MUHASEBECİ ADAYLARININ MUHASEBE MESLEĞİNE YÖNELİK KAYGILARININ İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmanın amacı, Yükseköğretim kurumları öğrencileri ve SMMM bürolarında çalışan ancak mesleki yeterlilik belgesine henüz sahip olmayan Muhasebe meslek elemanlarının Muhasebe mesleğine yönelik kaygılarının; öğrenci veya çalışan, cinsiyet, yaş, bölüm, öğrenim türü gibi faktörlerden ve ortaöğretimde Muhasebe türü dersler alma, yakın çevrelerinde Muhasebe mesleği ile uğraşanın varlığı durumlarından etkilenip etkilenmediğini araştırmaktır. Araştırma zaman, maliyet gibi etkenlerden dolayı Adıyaman ili ile sınırlı tutulmuştur. Araştırma, Adıyaman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri ve Adıyaman’da faaliyet gösteren SMMM büro çalışanlarından oluşan 402 kişi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada veri toplamak üzere ‘anket’ yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada 5’li Likert Yöntemine göre hazırlanılmış anket formundan yararlanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 programı ile analiz edilmiştir. Anket önermelerine Frekans analizi yapılmış, Bağımsız T testi analizi ve Tek Yönlü Anova testi uygulanmıştır. Anket önermelerine uygulanan frekans analizi ile önermelerinin aritmetik ortalamaları ve faktör ortalamaları belirlenmiştir. Ortalaması en yüksek ve düşük üç önermeye katılan ve katılmayanların çeşitli değişkenlere göre tespiti yapılmıştır. Analiz sonuçları Muhasebe mesleğine yönelik kaygının sınıf düzeyi faktöründen ve ortaöğretimde Muhasebe türü dersler alma durumundan etkilendiğini göstermektedir. Çalışmanın sonunda Muhasebe mesleğine yönelik kaygı taşıyan bireylerin kaygılarını azaltmak amacı taşıyan öneriler belirtilmiştir.

A Research on Investigation of Accounting Candidates’ Concern About the Accounting Profession

The purpose of this study is to investigate whether the concerns of accounting professionals who work in the offices of CPA but who does not have a certificate of professional qualification and higher education institutions students are affected by factors such as student or employee, gender, age, department, type of education, and state of accounting courses in high school, presence of an accountant in the family. Research has been limited to Adiyaman province due to time and cost factors. The research was carried out at Adiyaman University, Adiyaman University Vocational School of Social Sciences, CPA offices in Adiyaman and 402 people participated in the research. Survey method was preferred in the study with the aim of collecting data. Survey form was used in the research that 5 points likert type scale are prepared according to. Data reached were analyzed with SPSS 22 program. Frequency analysis was performed on survey propositions, the Independent T test and the one-way ANOVA test were applied to the survey propositions. Arithmetic averages of propositions and factor averages were determined by frequency analysis. The average of the three highest and lowest propositions were determined according to various variables. The analysis shows the results that accounting education in high school and class degree at university affect the anxiety toward accounting profession. At the end of the study, recommendations were made to reduce the concerns of individuals concerned about the accounting profession.

___

  • Aydemir, O. (2015). “Muhasebe Meslek Mensuplarının Karşılaştıkları Sorunlar ve Beklentiler.” Muhasebe ve Finansman Dergisi, (67).
  • Chen, B. H. Hsu, M. S., & Chen, M. H. (2013). The Relationship Between Learning Attitude And Anxiety İn Accounting Classes: The Case Of Hospitality Management University Students İn Taiwan. Quality & Quantity, 47(5), 2815-2827.
  • Duman, H. Apak, İ. Yücenurşen, M., ve Peker, A. A. (2015). Determining The Anxieties Of Accounting Education Students: A Sample Of Aksaray University. Procedia-Social And Behavioral Sciences, 174, 1834-1840.
  • Dursun, S. ve Karagün, E. (2012). “Öğretmen Adaylarının Mesleki Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi: Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Son Sınıf Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma.” Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (24).
  • Franco, A. & Roach, S. S. (2017). Factors That Determine Accounting Anxiety Among Users Of English As A Second Language Within An International MBA Program. International Journal Of Learning, Teaching And Educational Research, 16(1), 22-37.
  • Gökgöz, Ö. G. A. ve Zeytin, Ö. G. M. (2012). “Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Faaliyetlerinde Karşılaştıkları Sorunlar Ve Beklentileri: Bilecik ve Yalova İlleri Uygulaması.” Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(1).
  • Malgwi, C. A. (2004). Determinants Of Accounting Anxiety In Business Students. Journal Of College Teaching & Learning (TLC), 1(2).
  • Özdemir, İ. (2014). “Muhasebe Dersi Alan Ön lisans ve Lisans Öğrencilerinin Derse Yönelik Tutumlarının Tespiti: Ege Bölgesinde Bir Uygulama.” Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7 (1).
  • Paça, M. ve Karavardar, A. (2019). “Muhasebe Dersine İlişkin Algı ve Kaygı: Giresun Üniversitesi İşletme Bölümü Öğrencileri Üzerinde Bir İnceleme.” Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 10(1).
  • Tepeli, Y ve Kayıhan, B . (2015). Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Muhasebe Mesleğine Bakış Açılarının Değerlendirilmesi: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Örneği. Yönetim Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 13 (3) , 138-156.
  • Varıcı, İ. ve Bulut, E. (2015). “Muhasebe Dersine Yönelik Endişeler ve Tutumlar: Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği.” Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(3).