Sağlık hizmetlerinde yenilikçi finansman sistemleri açısından şartlı nakit transferi programı

OzetBu makalenin temel amacı “Şartlı nakit transferi sağlık için ne anlam ifade ediyor?” sorusuna yanıt vermektir. Bu açıdan sağlık politikası, sağlık ekonomisi, etik yaklaşımlar ve adalet ilkesi gibi temel kavramlar ile ilgili ve alan yazında çok az işlenmiş bir konu olan “şartlı nakit transferi” konusunun dünya ve Türkiye’deki yansımaları ortaya konulacaktır. Şartlı nakit transferi, yoksul insanlara hedeflenen davranış şartlarını yerine getirtmek amacıyla onlara nakit desteği sağlamayı amaçlamaktadır. Bu şartlar çocukların okul kaydından, aşılama ve hamile kadınların sağlık hizmetlerinden düzenli faydalanması gibi durumları kapsamaktadır. Bu program öncelikli olarak yoksulluğu azaltma amaçlı yeni bir sosyal program türü olarak görülmektedir. “Şartlı nakit transferi” konusunda bütün paydaşların (Hükümet, vatandaş, çalışanlar, yöneticiler, politikacılar ve konu ile ilgili diğer paydaşlar) yararlanabileceği temel bir metin hazırlamak üzere hazırlanan bu çalışma derleme metodolojisi kullanılarak hazırlanmıştır.

An example of innovative financing system in healthcare: conditional cash transfer

AbstractMain purpose of this article is to answer question of “What does conditional cash transfer mean?”. From this perspective, implications of conditional cash transfers, which is related with health policy, health economy, ethical approaches and rarely discussed in healthcare, in Turkey and the World were pointed out. Conditional cash transfer aims to provide cash in order to achieve specific attitudes of poor people. These specific attitudes can be from vaccination, healthcare usage of pregnant women to children enrollment in schools. This program is seen as a social program aiming to decrease poverty. This study, from which all shareholders of conditional cash transfer (government, citizens, personnel, managers, politicians and other shareholders related with the subject) can benefit, is a compilation.

___

  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (2012), Türkiye’de Uygulanan Şartlı Nakit Transferi Programının Fayda Sahipleri Üzerindeki Etkisinin Nitel Ve Nicel Olarak Ölçülmesi Projesi Final Raporu, Ankara.
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (2014) Türkiye’de Şartlı Nakit Transferi Programının İyileştirilmesine Yönelik Politika Belgesi, Ankara.
  • Adato M., Hoddinott J. (2007) Conditional Cash Transfer Programs A “Magic Bullet” For Reducing Poverty?, 2020 Focus Brief On The World’s Poor And Hungry People, International Food Policy Research Institute.
  • Atabey, S.E.(2016), Sağlık Sistemleri ve Sağlık Politikası, Gazi Kitabevi, 2.Baskı, Ankara
  • Bülez, A.(2013), Erciş’te sosyal riski azaltma projesi kapsamında şartlı nakit transferi alan kadınların mediko- sosyal durumları ve şartlı nakit transferi alma koşullarının değerlendirilmesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van
  • Coady, D., M. Grosh ve Hoddinott J. (2004), “Targeting of Transfers in Developing Countries: Review of Lessons and Experiences”, World Bank Social Protection Papers,Washington, D.C.
  • Doetinchem O., Xu K., Carrin G., (2008) Conditional Cash Transfers: What’s İn İt For Health?, World Health Organizations, Geneva.
  • Durairaj V., R. Sinha S., B. Evans D., Carrin G., (2009) Shaping National Health Financing Systems: Can Micro- Banking Contribute? World Health Organizations, Geneva.
  • Esenyel, C., (2009) Türkiye’de ve Dünyada Şartlı Nakit Transferi Uygulamaları
  • T.C.Başbakanlik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardım Uzmanlık Tezi, Ankara
  • Heinrich, Carolyn J. (2007), “Demand and Supply-Side Determinants of Conditional Cash Transfer Program Effectiveness.”. World Development, 2007, 35, 121-143.
  • https://www.avrupa.info.tr/tr/pr/ab-ve-unicef-sartli- nakit-transferiyle-turkiyede-binlerce-siginmaci-cocuga- ulasacak-927
  • h t t p s : / / t e z . y o k . g o v . t r / U l u s a l T e z M e r k e z i / tezSorguSonucYeni.jsp
  • h t t p : / / w w w . a i l e . g o v . t r / data/58b58e4c691407119c139239/2016%20%20 Faaliyet%20Raporu.pdf (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Faaliyet Raporu, 2016)
  • Kaya, İ.,(2008), Yoksullukla mücadelede eğitimin rolü: Şartlı nakit transferi-ŞNT örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Isparta
  • Kokcu, P.V.(2012), Refah devletinin dönüşümü bağlamında şartlı nakit transferi uygulaması, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara
  • Kurnaz, Ş.A.(2010), Yoksullukla mücadelede şartlı nakit transferi programının değerlendirilmesi Keçiören örneği, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Hizmetler Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara
  • Ledgerwood J. (2000) Sustainable Banking With The Poor Microfinance Handbook An Institutional And Financial Perspective, The World Bank, Washington, D.C.
  • Lindsay J. (2010) An Evaluation on the Effectiveness of Micro Finance Institutions, SPEA Honors Thesis.
  • Ortakkaya, A.F.(2009), Türkiye’deki şartlı nakit transferi programı başvuruları ve hak sahibi hane sayıları için çok değişkenli zaman serisi modellemesi, ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara
  • Rawlings, L., B. ve de la B., Bénédicte (2006), “Examining Conditional Cash Transfer Programs: A Role for Increased Social Inclusion?” The World Bank, Social Protection Discussion Paper No: 0603, Washington, D.C.
  • Uzun, C.B.(2011), Türkiye’de şartlı nakit transferi yardımlarını etkileyen faktörlerin lojistik regresyon analiziyle tahmini, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ekonometri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara
  • Yoloğlu, A.C.(2004), Yoksulluğu giderme için uygulanan yapabilir kılma stratejilerinin eleştirel bir değerlendirilmesi: Türkiye’de uygulanan şartlı nakit transferi programı örneği, ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara
Sağlık Akademisyenleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-7472
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Dünya Kongre
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hekim ve Hemşirelerin Lisansifikasyonu: Ülke Gereksinimlerinin Karşılaştırılması

