YAYIN ETİĞİ İHLALLERİ VE CEZALARINA ÖZET BİR BAKIŞ

Ülkemizde artan bilimsel çalışmaların sonucu uluslararası ya da ulusal birçok makale yayınlanmaktadır. Akademik atama ve yükseltme kriterlerinde, doçentlik başvurularında yayın şartlarının daha üst seviyelerde belirlenmesi de yayın yapmayı teşvik etmektedir. Artan bilimsel yayınlar beraberinde yayın etiği ihlallerinin de artışına neden olmaktadır. Bu makale ile yayın etiği ihlallerine dikkat çekmek amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Yayın Etiği

SUMMARY OVERVIEW OF PUBLICATION ETHICS VIOLATIONS AND PENALTY

Many international or national articles are published as a result of increasing scientific studies in our country. Determining the publication conditions at higher levels in academic appointment and promotion criteria and applications for associate professorship also encourages publication. Increasing scientific publications cause an increase in publication ethics violations. With this article, it is aimed to draw attention to the violations of publishing ethics.
Keywords:

publishing ethics,

___

  • KANSU E, RUACAN Ş. Research Ethics and Scientific Misconduct in Biomedical Research. Turk Kardiyol Dern Ars. 2002; 30 (12):763-767.
  • https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi.aspx (Erişim tarihiAğustos 2021]
  • https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2547.pdf [ Erişim Tarihi 30 Ağustos 2021]