Gürültünün İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri

Çalışma hayatında ve çevremizde hemen her alanda var olan makine veya cihazların meydana getirdiği gürültü, çalışanlar için ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Gürültüye sebep olan işyerlerindeki maruziyetin azaltılması, kontrol edilebilmesi ve çalışanların sağlığına zararlı olmaktan çıkartılması için kullanılan çeşitli kontrol yöntemleri bulunmaktadır. Önleyici yöntemler arasında en etkili olanları, gürültünün kaynakta ve yayılma ortamında kontrolünü sağlayan mühendislik yöntemleridir. Bu yöntemlerin uygulanmasında teknik personel ile teknik donanıma ihtiyaç duyulması ve göreceli olarak ek maliyetlere neden olması, işverenlerin bu uygulamalardan uzak durmasına neden olmaktadır. Bunun sonucu olarak da çalışanlar sürekli olarak gürültünün zararlı etkileri ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu sebeplerden dolayı bu çalışmada, gürültünün insan sağlığına olan zararlı etkileri ve bu etkilerden korunmak için uygulanması gereken tedbirlerden bahsedilmiştir

The Effect of the Noise on Human Health

The noise caused by the machines or devices that exist in almost all areas of our working life and environment are very serious health problem for our employees. There are various methods of control used to reduce, control and remove the workplace exposure from noise-causing workplaces. The most effective preventive methods are the engineering methods that allow the control of noise in the source and spreading environment. Technical personnel and the need for technical equipment in the implementation of these methods and relatively additional costs cause the employers to stay away from these applications. As a result, employees face harmful effects of noise. The aim of this study is to discuss the harmful effects of noise on human health and the measures to be taken to prevent these effects

___

  • Berglund, B., & Lindvall, T. (1995). Community Noise. World Health Organization: www.who.int/peh/. adresinden alındı
  • Berglund, B., Lindvall, T., & Schwela, D. H. (1999). Guidelines For Community Noise. Geneva: World Health Organization.
  • Bradley, J. S. (1985). Uniform Derivation of Optimum Conditions for Speech in Rooms. National Research Council, Building Research Note, BRN 239, Ottawa, Canada, 18.
  • Dedeler, H. (2008). Bir İşletmede İşyeri Fiziksel Risk Etmenlerinin Çalışanların Sağlığına Olan Etkisinin Saptanması Ve Değerlendirilmesi. Edirne.
  • EPA, U. (1974). Information on levels of environmental noise requisite to protect public health and welfare with an adequate margin of safety. Washington, D.C., USA.: U.S. Environmental Protection Agency,.
  • Erdoğan, A. A. (2016). Yaşlılık Döneminde İşitme Kaybı ve İşitme Kaybına Yaklaşımlar. Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care, 25-33.
  • Evans, G. W., & Lepore, S. J. (1993). Nonauditory Effects of Noise on Children: A Critical Review Vol. 10, No. 1. Children's Environments, 31-51.
  • ILO. (1977). Working Environment (Air Pollution, Noise and Vibration) Convention, 1977 (No. 148). Cenevre.
  • Kürklü, G., Görhan, G., & Burgan, H. İ. (2013). Çalışma Hayatında Gürültünün Etkisi Ve İnşaat Teknolojileri Değerlendirilmesi. SDU International Journal of Technologic Sciences, 22-35. Açısından
  • Özmen, A. (2014). Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik Hükümlerinin Uygulamalarıyla Açıklanması. Ankara. Ve Saha
  • Plomp, R. (1986). A Signal to Noise Ratio Model for the Speech Reception Threshold of the Hearing Impaired. Journal of Speech and Hearing Research 29, 146-152.
  • Reyner, A., & Home, J. A. (1995). Gender- and Age- Related Differences in Sleep Determined by Home-Recorded Sleep Logs and Actimetry From 400 Adults. American Sleep Disorders Association and Sleep Research Society, 127- 134.
  • T.C. Milli Eğitim Bakanlığı. (2012). Gürültünün Etkileri. Ankara.
  • T.C. Resmi Gazete. (2006, 5 31). Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu;. Başbakanlık Basımevi: http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home =http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2006/06/ 20060616.htm&main=http://www.resmigazete.g ov.tr/eskiler/2006/06/20060616.htm adresinden alındı
  • Toprak, R., & Aktürk, N. (2004). Gürültünün İnsan Sağlığı Üzerindeki Olumsuz Etkileri. Türk Hijyen Deneysel Biyoloji Dergisi, 49-58.
  • Tufaner, F. (2010). Türkiye’nin Çevresel Gürültü Denetim ve Yönetim Politikaları. Çankırı Araştırmaları Dergisi, 235.
  • Türk Dil Kurumu. (2006, Eylül 26). Güncel Türkçe Sözlük: TDK. T.C Atatürk kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu: http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gt s&arama=gts&guid=TDK.GTS.5bdb49e896f008 .96782881 adresinden alındı
  • Yağımlı, M., & Tozan, H. (2017). İş Sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitimi. İstanbul: Beta Yayınları.