İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ COĞRAFYA LİSANS BİTİRME TEZLERİNİN ANALİZİ

Son yıllarda matematiksel ve istatistiksel yöntemlerin mevcut yayınlara uygulanmasıyla bibliyometri adı verilen bir araştırma sahası ortaya çıkmıştır. Bir araştırma alanı olarak bibliyometri kapsamında yayınların atıf analizleri, performans değerlendirmeleri, ağırlıklı çalışma konuları gibi çeşitli analizler yapılmaktadır. Böylece incelenen bilim dalına dair veriler daha kapsamlı bir şekilde ele alınmaktadır. Bir bilim dalında yapılan çalışmaları bibliyometrik bir yöntemle ele almak o bilim dalının durumunu nesnel bir bakış açısıyla değerlendirmeye olanak sağlamaktadır. Bibliyometrik bir bakış açısıyla eskiden yapılan çalışmaları incelemek ise incelenen bilim dalının nasıl bir gelenekten geldiğini, o bilimdeki bakış açılarının daha iyi görülmesine ve ileride yapılacak olan çalışmaların daha iyi seçilmesine olanak tanıyacaktır. Bu çalışmada, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi kütüphanesinde bulunan lisans bitirme tezleri incelenmiştir. Söz konusu bitirme tezleri, 1948–1982 yılları arasında yazılmış olup toplam 2.823 adettir. Bunlardan 1.230 tanesi Fiziki Coğrafya 1.501’i de Beşeri Coğrafya, 91 tanesi de Bölgesel Coğrafya alanında kaleme alınmış çalışmalardır. Böyle bir çalışmanın yapılmasının zorunluluğunu ortaya koyan temel faktör; bahsi geçen bitirme tezlerinin toplu bir katalog altında bulunmayışıdır. Bahsi geçen, bitirme tezlerinin bir kısmı kaybolmuş, bir kısmı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi’nde bir kısmı ise şahsi kütüphaneler de bulunmaktadır. Dolayısıyla eksiksiz bir kataloğu mevcut değildir. Bu noktada ise çalışmaya 1948 ile 1982 yılları arasındaki tüm tezler dahil edilmeye çalışılmıştır. Dolaysıyla bu çalışma bir anlamda katalog kaydı görevini üstlenecektir.

Analysis Of Graduation Theses of Istanbul University

___

  • Erinç, S., (1973). Elli Yılda Coğrafya, Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı Cumhuriyetin 50. Yıldönümü Yayınları: 11, s. 62, Ankara.
  • Ertek, T.A., Özbakan, F., (2012). Türk Coğrafya Kurumu Tarihçesi, Türk Coğrafya Kurumu Yayını No: 7, s. 226, İstanbul.
  • Koçman, A., (1999). Cumhuriyet Döneminde Yüksek Öğretim Kurumlarında Coğrafya Öğretimi ve Sorunları, Ege Coğrafya Dergisi, Cilt: 10, Sayı: 1, s. 1 – 14, İzmir.
  • Şahin, G., (2012). Geçmişten Günümüze Türkiye’de Toprak Araştırmaları, ACTA TURCICA Çevrimiçi Tematik Türkoloji Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 7, s. 102 – 118, İstanbul.
  • Üçışık Erbilen, S., (2012). Türk Dünyası Coğrafyası ve Araştırma Konuları, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, Sayı: 198, s. 51 – 63, İstanbul.