yollarından Olarak Arabuluculuk Kurumu ve Geleceğine İlişkin Bir Projeksiyon. Ankara: Gazi Üniversitesİ
  • Konuralp, C. (2011). Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları: Tahkim. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.
  • Kurt, R. (2018). İş Yargısında "Arabuluculuk". TBB Dergisi, 407-439.
  • Özdemir, C., Kökdemir, D., Sığrı, Ü., Yeşilırmak, A., Yazıcı Tıktık, Ç., Conceiçao, M., . . . Hatiboğlu, B. (2017). Temel Arabuluculuk Eğitimi Katılımcı Kitabı. Ankara: Avrupa Konseyi.
  • Özdemir, S. (2012). Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanun Tasarısı: İngiltere'deki Düzenlemeler ile Karşılaştırmalı Bir İnceleme. Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi, 55-56.