ÇEVRESEL OLARAK ASBESTE MARUZ KALAN KİŞİLERİN LENFOSİTLERİNDEKİ NÜKLEER BÖLÜNME İNDEKSİ (NDI) DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ

Asbest minerallerine maruziyet; akciğer kanseri, malign plevral mezotelyoma ve çeşitli organlardaki kanser vakalarını içeren ciddi sağlık etkilerinin geniş bir çeşitliliği ile ilişkilidir. Türkiye’de pek çok bölgede asbest bulunmaktadır. Bu bölgelerden biri olan Doğanlı Köyü’nde yaşayan ve hemen hemen doğduğundan beri asbeste maruz kalan kişilerin lenfositlerinde Nükleer Bölünme İndeksi (NDI) oranları değerlendirildi. Doğanlı Köyü’nde yaşayan, yaklaşık 30-70 yaşları arasında her iki cinsiyetten 30 hastanın periferik kanları alındı. Yaş, cinsiyet, ve sosyoekonomik bakımdan aynı olan Kayseri’ye bağlı bir köyden 25 kişi de kontrol grubu olarak kullanıldı. Alınan kan örnekleri, %25 fetal kalf serum ve fitohemaglutinin içeren Ham’s F-10 medyumlarına ekildi. 44. saatte Sitokalazin-B (Cyt-B) eklenerek, binükleer hücreler elde edildi. 72 saatlik kültür sonunda preparatlar rutin işlemlerle hazırlandı. Elde edilen preparatlar mikroskopta incelenerek, 1000 tane bir çekirdekli (mononükleer) hücre sayılırken aynı zamanda iki çekirdekli, üç çekirdekli, dört çekirdekli (binükleer, trinükleer ve tetranükleer) her bir hücre kaydedildi ve NDI değerleri hesaplandı. Bu çalışmada, asbeste maruz kalan kişilerin ve kontrol kişilerin NDI değerleri arasında fark bulundu (p=0.001). Sonuç olarak, her iki grup kişilerin NDI değerleri arasında anlamlı fark bulunması asbest maruziyetinin akciğer kanseri ve malign plevral mezotelyoma (MPM) ile olan ilişkisini desteklemektedir

Investigation of Uclear Division Index (NDI) in lymphocytes of People who are Environmentally Exposed to Asbestos

Exposure to asbestos minerals has been associated with a wide variety of adverse health effects including lung cancer, malign pleural mesothelioma, and cancer of other organs. There are asbestos deposits in many regions of Turkey. People in the village of Doğanlı (one of those regions) have been exposed to asbestos all their lives. These people’s Nuclear Division Index (NDI) rations in their lymphocytes were evaluated. Peripheral blood samples were taken from 30 subjects who live in Doğanlı village, age range 30-70, from each gender. Twenty-five people of the same age, sex and socioeconomic group from a village near Kayseri were used as a control group. Blood samples were cultured in Ham’s F-10 medium, which consists of 25% fetal calf serum and phytohemaglutinin. At 44th hour for binucleated cells, Cytochalasin-B (Cyt-B) was added to cultures. After incubation of 72 hours, the slides were prepared according to routine methods. One thousand mononucleated cells were scored for the NDI rations by microscope on slides. At the same time each cell that has two nucleus, three nucleus and four nucleus (binucleated, trinucleated and tetranucleated) were scored and the NDI rations were calculated. In this study, there were significant differences between the NDI values of people who were exposed to asbestos and people in the control group (p=0.001). As a result, these significant differences between the NDI values support that exposure to asbestos is associated with lung cancer and malign pleural mesothelioma (MPM)

