Bilginin Toplumsal Devamlılığında Dilin Rolü

Beşeri oluşumlar içerisinde, bilgi ile ilişkisi en fazla olan olgu dildir. İçeriğinde barındırdığı bilgisellik, onun bilgi sosyolojisi açısından değerlendirilmesinde önemli bir etken durumundadır. Dil, zihnimizde kurup tasarladığımız bilgilerin üretim, saklama ve aktarma aşamalarında çok önemli bir işleve sahiptir. Aslında süje ile obje arasındaki ilişkiden çıkan sonuçlar, sadece dil ile ifade edilebilir. Objeler, insan zihinlerinde fazlaca yer edinirler ve hepsinin zihinlere sığması mümkün olmadığı için, onları kelimeler ya da kavramlar şeklinde ifade edebiliriz. Bilgi bir insan topluluğunun kabul ettiği her türlü düşünce sistemi ve fikirlere gönderme yapar. Yani bilgi toplumsal olarak üretilir ve toplumsal olarak dağıtımı yapılır. Bu üretim ve dağıtım işleminin gerçekleştirilmesi ise dil vasıtasıyla olur. Bir topluma ait kültürün en önemli yapı taşı konumundaki dil, toplumsal aktörler tarafından sembolik ve göstergesel sistemler ile anlamlardan oluşmaktadır. Bu bağlamda kültürün nesilden nesile aktarılması vazifesini dil üstlenmiş olur. Dil bu şekliyle aslında içinde bir bilgi dünyası barındırmaktadır. Bu nedenle bilginin toplumsal açıdan devamlılığının sağlanmasında dilin oldukça önemli bir rolü olduğunu ortaya koymak, bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır
Anahtar Kelimeler:

Bilgi Bilgi Sosyolojisi Dil

The Role Of Language In Social Continuity Of Knowledge

Within human formations, the most related concept to the knowledge is the language. The informativeness it contains is an important factor when it is evaluated in terms of sociology of knowledge. Language has a very important role in the stages of production, storage and transfer of information we have established and designed in our minds. In fact, the related results between a subject and an object can only be expressed in language. Objects get a lot of space in human minds, and since it is not possible for them to fit in the minds, we can express them in words or concepts. Knowledge refers to all kinds of thought systems and ideas that are accepted by a human community. In other words, information is socially produced and socially distributed. This production and distribution process takes place through language. The language, which is the most important building block of culture that belongs to society, is made up by social players of symbolic and indicative systems and meanings. In this context, the language undertakes the task of transferring culture from generation to generation. In this way the language actually contains a world of knowledge. For this reason we will try to show the important role that language plays in ensuring the social continuity of knowledge.

___

  • Arslan, H., (2007). Epistemik Cemaat, Pradigma Yayıncılık, 2. Baskı, İstanbul.
  • Arslantürk, Z. & Amman, T., (2008). Sosyoloji, Çamlıca Yayınları, 5. Baskı, İstanbul.
  • Aydın, M., (2010). Bilgi Sosyolojisi, Açılım Kitap, 2. Baskı, İstanbul.
  • Bal, H., (2004). Bilginin Felsefesi ve Sosyolojik Boyutları, Fakülte Kitabevi, Isparta.
  • Berger, P. L.&Luckmann, T., (2008). Gerçekliğin Sosyal İnşası, Çev.: Vefa Saygın Öğütle,
  • Paradigma Yayıncılık, İstanbul. Burgelin, P., (2002). Foucault ve Bilginin Arkeolojisi, Der. Ve Ter.: Veli Urhan, Paradigma Yayıncılık, İstanbul.
  • Burke, P., (2010). Bilginin Toplumsal Tarihi, Çev.: Mete Tunçay, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 3. Baskı, İstanbul.
  • Cevizci, A., (2010). Bilgi Felsefesi, Say Yayınları, İstanbul.
  • Çiftçi, A., (2009). Bilgi Sosyolojisi ve İslami Araştırmalar, Ankara Okulu Yayınları, Ankara.
  • Demir, G. Y., (2007). Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği, Paradigma Yayıncılık, İstanbul.
  • Demir, Ö., (2007). Bilim Felsefesi, Vadi Yayınları, 3. Baskı, Ankara.
  • Durkheim, E., (2005). Dini Hayatın İlkel Biçimleri, Çev.: Fuat Aydın, Ataç Yayınları, İstanbul.
  • Fichter, J., (2009). Sosyoloji Nedir?, Çev.: Nilgün Çelebi, Anı Yayıncılık, 9. Baskı, Ankara.
  • Mannheim, K., (2009). İdeoloji ve Ütopya, Çev.: Mehmet Okyayuz, De Ki Yayınevi, Ankara.
  • McCarthy, E. D., (2002). Bilgi Kültürü, Çev.: A. Figen Yılmaz, Chivi Yazıları Yayınevi, İstanbul.
  • Yıldırım, E., (2007). Bilginin Sosyolojisi, Ekin Basım Yayın, Ankara.