France's entanglement in the armenian genocide issue

Bu makalenin konusu Fransız Parlamentosu 'nda geçen bir kanundur. Kanun taslağı Fransız Parlamentosu 'ndan Fransa'daki iktidar partisi milletvekillerinden Bayan Valeri Boyer'in önerisi ile geçmiştir ve başlığı "Kanun ile Tanınmış Soykırımların Varlığının inkarının Cezalandırılması Kanunu". Makale söz konusu kanunun önerilmesi ve geçmesi süreçlerini ve arkasındaki siyasi niyetleri inceleyecektir. Ayrıca makalede Anayasa Konseyi 'nin kanunu hangi gerekçeler ile iptal ettiği de değerlendirilecektir.

(Fransa'nın "ermeni soykırımı" tartışmasında kayboluşu)

The subject of this article is a law passed in the French Parliament. The draft law was passed in the French Parliament by proposition of Mrs. Valerie Boyer, a member of the ruling party in France, and which is entitled "The Law to punish the Denial of the Existence of Genocides Recognized as such by the Law. " The article will try to present the processes behind the proposal and passing of the law, as well as the political intentions behind it. Article will also analyze on what grounds Constitutional Council overruled the law.

___

  • Yaşar Yakış, "A European Union Framework Decision on the Offence of Denying a Crime", Review of Armenian Studies, no.23, July 2011, pp, 63-92
  • Badinter, Robert "Le Parlement n'est pas un tribunal" Le Monde, 15.1.2012
  • Rapport d'Information, en application de l'Article 145 du Reglement, au nom de la Mission d'Information sur les questions memorielles, par M. Bernard Accoyer, President de 1'Assemblee Nationale.
Review of Armenian Studies-Cover
  • ISSN: 1303-5304
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Terazi Yayıncılık Basım Dağıtım Danışmanlık Eğitim Organizasyon Matbaacılık Kırtasiye Tic. Ltd. Şti.