Hediye Seval AKGÜN, A.f. AL-ASSAF

Sağlık çalışanlarının hasta güvenliği kültürü algılarının değerlendirilmesi: üniversite hastanesi örneği

Seda BEHLÜL, Özgü BAYRAKTAR

Talasemi Hastalığında Preimplantasyon Genetik Tanı ve Tedavisinin Geri Ödeme Kapsamına Alınmasının Değerlendirilmesi

Elif Güler KAZANCI, Güven BEKTEMÜR, Selim BENER, Umut BEYLİK

Sağlık hizmet kalitesinin iyileştirilmesi için klinik kalite ölçümü

Keziban AVCI

Sağlık Hizmetleri Pazarlamasının Diğer Pazarlama Dalları İçindeki Yeri ve Önemi

Gül Banu Dayanç KIYAT, Halil ŞİMŞEK, Bünyamin ÖZGÜLEŞ

İnsülin tedavisi görmekte olan diyabetik hastaların tedavilerine ilişkin bilgi ve düşüncelerinin belirlenmesi

Bedriye POLAT, Fügen ÖZCANARSLAN, Feray Kabalcıoğlu BUCAK

Yetim İlaçların (Orphan Drugs-Nadir Hastalıklarda Kullanılan İlaçlar) Türkiye’de ve Dünyadaki Durumu

Ece DOĞUÇ

Kalite sistemi ve bilgi güvenliği sistemlerinin hasta güvenliği üzerine etkisi: bir üniversite hastanesi uygulaması

Hüseyin ERİŞ, Suzan HAVLİOĞLU, Nebiye DONİ

Sağlık hizmetlerinde yenilikçi finansman sistemleri açısından şartlı nakit transferi programı

Fatih ORHAN, Şemsettin VAROL, Selahattin TUNCER, Bünyamin ÖZGÜLEŞ

Y kuşağı hasta kabul yetkililerinin beklentileri üzerine nitel bir araştırma: iki farklı kamu hastanesi örneği

Hatice Nilay GEMLİK, Gülcan HOSER, Ayşenur YILDIZ, Gülfer BEKTAŞ