Kanser Hastaları İçin Psikososyal Destek Hizmetleri: Olgu sunumu

Kanser dünyada temel bir sağlık sorunudur ve kronik bir hastalıktır. Kanser hastaları ve aileleri; sosyal izolasyon, rol değişiklikleri ve para sorunları ile sonuçlanan, acil yardım gerektiren  bir kriz yaşarlar. Psikososyal bakımın tıbbi bakım ile birlikte gerekli olmasının nedeni de budur. 1970'li yıllardan bu yana sağlık profesyonellerinin bakımın psikososyal yönlerine önem vermesi gerektiği belirtilmektedir. Hastalar ve aileleri ile çok daha fazla zaman geçiren bir mesleğin üyeleri olarak hemşireler; psikososyal bakımın, hastaların ve ailelerinin yaşam kalitesini artıran bir faktör  olduğunu hesaba katmalıdırlar. Bu çalışmanın amacı, T hücreli ALL klinik tanısı ile izlenen bir hastanın yakını ile baş etme konusunda, psikososyal destek birimi hemşirelerinin kosültasyon-liyezon hizmetlerinin klinik hemşirelere etkisini sunmaktır.

Psychosocial Support Services For Cancer Patients: Case Report

Cancer is chronic disease which is a basic health problem in the world. Cancer patients and their families  experience  a crisis which is needed emergent help and results  with social isolation, role changes and Money problems. That’s why psychosocial care is essential together with medical care. Aim of this study is to explore the impact of Psychosocial Oncology Department nurses’ consultation-liason nursing services which pursued by two nurses who of one has Phd in psychiatry nursing to clinical nurses trying to cope with a patient and his wife who have Tcell-ALL diagnose at a university hospital constructed in the capital of Turkey.

___

  • Dawber, C. (2013). Reflective practice groups for nurses: a consultation liaison psychiatry nursing initiative: part 1--The model. Int J Ment Health Nurs, 22(2), 135-144. doi:10.1111/j.1447-0349.2012.00839.x
  • KOCAMAN, N. (2005). KONSÜLTASYON LİYEZON PSİKİYATRİSİ HEMŞİRELİĞİ ve ROLÜ. Journal of anatolia Nursing and Health Sciences, 8(3), 107-118.
  • ÖZBAŞ, D., & BUZLU, S. (2011). geçmişten günümüze psikiyatri hemşireliği. İ.Ü.F.N. Hem. Derg, 19(3), 187-193.