Nüzhet Erman, Harran Üniversitesi şiiri, Üniversitenin kurulumu ve Şanlıurfa’da çıkan Harran Dergisi

Nüzhet Erman, 28 Nisan 1926’da İstanbul’da doğmuştur. Mülkiye ve hukuk fakültelerini bitirmiştir. Kaymakamlık, valilik yapmış, aynı zamanda şiirler yazmıştır. Erman işi dolayısı ile pek çok şehir gezmiştir. Doğu şehirlerini gezerken buraların fakirliğini, geri kalmışlığını görüp şiirlerine konu edinmiştir. Harran Üniversitesi onun Şanlıurfa hakkında yazdığı şiiridir. İlk olarak Hem Hürriyet Hem Ekmek adlı şiir kitabında yayımlanmıştır. Bu şiir daha sonra Urfa’da çıkan Harran dergisinde yayımlanmıştır. Harran dergisi 11 Nisan 1979 tarihinde yayın hayatına başlamıştır. Dergi 1995 yılı ve 60. sayıya kadar yayın hayatını sürdürmüştür. Şehrin en uzun soluklu dergilerinden biri olmuştur. Harran dergisinde yerel ve ulusal pek çok yazar araştırmalar, incelemeler, şiirler, şehir ve kültürü hakkında makaleler yayımlamışlardır. 1974 yılında Urfa’da Harran Üniversitesi adıyla bir üniversitenin kurulması için “Harran Üniversitesi’ni Kurma Derneği” kurulmuştur. Bu dernek, vali ve siyasilerin de yardımıyla Harran Üniversitesi’nin kuruluş çalışmalarını hızlandırmıştır. Dönemin sanat, kültür, entelektüel insanları bu dernekte üniversitenin kuruluşu için çalışmışlardır. Nüzhet Erman’ın Harran Üniversitesi şiiri önce şehrin olumsuzluklarını anlatır. Urfa eski ilim yuvası olma halini kaybetmiştir. Her yer kıraçtır, savaşlar, kavgalar, ayrımcılık hiç bitmemektedir. Kız çocukları hep aşağılanır. Erkekler önemsenir. Su ve yeşillik çok azdır. Güneş ve sıcaklık hayatı uyuşturmuştur. İnsanlar sürekli bir geçim derdindedirler. En önemli meseleleri karınlarını doyurmaktır. Erman bu olumsuzlukların çözümünü eğitimde görür. Bu kötü talih ancak eğitim ile aşılabilir. Bunun için Erman, Urfa’da Harran Üniversitesi adıyla bir üniversite kurulmasını ister. Ancak bu üniversitenin eğitimi sayesinde Urfa cahillikten kurtulup eski ilim, kültür ve zenginliğine ulaşabilecektir. Erman’ın 1974 yılında, Hem Hürriyet Hem Ekmek kitabında bulunan, fütürist bir sezgiyle yayımladığı Harran Üniversitesi adlı şiirinde Urfa’da açılmasını istediği üniversite, 1992 yılında aynı isim ile kurulmuştur.

___

  • Aras, S. (2011). Nüzhet Erman Hayatı Sanatı Eserleri, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Ahi Evran Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırşehir.
  • Çınarlı, M. (1979). Sanatçı Dostlarım, İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  • Ekinci, A. (2013). Harran Üniversitesi, 20. Yıl Hatıra Kitabı. Ankara: HRÜ Basın-Yayın Birimi.
  • Emiroğlu, Ö. (2000). Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Hisar Topluluğu ve Edebî Faaliyetleri, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Erman, N. (1974). Hem Ekmek Hem Hürriyet, Ankara: Bilgi Basımevi.
  • Güler, A. (2014). Nüzhet Erman, Hayatı, Sanatı ve Şiirleri, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü: Gaziantep.
  • Harman, Ö. F. (2000). TDV İslâm Ansiklopedisi, İbrahim, 21.C., İstanbul.
  • Immich, F. E. (2019). Ölüm Herşeyi Silmez, Ankara: Dorlion Yayınları.
  • İsimsiz, (1979). Harran Kültür ve Folklor Dergisi, Şanlıurfa: Güneydoğu Matbaası.
  • İsimsiz, http://nuzheterman.com/
  • Kürkçüoğlu, A. C. (2013). Harran Üniversitesi, 20. Yıl Hatıra Kitabı. Ankara: HRÜ Basın-Yayın Birimi.
  • Yetiş, K. (2007). Dönemler ve Problemler Aynasında Türk Edebiyatı, İstanbul: Kitabevi.