Etkileşimsiz Dinlemede Veri Kaybı Üzerine Bir Durum Çalışması

İletişim becerileri arasında dinleme en erken öğrenilen ve en sık kullanılandır. Dinleme sürecinin gerçekleşebilmesi için insanın fizyolojik, duygusal, davranışsal, bilişsel ve üst bilişsel becerilerini belli oranlarda işletmesi gerekir. Bunun yapılabilmesi için de mutlaka veriye ihtiyaç duyulmaktadır. Etkileşimsiz dinleme sürecinde aktarımlar arasındaki veri kaybını ortaya koymayı amaç edinen bu çalışma, nitel araştırma çerçevesinde durum çalışması desenlerinden bütüncül tek durum deseninde tasarlanmıştır. İçerik analizine tabi tutulan araştırma verileri, amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen 42 üniversite öğrencisinden toplanmıştır. Araştırma sürecinde katılımcılara bir metin verilmiş ve bu metnin sonraki katılımcıya aktarılması istenmiştir. Söz konusu süreç altı kez tekrar edilmiş ve araştırma süreci tamamlanmıştır. Sonuç olarak olay, yer, zaman ve kişi unsurlarından oluşan hikâye edici türdeki kaynak metin, etkileşimsiz dinlemeye dayalı aktarım sonunda her bir aktarımda ortalama %41,3, altı aktarım sonunda da ortalama %78,3 oranında veri kaybına maruz kalmıştır. Bunlar arasında en az veri kaybı olay ve kişi unsurlarında yaşanmıştır. Bu durum, dinlenilen bir metnin aktarımında en fazla olay ve kişilere önem verildiğini göstermektedir. Araştırmadan çıkan bir diğer önemli sonuç da metnin içeriğinde yoğun olarak bulunan deyim ve sayısal ifadelerinin aktarımlar sırasında varlığını tamamen yitirmesi olmuştur

A Case Study on Data Loss in Noninteractive Listening

Among the communication skills, listening is the earliest acquired and most frequently used. For listening process to happen, one needs to operate his/her physiological, emotional, behavioral and metacognitive skills in certain proportions. To do this, data is absolutely needed. This study, which aims to reveal the loss of data between the transfers in the noninteractive listening process, is designed as a holistic single case pattern from the case study patterns within the framework of qualitative research. The research data, which were subjected to content analysis, were collected from 42 university students selected by the purposeful sampling method. During the research process, the participants were given a text and asked to transfer it to the next participant. This process carried out six times and the research process was completed. As a result, the narrative type of text listening, consisting of event, location, and character elements, suffered an average of 41.3% of data loss at the end of each transfer, and an average of 78.3% of data at the end of six transmissions. The least loss of data among them was seen in the character and event elements. This points out that events and characters are given importance the most in the transfer of a text that is listened to. Another important result of the research is that the idioms and their numerical expressions which are densely used in the text are completely lost during the transfers

___

  • Creswell, J. W. (2015). Nitel araştırma yöntemleri: Beş yaklaşıma göre nitel araştırma ve araştırma deseni (M. Bütün ve S. B. Demir Çev.). Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Doğan, Y. (2016). Dinleme eğitimi. Ankara: Pegem Akademi.
  • Göçer, A. (2012). İlköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin deyimleri kullanma yeterlikleri üzerine bir inceleme. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 4(13): 96-109.
  • Güneş, F. (2017). Türkçe öğretimi yaklaşımlar ve modeller. Ankara: Pegem Akademi.
  • Gürel, E., Tat, M. & Özşenler, D. (2018). Diyaloğa Dayalı Dinleme: Diyalojik Dinleme.
  • Researcher: Social Science Studies, 6(3), s. 57-72. Janusik, L., & Wolvin, A. (2009). 24 hours in a day: A listening update to the time study.
  • International Journal of Listening, 23, 104– 120. Kurt, B. (2020). Türkçe eğitiminde dinleme eğitimi. A. Z. Güven (Edt.). Türkçe eğitimine genel bir bakış içinde (s. 39-63) Ankara: Pegem Akademi.
  • Maden, S. (2013). Niçin dinlemiyoruz? dinleyememe probleminin sosyokültürel analizi.
  • Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, (2)1, s. 49-83. Nunan, D. (1997). Listening in language learning. The Language Teacher. http://jalt- publications.org/old_tlt/files/97/sep/nunan.html
  • Onan, B.& Baş, B. (2009). Türkçe öğretmeni adaylarının yazılı anlatımlarında deyim kullanımı: Hayat ve Sivas örneği. MKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(12): 113-139.
  • Rubin, R.B.& Roberts, C.V. (1987). A Comparative examination and analysis pf listening tests. Cominication Education, (36), 142-153.
  • Subaşı, M & Okumuş, K. (2017). Bir Araştırma Yöntemi Olarak Durum Çalışması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Haziran 2017 21(2): 419-426.
  • Temur, T. (2001). Dinleme becerisi. A. Ataman, T. Çalık, H. Akyol (Edt.). Konu alanı ders kitabı inceleme kılavuzu Türkçe 1-8 içinde (s. 61-72). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Weaver, C. (1972). Human listening processes and behavior. New York: The Bolls-Merrill Company İnc.
  • Wortington, D.L & Fitch-Hauser, M. (2018). Listening: processes, functions, and competency. New York: Routledge.
  • Yin, R. (1984). Case study research: design and methods. California: Sage Publications.
  • Yin, R. (2017). Durum Çalışması Araştırması Uygulamaları. (İ. Günbayı Çev.). Ankara: Nobel.