Bir Futbol Takımında Programlarına Yerleştirilen Özel Egzersizlerin Antrenman Süreci Sonundaki Fleksibilite Değerlerine Etkisinin İncelenmesi

Gedik Üniversitesi Futbol Takımı ve Genç Kale Futbol Takımı öğrencilerini kapsamakta olan bu çalışmada deney yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntem sistematik bir yöntem kullanmak suretiyle, belli bir müdahalenin kontrol altına alınmış̧ koşullarda belli bir sorunun çözümünde ne derece etkili olacağını görmek için yapılmaktadır. Çalışmada 18-25 yaş arası erkek futbol takımı öğrencilerinin fleksibilite değerlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Örnekleme futbol branşından 30 kişi seçilmiştir. Çalışmada 8 haftalık esneklik programı sonunda Araştırma ve Kontrol Grubu olarak belirlenen iki gruptan elde edilen ölçümlere SPSS 17.0 programı ile çeşitli analizler uygulanmıştır. Anlamlı farklılık değerinin p<0,05 olarak kabul edildiği analizlerde Araştırma ve Kontrol gruplarının tanımlayıcı istatistik değerleri belirlendikten sonra iki grubun ön ve son test ilişkili ölçümlerinin karşılaştırılması için Wilcoxon Signed-Rank Testi ve gruplar arasındaki ön ve son test ölçümleri için de Mann Whitney U Testi uygulanmıştır. Çalışmada 8 hafta boyunca özel antrenman programı uygulanmış olan Gedik Üniversitesi Futbol Takımı grup içi ilk ve son test esneklik değerleri arasında anlamlı farklılık yer almasına (p<0,05) karşın, özel antrenman programı uygulanmamış olan Genç Kale Futbol Takımı’nda grup içi esneklik ilk ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Araştırma ve kontrol grupları arasındaki esneklik oranları ise, ön test esneklik ortalaması 29,200±6,6158, antrenmanlar sonrası son test esneklik ortalaması ise, 30,300±6,6600 olarak tespit edilmiştir. Bu araştırma sonucunda 18-25 yaş arası futbolcularda uygulanan esneklik egzersizlerinin flexibilite değerini geliştirmiş olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

