JOSIAH ROYCE’UN SADAKAT FELSEFESİNE GÖRE HIRİSTİYANLIK BİR SADAKAT DİNİ MİDİR?

Bu makalede bir Amerikan İdealist filozofu olan Josiah Royce’un sadakat anlayışı ve bu anlayış ekseninde Hıristiyanlığın bir sadakat dini olup olmadığı ele alınacaktır. Bu bağlamda sadakatin ne olduğu, din-sadakat ilişkisi ve Hıristiyanlığın bir sevgi topluluğu olup, olmadığı Royce’un sadakat ahlakı açısından değerlendirilecektir. Öyle ki, Royce için çok önemli olan sadakat, onun tüm yaşam felsefesinin ana merkezini oluşturmaktadır. Bu nedenle bu makale kapsamında ayrıca sadakatin daha iyi anlaşılması için sadakat örneklerine çokça yer verilmiş olup, sadakatin günlük yaşamımızda da ne kadar önemli bir değer olduğunun ortaya konulması çalışmanın amaçlarından biri olacaktır.

ACCORDING TO THE PHILOSOPHY OF JOSIAH ROYCE'S LOYALTY CHRISTIANITY IS A RELIGION OF LOYALTY?

This article describes the idealist philosopher Josiah Royce's loyalty to an American understanding of Christianity and a loyalty to the axis of this approach will be discussed whether or not religiouIn this context, what is loyalty, loyalty to religion and Christianity is a love relationship is a collection that will be evaluated in terms of Royce's loyalty ethic. In fact, loyalty is very important for Royce, is the main center of his entire philosophy of life. Therefore, the scope of this article is also a lot of loyalty in the examples are given for better understanding, loyalty, loyalty is an important value in our everyday lives to reveal how much the study will be one of the goals.

___

  • Bilgin, Önder. Sadakat Ahlakı, Ümit Ofset, Ankara, 2009. Cevizci, Ahmet. Felsefe Sözlüğü, Paradigma Yayınevi, İstanbul, 2002. Emiroğlu, İbrahim. Sûfi ve Dil, İnsan Yayınları, İstanbul, 2002. Fuss, Peter. The Moral Philosophy of Josiah Royce, Harvard University Press, Cambridge, 1965. İslam Ansiklopedisi, Cilt: 37. İstanbul, TDV Yay., 2004. Koç, Emel. “Gabriel Marcel’e göre Fanatizm” SDÜ. Fen Edebiyat Fakül-tesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:22, Aralık, 2010, Koç, Emel. Josiah Royce, Barış Kitabevi, Ankara, 2010. Korlaelçi, Murtaza. “Gabrîel Marcel'e Göre Bağlılık ve Sadakat”, Felse-fe Dünyası, S: 25, 1997. Kuklick, Bruce. Josiah Royce an Intellectual Biography, The Boss-Merill Company Inc Press, New York, 1972. Lu, Mathew Timothy. On Loyalty, Aph.d. Thesis, A Dissertation Pre-sented to the Faculty of the Graduate School of Cornell Univer-sity, 2005. Oppenheim, Frank M. Royce’s Mature Philosophy of Religion, Univer-sity of Notre Dame Press, Ondiana, 1987. Oppenheim, Frank M. Royce’s Mature Ethics, University of Notre Da-me Press, Notre Dame, Indiana, 1993