___

  • Barış Yİ. Asbestos And Erionite Related Chest Diseases. Semih Ofset, Ankara 1987, pp 36- 102.
  • Kılıçaslan Z. Mesleksel ve Çevresel Akciğer Hastalıkları. " Akciğer Hastalıkları " Arseven O ( Editör ). Alemdar Ofset, İstanbul 2002, ss 371-405.
  • Ulusu E. and Yılmaz S. Türkiye’de Asbest Envanteri. MTA Enst. Yayınları, MTA Enst. Matbaası, Ankara 1975, No:157.
  • Yılmaz UM, Utkaner G, Yalnız E, Kumcuoğlu Z. Computed tomographic findings of environmental asbestos-related malignant pleural mesothelioma. Respirology 1998, 3: 33- 38.
  • Yazıcıoğlu S, İlçayto R, Balcı K, et al. Pleural calcification, pleural mesotheliomas, and bronchial cancers caused by tremolite dust. Thorax 1980, 35: 564-569.
  • Fenech M. The advantages and disadvantages of the cytokinesis-block micronucleus method. Mutat Res1997, 392: 11-18.
  • Özesmi M, Demir R, Topcu FO, et al. Doğanlı Köyü (Yıldızeli/Sivas) halkında plevral kalsifikasyon sıklığı ve sebebi. Tüberküloz ve Toraks 1991, 39: ss 47-50.
  • Fenech M. The cytokinesis-block micronucleus technique: A detailed description of the method and its application to genotoxicity studies in human populations. Mutat Res 1993, 285: 35- 44.
  • Keshava C, Keshava N, Whong W-Z, et al. Inhibition of methotrexate-Induced chromosomal damage by vanillin and chlorophyllin in V79 cells. Teratogenesis, Carsinogenesis and Mutagenesis 1997/98, 17: 313-326.
  • Demiroğlu H. Hazards of white asbestos. Lancet 1998, 352: 322-323.
Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-3655
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1993
  • Yayıncı: Prof.Dr. Aykut ÖZDARENDELİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

BİR SPOR MERKEZİNE KAYITLI OLAN KADINLARIN SAĞLIK-HASTALIK KAVRAMLARI İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ VE SAĞLIK ARAMA DAVRANIŞLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Dilek ASLAN, Güledal BOZTAŞ, Eylem KILIÇ, İlay ÖZTÜRK, Kadriye ERKAN, Leman GÜNBEY, Mücahit BALCI, Levent AKIN

SODYUM BİKARBONAT ALIMININ FARKLI YÜKSEKLİKLERDE YAPILAN YOĞUN ANAEROBİK EGZERSİZLERE ERGOJENİK ETKİSİ

Feyzullah KOCA, Cem SÜER, Emre EROL

ÇEVRESEL OLARAK ASBESTE MARUZ KALAN KİŞİLERİN LENFOSİTLERİNDEKİ NÜKLEER BÖLÜNME İNDEKSİ (NDI) DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ

Münevver BARAN, Hamiyet Dönmez ALTUNTAŞ, F.sema OYMAK, Zuhal HAMURCU, Nalan İMAMOĞLU, Halil DEMİRTAŞ

KAYSERİ YÖRESİNDE SIĞIR VE KOYUNLARDA KENE TÜRLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Mehmet YAY, Süleyman YAZAR, Levent AYDIN, İzzet ŞAHİN

Sodyum bikarbonat alımının farklı yüksekliklerde yapılan yoğun anaerobik egzersizlere ergojenik etkisi

Feyzullah KOCA, Cem SÜER, Emre EROL

MESANE KANSERLİ DOKU KÜLTÜRLERİNDEKİ MİKRONÜKLEUS ÜZERİNE PROPOLİS VE MİTOMİSİN-C’NİN ETKİLERİ

Halil Erhan EROĞLU, Atilla TATLIŞEN, Yusuf ÖZKUL

SIÇAN PREFRONTAL KORTEKSİNDE FORMALDEHİT MARUZİYETİYLE OLUŞAN OKSİDATİF HASARA KARŞI MELATONİN HORMONUNUN KORUYUCU ETKİSİ

İlter KUŞ, İsmail ZARARSIZ, H.ramazan YILMAZ, Aslı Özdem TÜRKOĞLU, Hıdır PEKMEZ, Mustafa SARSILMAZ

HOMOSİSTİNÜRİDE ANESTEZİK YAKLAŞIM

Berrin IŞIK, Mustafa ARSLAN, Nedim ÇEKMEN

TAVŞANLARDA FLOR UYGULAMASININ BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Nazmi ÇETİN, Ali BİLGİLİ, Gökhan ERASLAN, Ali KOYU

Mesane kanserli doku kültürlerindeki mikronükleus üzerine propolis ve mitomisin-C'nin etkileri

Halil Erhan EROĞLU, Atilla TATLIŞEN, Yusuf ÖZKUL