Psikoloji ve Yeni Dini Hareketler

Son yirmi beş yıldır, Yeni Dini Hareketlerde psikolojik çalışmalar sadece psikoloji disiplininde değil aynı zamanda sosyoloji ve dini çalışmalarda da belirgin bir şekilde tartışıldığı görüldü. Farklı disiplin alanlarındaki bilim adamları bu harekete katılan, hareketin içinde kalan veya bu hareketten ayrılmış ve bu harekete katılmış olmanın yaralarını sarmaya çalışan üyelerin zihinsel ve duygusal durumları hakkında -beyin yıkama ihtilafı bağlamında-, enine boyuna tartıştılar. Dahası, yeni dini hareketlerin halk sağlığı için ciddi bir tehdit olup olmadığı konusunun sık sık dergi ve gazetelerde başlık yapılması geri kalan üyelerin eski üyeleri ve ailelerine verilen danışmanlık türünü belirledi ve bu davada tartışmaların konusu oldu.

Psychology and the New Religious Movements

For over a quarter of a century the psychological study of new religious movements has figured prominently in debates not only in the psychological disciplines, but also in sociology and religious studies. Scholars from different disciplinary fields have discussed at length —in the context of the brainwashing controversy— the mental and emotional states of those who join these movements, remain members, or have left and still bear the scars inflicted allegedly by their involvement. Moreover, the issue of whether new religious movements are a serious threat to public health has often made headlines in newspapers and magazines, determined the kind of counseling given to ex-members and parents of those who have remained members, and been the subject of debates in lawsuits.

___

  • American Psychiatric Association. 1994, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th ed. Washington, DC: American Psychiatric Association.
  • Amitabh, Swami Prem. 1982. “Shree Rajneesh Ashram: A Provocative Community.” Journal of Humanistic Psychology 22 (1): 19-42.