Benign Prostat Hiperplazisi Sebebiyle Tamsulosin Kullanan Hastanın Limon Suyu İçmesi Sonrası Gelişen Senkop Olgusu A case of syncope developed after drinking lemon juice in a patient using tamsulosin due to benign prostatic hyperplasia.

Benign prostat hiperplazisi (BPH) yaşlı erkeklerde en sık görülen hastalıktır.. Alfa-1 adrenerjik reseptör antagonistleri ve 5 a-redüktaz inhibitörleri, BPH'de kullanılan en önemli ilaç gruplarını oluşturur. Uygun şekilde tedavi edilen BPH hastaları, kullandıkları ilaçlar ile bazı yiyeceklerin belirli bileşenleri arasındaki etkileşimler olabilmektedir. Tüketilen gıda, alkol ve meyve sularının, BPH için ilaçların farmakokinetiği ve farmakodinamiği üzerindeki potansiyel etkileri sonucu hipotansiyon ve istenmeyen yan etkiler oluşabilmektedir. Alfuzosin, tamsulosin ve silodosin, greyfurt suyu ve narenciye ile olası etkileşimleri nedeniyle, ilaçların olumsuz etkilerini artırabilir. Bu şekilde Alfa-1 adrenerjik reseptör antagonistlerinin ortostatik hipotansiyona yol açtığı bilinmektedir. Bizim olgumuzda, 47 yaşında erkek hasta, benign prostat hiperplazisi (BPH) sebebiyle, uzun etkili alfa-1 bloker olan tamsulosin ve sonrasında limon suyu içmesi sonrası aniden şuur kaybı ve bayılma meydana gelmiş ve yukardaki mekanizmayı açıklayan ilaç etkileşimine örnek bir olgu sunumudur.

___

  • 1. Paśko P, Rodacki T, Domagała-Rodacka R3, Owczarek D3. Interactions between medications employed in treating benign prostatic hyperplasia and food - A short review. Biomed Pharmacother. 2016 Oct;83:1141-1145. doi: 10.1016/j.biopha.2016.08.021. Epub 2016 Aug 20.