Soliter Plazmositom İle Prezente Olan Genç Bir Multiple Myelom Olgusu

Multipl myeloma, kemik iliğini en sık tutan ve yaşlı popülâsyonda sık görülen lenfoproliferatif hastalıktır.Atipik plazma hücrelerinden oluşan hematolojik malign bir tümördür. Multiple myelomlu hastaların 30 yaşından gençolması ileri derecede nadirdir ve yaklaşık %2 hasta 40 yaş altındadır. Ekstramedüller plazmositom ise tüm plazma hücreli neoplazilerin %3’üdür. Otuz yaşında erkek hasta, göğüs ağrısı şikayetiyle 2 ay önce bir sağlık merkezine başvurmuş. İlk muayenesinde belirgin bulgu saptanmayan olguya, kas spazmı nedeniyle kas gevşetici ve ağrı kesici reçete edilerek gönderilmiş. Fakat dirençli göğüs ağrısı nedeniyle merkezimize başvuran hasta, tekrar tetkik edildi. Hastanın direkt grafilerinde ve bilgisayarlı tomografisinde multiple litik lezyonlar ve sağ göğüs duvarında yumşak doku kitlesi saptanan hasta, multiple myeloma ön tanısı ile ileri merkeze yönlendirildi. Biyopsi ile radyolojik tanı doğrulanan olgu, otolog kemik iliği nakil programına alınmıştır. Multiple myelom erişikin yaş hastalığı olmasına rağmen, genç hastalarda da nadiren görülebilmektedir. Bu nedenle göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran genç hastaların ayırıcı tanısında mutlaka multiple myeloma gibi hastalıklar da düşünülmeli, gerekli radyolojik ve laboratuar incelemeleri yapılmalıdır.

___

  • Oymak F.S, Karaman A, Soyuer I ve ark. Multipl Miyelomada Akciğer ve Göğüs Duvarı Tutulumu Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2003; 51:27–32.
  • Kocaeli H, Köseoğlu B.G, Bilgiç B. Mandibulada Multiple Myeloma (İki Olgu Sunumu) A.Ü. Diş Hek. Fak. Derg 2005; 32:135–145.
  • Moravcová J, Rulcová J, Poláková K.M, Klamová H. Bortezomib in combination with dexamethasone for a young multiple myeloma with t(8; 14). Leukemia Research 2009; 33:565– 600.
  • Hatlaş H, Küllü S, Ramadan S.S, Öztürk A, Gürsan N. Memede Plazmositom (Olgu Sunumu) The Eurasian Journal of Medicine EAJM Aralık 2007; 39;224–226
  • Alkan Ö, Kızılkılıç E, Yıldırım T ve ark. Multipl Myelomda İntrakranial Tutulum Türk Nöroloji Dergisi 2008; 5:328–332.
  • Angtuaco EJ, Fassas AB, Walker R, Sethi R, Barlogie B. Multiple myeloma: clinical review and diagnostic imaging. Radiology. 2004; 231:11-23