Gebelikte Doğum Korkusu ve Etkileyen Faktörler

Amaç: Araştırma gebe kadınların doğum korkularını ve bu korkuları etkileyen faktörlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımda yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kadın hastalıkları ve doğum polikliniğinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 203 gebe dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında gebelerin sosyodemografik özelliklerini belirleyen tanılama formu ve doğum korkusunu değerlendiren Wijma Doğum Beklentisi/ Deneyimi Ölçeği- A Versiyonu kullanılmıştır. Veriler SPSS 20,0 programında tanımlayıcı istatistikler, Student t-testi, Ki-Kare ve Mann Whitney U analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 28,36±4,85 olup, %42,8'inin üniversite mezunu ve %64,9'unun gelir düzeyi gider düzeyine eşit olduğu saptanmıştır. Araştırmada gebelerin doğum korkusu puan ortalamasının 52,48±15,70 olduğu belirlenmiştir. Gebelerin bulundukları trimester dönemleri, gebelikte eşinden destek alma, daha önce gebelik geçirme durumları ile doğum korkusu puan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte canlı doğum sayısı, önceki doğum şekli ve doğum öncesi gebelik ve doğum ile ilgili bilgi alma durumları arasında Wijma Doğum Beklentisi/ Deneyimi Ölçeği puan ortalamaları arasındaki ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Araştırmada, gebelerin doğum korkusu düzeyleri yüksek bulunmuştur. Yaşı daha genç olan, eğitim seviyesi yüksek, geliri giderinden az olduğunu ifade eden, gebelerde de doğum korkusu yüksek, ilk gebeliği olan, eşinden fiziksel ya da duygusal destek alamadığını ifade eden ve ikinci trimesterde olan kadınların doğum korkusunun daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca çalışmada sağlık profesyonelleri tarafından verilen eğitim ile kadınların doğum korkusunun azaldığı saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler:

doğum, gebelik, korku

Fear of Birth in Pregnancy and Affecting Factors

Aim: The research was carried out in a descriptive and relationship seeking design in order to determine the birth fears of pregnant women and the factors affecting them. Materials and Material and Methods: The study was carried out in the gynecology outpatient clinic of Muğla Sıtkı Koçman University Training and Research Hospital. 203 pregnant women were included in the study. The diagnostic form determining the sociodemographic characteristics of the pregnant women and the Wijma Birth Expectation / Experience Scale-A Version, which evaluates the fear of birth, were used to collect the data. The data were evaluated using descriptive statistics, Student t-test, Chi-Square and Mann Whitney U analyzes in the SPSS 20.0 program. Results: In the study, it was determined that the mean score of the pregnant women for the fear of delivery was 52.48 ± 15.70. A significant relationship was found between the trimester periods of the pregnant women, the support from the father during pregnancy, the previous pregnancy, and the mean scores of the fear of birth. Conclusion: The fear of delivery of pregnant women was found to be high in the study. It has been determined that women who are younger, have a high education level, have a higher income than their expenses, have a high fear of childbirth, have a first pregnancy, cannot receive physical or emotional support from their spouses, and are in the second trimester have higher fear of childbirth.

___

  • Referans 1 1. İsbir GG, Serçekuş P. The effects of intrapartum supportive care on fear of delivery and labor outcomes: A single-blind randomized controlled trial. JNR 2017; 25(2):112-9. Referans 2 Mortazavi F, Agah J. Childbirth Fear and Associated Factors in a Sample of Pregnant Iranian Women. OMJ 2018; 33(6):497-505.
Sağlık Bilimlerinde Değer-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2022
  • Yayıncı: Düzce Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Nadir bir İnme: Serebral Venöz-Sinüs Trombozu; Acil Serviste bir Vaka Serisi ve Literatür Derlemesi

Selahattin GÜRÜ, Begüm ÜZER, Hüseyin Avni DEMİR, Sezer EŞFER, Mehmet Akif KARAMERCAN

COVID-19 Tanısı Alan Hastaların Bakteriyel Kültür Örneklerindeki Üremelerin ve Antibiyotik Duyarlılıklarının İncelenmesi

Yeliz TANRIVERDİ ÇAYCI, Zeliha SEYFİ, Demet GÜR VURAL, Kemal BİLGİN, Asuman BİRİNCİ

Okul Sporlarına Katılan Ortaokul Öğrencilerinin Duygusal Zeka Düzeyleri

Rumeysa ALPER, Gülsen ÖZCAN

COVID-19 Pandemisinin Yenidoğan Tarama Programı Hizmetleri Üzerine Etkileri

Semiha ÇAKMAK, Yasin YILDIZ, Mehmet Kenan KANBUROĞLU

Toll Benzeri Reseptörler’in Periodontal Hastalık Patogenezindeki Rolü

Zeynep AKGÜL, Şadiye GÜNPINAR

Şizofreni Tanısı ile Takip Edilen Hastalara Bakım Verenlerin Hastalığa Verdikleri Anlam ve Kullandıkları Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yöntemlerinin Belirlenmesi

Necla KUNDAKCI, Aysel KARACA

Trombosit Lenfosit Oranı ile Koryoamniyonit ve Yenidoğan Morbiditeleri Arasındaki İlişki

Musa SİLAHLI

Abdominal Ateşli Silah Yaralanması Nedeniyle Opere Edilen Çocuk Hastaların Klinik Özellikleri: Bir Somali Deneyimi

Adem KÜÇÜK, Abdishakur Mohamed ABDİ, Shukri Said MOHAMED, Abdullahi Yusuf ALİ, Mesut Kayse ADAM

Sağlık Çalışanlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Yeterlilik Algısının Değerlendirilmesi

Funda KOCAAY, Burcu KÜÇÜK BİÇER

Bifosfonatlar ve Çenelerde Görülen Osteonekroz

Büşra TANRIKOL, Güldane MAĞAT