futbol, esneklik, antrenman

___

  • Abad Cesar, C.C., Cuniyochib Rogerio, S., Kobal, Ronaldo, Gil Saulo, Pascoto Katia, Nakamura, Fabio, Y. ve Loturco İ. (2016). Effect Of Detraining On Body Composition, Vertical Jumping Ability and Sprint Performance in Young Elite Soccer Players, Rev Andal Med Deporte 9(3): 124–130.
  • Appleton, B. (1998). Stretching and Flexibility: Everything young ever wanted to know. http://www.bradapp.net/docs/rec/stretching/stretching.pdf (21/08/2020).
  • Arık MB. (2004). Medya Çağında Futbol ve Televizyon Arasındaki Kaçınılmaz İlişki: Top Ekranda. İstanbul: Salyangoz Yayınları.
  • Aslan, AK. (2014). Genç Futbolcularda Sekiz Haftalık “Core” Antrenmanın Denge ve Fonksiyonel Performans Üzerine Etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya: Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Aslan, CS. ve Karakollukçu, M. (2010). Sezon Öncesi Hazırlık Çalışmalarının Bir Süper Lig Takımının Seçilmiş Fiziksel Ve Fizyolojik Özelliklerine Etkileri, Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi VIII (2): 51-56.
  • Bandy, WD. ve Irıon, JM. (1994). The Effect Of Time On Static Stretch On The Flexibility Of The Hamstring Muscles, Physicial Theraphy 74(9): 845-850.Bompa, TO. (2011). Antrenman Kuramı ve Yöntemi: Dönemleme. 4. Baskı, Ankara: Spor Yayınevi ve Kitabevi, Ankara.
  • Borms J., Von Roy P., Satens Jp., Haentjents A. (1987). Optimal Duration Of Static Streching Exercises For improvement Of Coxo- Femoral Flexibility, Journal Sports Sci. 5: 39-47.
  • Christou MA., Smilios İ., Sotiropoulos, K., Volaklis KA., Pilianidis, T. and Tokmakidis, SP. (2006). Effects Of Resistance Training On The Physical Capacities Of Adolescent Soccer Players, Journal of Strength and Conditioning Research, 20(4): 783-791.
  • Çoknaz, H., Yıldırım, NÜ. ve Özengin, N. (2008). Artistik Cimnastikçilerde Farklı Germe Sürelerinin Performansa Etkisi, Sportmetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 6(3): 151-157.
  • Çolak, M., ve Çetin, E. (2010). Bayanlara Uygulanan Farklı Isınma Protokollerinin Eklem Hareket Genişliği Ve Esneklik Üzerine Etkileri, Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi 24(1): 1-8.
  • Doğan, G. (2015). Futbolculara Uygulanan Sekiz Haftalık Core Antrenmanının Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametreler Üzerine Etkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Durgun, D. (2007). Türkiye’de Sporun Gelişimi ve Değişen Kullanıcı Gereksinmelerini Karşılayıcı Yönde Modern Stadyum Yapılarının Temel Planlama Özellikleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Edirne: Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Erdoğan, İ. (2008). Futbol Ve Futbolu İnceleme Üzerine, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 26: 1-58.
  • Erpolat, M. (2007). Futbol Kalecilerinde Esneklik Özelliklerinin Tespiti Ve Değerlendirilmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya: Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.Feneıs, H. ve Dauber, W. (2001). Uluslar Arası Terimlerle Sistematik Resimli Anatomi Sözlüğü, çev: Yıldırım, M. ve Marur, T. İstanbul: Nobel ve Yüce Yayınları.Journal of Health and Sport Sciences(JHSS), Vol.4, No.1, 202113 Copyright © JHSS. All rights reserved.
  • Günay M., Erol AE. ve Savaş, S. (1994). Futbolculardaki Kuvvet, Esneklik-Çabukluk Ve Anaerobik Gücün Boy, Vücut Ağırlığı Ve Bazı Antropometrik Parametreler İle İlişkisi, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi 5(4): 3-11.
  • Harbili, S. (1999). Kuvvet Antrenmanlarının Vücut Kompozisyonu ve Bazı Hormonlar Üzerine Etkisi, Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya: Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.https://www.doktorfizik.com/agri-tedavisi/dizkireclenmesinde-hyaluronik-asit-tedavisi/ (20/08/2020).
  • Kalapotharakos, V.I., Strımpakos, N., Vıthaulka, I., Karvounıdıs, C., Dıamantopoulos, K., Kaprelı, E. (2006). Physiological Characteristics Of Elite Professional Soccer Teams Of Different Ranking, Journal of Sports Medicine and Physical Fitness 46: 515-519.
  • Karanfilci, M. (2014). Futbolda U 17 Yaş Profesyonel ve Amatör Altyapı Futbolcularının Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Koçak, M. Akkoyunlu, Y. ve Taşkın, H. (2005). 16-18 Yaş Grubu Futbolcularda Masajın Esneklik Üzerine Etkisi, Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 3(3): 105-109.
  • Neumann, D. (2010). Kinesiology of the MusculoskeletalSystem. Foundation for Physical Rehabilitation in, 2nd Edition, Missouri: Mosby, 28-44.
  • Özer, Ö. ve Kılınç, F. (2011). Elit Ferdi Ve Takım Sporcuların Kuvvet, Sürat Ve Esneklik Performanslarının Karşılaştırılması, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi 9(1): 360-371.
  • Rösch D., Hodgson R., Peterson L., Graf-Baumann T., Junge A., Dvorak J. ve et al (2000). Assessment and Evaluation Of Football Performance, The American Journal of Sports Medicine 28(5): 29-39.
  • Sevim, Y. (2010). Antrenman Bilgisi. 8. Baskı, Ankara: Pelin Ofset.
  • Sotiropoulos, A., Travlos, AK., Gissis, I., Souglis AG. ve Grezios, A. (2009). The Effect Of A 4-Week Training Regimen On Body Fat And Aerobic Capacity Of Professional Soccer Players During The Transition Period, Journal and Strength and Conditioning Research 23: 1697–1703.
  • Strudwıck, AJ., Reilly, T. ve Doran, D. (2002). Anthropometric and Fitness Profiles of Elite Players In Two Football Codes, Journal of Sports Medicine and Physical Fitness 42(2): 239-242.Toşur, Mehmet, AA. (2018). Futbolcuların Statülerine Göre Bazı Parametrelerinin Karşılaştırılması, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Antalya: Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Tumer. (2009). Anatomi Konu Kitabı: Lokomotor Sistem Anatomisi-1. TUS Hazırlık Kitabı.Wiktorsson-Moller, M., Oberg, B., Ekstrand, J. ve Gillquist, J. (1983). Effects Of Warming Up, Massage, And Stretching On Range Of Motion And Muscle Strength İn The Lower Extremity, Am Journal Sports Medicine 11(4): 249-252.
  • Yıldırım M. (2000). İnsan Anatomisi. 5. Baskı, İstanbul: Nobel Tıp Kitapevleri.
  • Yılmaz, E. (2014). 8-12 Yaş Çocuklara Uygulanan Yüzme Antrenmanlarının Fiziksel, Fizyolojik ve Bazı Biyomotorik Özelliklerine Etkisinin İncelenmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Yorulmaz, H. (2005). Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksek Okulunda Okuyan Öğrencilerin Bazı Fiziksel ve Biyomotorik Özelliklerinin Karşılaştırılması, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Edirne: Trakya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.